Formowanie drzew owocowych
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Formowanie drzew owocowych
potrzebuje rady ,na jesieni kupiłam 2 czereśnie i śliwę ,nie wiem teraz jak je podciąc żeby nic nie schrzanić
1 czeresnia
2 czeresnia
śliwa
dziekuje z góry
1 czeresnia
2 czeresnia
śliwa
dziekuje z góry
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
Ze zdjęć wynika, że je także posadziłaś i to już jesienią, a wiosną nie miałaś czasu się nimi zająć. A teraz poważnie. Śliwa wymaga tylko odgięcia niektórych gałązek wyrastających z przewodnika pod ostrymi kątami, prawie do poziomu. Najlepiej sznurkami mocowanymi do szpilek wbijanych pod drzewkiem. Rób to z pomocnikiem, ostrożnie, śliwa w tej chwili jest bardzo krucha i łatwo pęka. Na jesieni, po usunięciu sznurków gałązki wrócą częściowo na swoje miejsce, ale kierunek pozostanie. Z czereśniami już nic do wiosny nie rób. Jedynie wykonaj dobre zdjęcia całych drzewek i jeszcze raz się nimi pochwal. Jak one naprawdę wyglądają, tylko Ty wiesz. Przed zrobieniem zdjęć, postaw przy czereśniach jakąś listwę z podziałką. I napisz w jakiej formie chcesz te czereśnie prowadzić. Pozdrawiam.manenka71 pisze:na jesieni kupiłam 2 czereśnie i śliwę
Witam,
To mój pierwszy post na forum
Mam pytanie. W zeszłym roku kupiłem wiśnie North Star. W szkółce powiedziano mi żeby nie przycinać. No i nie przycinałem. Drzewko ma kilka gałązek, które rosły w górę. Jedyne co zrobilem, to przygiołem je naciągami żeby poprawić kąt. Im więcej czytam, tym bardziej jestem pewny popełnionego grzechu zaniechania. Teraz chciałbym to naprawić. Pytanie: czy mogę przyciąć i na jak długie czopki?
Przy okazji lustracji zauważyłem, że na jednej gałązce jest jakby guma. Wyciąć? Spryskać drzewko? Jeśli tak, to czym?
Pozdrawiam,
Grzegorz
To mój pierwszy post na forum
Mam pytanie. W zeszłym roku kupiłem wiśnie North Star. W szkółce powiedziano mi żeby nie przycinać. No i nie przycinałem. Drzewko ma kilka gałązek, które rosły w górę. Jedyne co zrobilem, to przygiołem je naciągami żeby poprawić kąt. Im więcej czytam, tym bardziej jestem pewny popełnionego grzechu zaniechania. Teraz chciałbym to naprawić. Pytanie: czy mogę przyciąć i na jak długie czopki?
Przy okazji lustracji zauważyłem, że na jednej gałązce jest jakby guma. Wyciąć? Spryskać drzewko? Jeśli tak, to czym?
Pozdrawiam,
Grzegorz
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Witam,
mam prośbę o parę słów na temat przycięcia/przygięcia itp. moich śliw. Zakupiłam w tym roku w doniczce śliwę dąbrowicką i ulenę...i co teraz czy trzeba jakieś zabiegi pielęgnacyjne zastosować, przyciąć, przygiąć czy cuś w tym rodzaju. Z góry wielkie dzięki za pomoc
mam prośbę o parę słów na temat przycięcia/przygięcia itp. moich śliw. Zakupiłam w tym roku w doniczce śliwę dąbrowicką i ulenę...i co teraz czy trzeba jakieś zabiegi pielęgnacyjne zastosować, przyciąć, przygiąć czy cuś w tym rodzaju. Z góry wielkie dzięki za pomoc
MONIA
Zapraszam:)
-
- 200p
Możesz jeszcze w tym roku coś niecoś przy swoich śliwach poprawić, zwłaszcza przy Dąbrowickiej. Drzewa w tej chwili wchodzą w okres szybkiego drewnienia pędów i maksymalne odgięcie ich do poziomu, z wyjątkiem tej, która w przyszłym roku będzie robiła za przewodnik, będzie skutkowało na wiosnę, prawidłowym kształtem przyszłych konarów. Co prawda korona Twojej śliwy jest za wysoko w stosunku do obecnie panującej mody, ale ją zostaw dlatego, że już jest. Przy Ulenie usuń najniższą gałązkę, ponieważ jest ona za nisko i jest za dużą konkurencją dla pozostałych. I jeszcze jedno zadanie. Wykonaj dodatkowe zdjęcia Ulenie z przystawioną łatą z podziałką, bo tak naprawdę to nie wiem na jakich wysokościach wyrastają z pnia gałązki. Pozdrawiam.monberka pisze:parę słów na temat przycięcia/przygięcia itp. moich śliw
-
- 500p
mam jeszcze dość może dla was dziwne pytanie: czy te "rusztowanie" do odginania gałązek to na zimę się zdejmuję żeby okryć drzewko ?
MONIA
-
- 200p
Najprościej, "rusztowanie" to przywiązany sznurek do odginanej gałązki i drugi koniec sznurka przywiązany do kołka wbitego w ziemie pod drzewem. Nie widzę kolizji z okryciem drzewka. Za chwilę pojawi się pytanie co zrobić z gałązkami, też będą przeszkadzać. Ale czemu ma służyć okrycie śliw? Ze zdjęć wynika, że działkę masz ogrodzoną, a więc zające i sarny Ci nie straszne, nornice żerują pod ziemią, więc okrycie nic nie da. Chyba że przed "złym okiem", ale podobno w takim przypadku najlepsza jest czerwona tasiemka. . Pozdrawiam, Lucjan.monberka pisze:czy te "rusztowanie" do odginania gałązek to na zimę się zdejmuję
-
- 500p
w sklepie powiedziano mi, że w pierwszym roku trzeba okryć przed mrozem te śliwy, więc stąd moje przymiarki do zimowego okrywania, pozdrawiam
MONIA
-
- 200p
Przed zimą okryj ziemią tylko najniższą część pnia, tak do wysokości 20 cm. Pozostałą część zostaw odkrytą, tak będzie lepiej i zdrowiej dla Twoich drzewek. Posadziłaś je wcześnie, więc do zimy się same dobrze przygotują. Pozdrawiam.
-
- 500p
wieeelkie dzięki za poradę
ja swoją przygodę z sadem dopiero zaczęłam tydzień temu więc stąd ta niewiedza
ja swoją przygodę z sadem dopiero zaczęłam tydzień temu więc stąd ta niewiedza
MONIA
nasadzenie ekologiczne? Jaki to rozstaw?
Najlepsza pora cięcia to po wielkich mrozach, gdy wiesz, że już Ci nie zmarznie, czyli koniec lutego do kwitnienia a potem jakoś od połowy czerwca do połowy sierpnia - to jest tzw letnie cięcie.
Ale jedną dwie gałęzie możesz też w innych porach.
Warto przeciąć tak, aby powstał przewodnik, czyli jedna dominująca pionowa gałąź. Inne stojące w górę albo się wycina zupełnie albo przycina, ale najlepszy byłby po prostu pokaz cięcia i formowania drzew.
Najlepsza pora cięcia to po wielkich mrozach, gdy wiesz, że już Ci nie zmarznie, czyli koniec lutego do kwitnienia a potem jakoś od połowy czerwca do połowy sierpnia - to jest tzw letnie cięcie.
Ale jedną dwie gałęzie możesz też w innych porach.
Warto przeciąć tak, aby powstał przewodnik, czyli jedna dominująca pionowa gałąź. Inne stojące w górę albo się wycina zupełnie albo przycina, ale najlepszy byłby po prostu pokaz cięcia i formowania drzew.
chcesz na tym zarabiać? To nasada niezwykle szczerbata ;)
Idareta nie da się prowadzić ekologicznie. antonówki także się nie da. To trzeba pryskać, pryskać i jeszcze raz pryskać na parcha, robaka i inne.
Jeśli chcesz odmiany ekologiczne, nie wymagające tyle zabiegów chemicznych to lepiej posadzić odmiany tzw. bezparchowe. Topaz, Liberty, Nowomac ( to te starsze ale bardzo plenne i smaczne).
Teraz ich nie przecinaj. Poczekaj raczej do wiosny. To młode drzewa i mogłyby nie przetrwać zimy.
Co do pokazów to pierwsze pytanie skąd jesteś (region, nie musi być dokładny adres :P )
Idareta nie da się prowadzić ekologicznie. antonówki także się nie da. To trzeba pryskać, pryskać i jeszcze raz pryskać na parcha, robaka i inne.
Jeśli chcesz odmiany ekologiczne, nie wymagające tyle zabiegów chemicznych to lepiej posadzić odmiany tzw. bezparchowe. Topaz, Liberty, Nowomac ( to te starsze ale bardzo plenne i smaczne).
Teraz ich nie przecinaj. Poczekaj raczej do wiosny. To młode drzewa i mogłyby nie przetrwać zimy.
Co do pokazów to pierwsze pytanie skąd jesteś (region, nie musi być dokładny adres :P )
Szczęście nowicjusza
Popytaj w okolicy o ośrodek doradztwa rolniczego. Jeśli macie tam sady to możliwe, że właśnie oni organizują pokazy. Albo szkoły może jakieś ogrodnicze?
Popytaj w okolicy o ośrodek doradztwa rolniczego. Jeśli macie tam sady to możliwe, że właśnie oni organizują pokazy. Albo szkoły może jakieś ogrodnicze?