Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

potrzebuje rady ,na jesieni kupiłam 2 czereśnie i śliwę ,nie wiem teraz jak je podciąc żeby nic nie schrzanić
1 czeresnia
Obrazek
2 czeresnia
Obrazek
śliwa
Obrazek

dziekuje z góry
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

manenka71 pisze:na jesieni kupiłam 2 czereśnie i śliwę
Ze zdjęć wynika, że je także posadziłaś i to już jesienią, a wiosną nie miałaś czasu się nimi zająć. ;:306 A teraz poważnie. Śliwa wymaga tylko odgięcia niektórych gałązek wyrastających z przewodnika pod ostrymi kątami, prawie do poziomu. Najlepiej sznurkami mocowanymi do szpilek wbijanych pod drzewkiem. Rób to z pomocnikiem, ostrożnie, śliwa w tej chwili jest bardzo krucha i łatwo pęka. Na jesieni, po usunięciu sznurków gałązki wrócą częściowo na swoje miejsce, ale kierunek pozostanie. Z czereśniami już nic do wiosny nie rób. Jedynie wykonaj dobre zdjęcia całych drzewek i jeszcze raz się nimi pochwal. Jak one naprawdę wyglądają, tylko Ty wiesz. Przed zrobieniem zdjęć, postaw przy czereśniach jakąś listwę z podziałką. I napisz w jakiej formie chcesz te czereśnie prowadzić. Pozdrawiam.
grzesio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 16:31

Post »

Witam,
To mój pierwszy post na forum :)
Mam pytanie. W zeszłym roku kupiłem wiśnie North Star. W szkółce powiedziano mi żeby nie przycinać. No i nie przycinałem. Drzewko ma kilka gałązek, które rosły w górę. Jedyne co zrobilem, to przygiołem je naciągami żeby poprawić kąt. Im więcej czytam, tym bardziej jestem pewny popełnionego grzechu zaniechania. Teraz chciałbym to naprawić. Pytanie: czy mogę przyciąć i na jak długie czopki?
Przy okazji lustracji zauważyłem, że na jednej gałązce jest jakby guma. Wyciąć? Spryskać drzewko? Jeśli tak, to czym?

Pozdrawiam,
Grzegorz
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

Witam,
mam prośbę o parę słów na temat przycięcia/przygięcia itp. moich śliw. Zakupiłam w tym roku w doniczce śliwę dąbrowicką i ulenę...i co teraz :shock: czy trzeba jakieś zabiegi pielęgnacyjne zastosować, przyciąć, przygiąć czy cuś w tym rodzaju. Z góry wielkie dzięki za pomoc :wit Obrazek Obrazek
badylarz
200p
200p

Post »

monberka pisze:parę słów na temat przycięcia/przygięcia itp. moich śliw
Możesz jeszcze w tym roku coś niecoś przy swoich śliwach poprawić, zwłaszcza przy Dąbrowickiej. Drzewa w tej chwili wchodzą w okres szybkiego drewnienia pędów i maksymalne odgięcie ich do poziomu, z wyjątkiem tej, która w przyszłym roku będzie robiła za przewodnik, będzie skutkowało na wiosnę, prawidłowym kształtem przyszłych konarów. Co prawda korona Twojej śliwy jest za wysoko w stosunku do obecnie panującej mody, ale ją zostaw dlatego, że już jest. Przy Ulenie usuń najniższą gałązkę, ponieważ jest ona za nisko i jest za dużą konkurencją dla pozostałych. I jeszcze jedno zadanie. Wykonaj dodatkowe zdjęcia Ulenie z przystawioną łatą z podziałką, bo tak naprawdę to nie wiem na jakich wysokościach wyrastają z pnia gałązki. Pozdrawiam.
monberka
500p
500p

Post »

mam jeszcze dość może dla was dziwne pytanie: czy te "rusztowanie" do odginania gałązek to na zimę się zdejmuję żeby okryć drzewko ? ;:173
badylarz
200p
200p

Post »

:wit
monberka pisze:czy te "rusztowanie" do odginania gałązek to na zimę się zdejmuję
Najprościej, "rusztowanie" to przywiązany sznurek do odginanej gałązki i drugi koniec sznurka przywiązany do kołka wbitego w ziemie pod drzewem. Nie widzę kolizji z okryciem drzewka. Za chwilę pojawi się pytanie co zrobić z gałązkami, też będą przeszkadzać. Ale czemu ma służyć okrycie śliw? Ze zdjęć wynika, że działkę masz ogrodzoną, a więc zające i sarny Ci nie straszne, nornice żerują pod ziemią, więc okrycie nic nie da. Chyba że przed "złym okiem", ale podobno w takim przypadku najlepsza jest czerwona tasiemka. ;:oj. Pozdrawiam, Lucjan.
monberka
500p
500p

Post »

w sklepie powiedziano mi, że w pierwszym roku trzeba okryć przed mrozem te śliwy, więc stąd moje przymiarki do zimowego okrywania, pozdrawiam :wit
badylarz
200p
200p

Post »

Przed zimą okryj ziemią tylko najniższą część pnia, tak do wysokości 20 cm. Pozostałą część zostaw odkrytą, tak będzie lepiej i zdrowiej dla Twoich drzewek. Posadziłaś je wcześnie, więc do zimy się same dobrze przygotują. Pozdrawiam. ;:215
monberka
500p
500p

Post »

wieeelkie dzięki za poradę :wit

ja swoją przygodę z sadem dopiero zaczęłam tydzień temu więc stąd ta niewiedza ;:124
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

nasadzenie ekologiczne? Jaki to rozstaw?
Najlepsza pora cięcia to po wielkich mrozach, gdy wiesz, że już Ci nie zmarznie, czyli koniec lutego do kwitnienia a potem jakoś od połowy czerwca do połowy sierpnia - to jest tzw letnie cięcie.
Ale jedną dwie gałęzie możesz też w innych porach.
Warto przeciąć tak, aby powstał przewodnik, czyli jedna dominująca pionowa gałąź. Inne stojące w górę albo się wycina zupełnie albo przycina, ale najlepszy byłby po prostu pokaz cięcia i formowania drzew.
x-N-a
---

Post »

chcesz na tym zarabiać? To nasada niezwykle szczerbata ;)
Idareta nie da się prowadzić ekologicznie. antonówki także się nie da. To trzeba pryskać, pryskać i jeszcze raz pryskać na parcha, robaka i inne.
Jeśli chcesz odmiany ekologiczne, nie wymagające tyle zabiegów chemicznych to lepiej posadzić odmiany tzw. bezparchowe. Topaz, Liberty, Nowomac ( to te starsze ale bardzo plenne i smaczne).
Teraz ich nie przecinaj. Poczekaj raczej do wiosny. To młode drzewa i mogłyby nie przetrwać zimy.

Co do pokazów to pierwsze pytanie skąd jesteś (region, nie musi być dokładny adres :P )
x-N-a
---

Post »

Szczęście nowicjusza :D
Popytaj w okolicy o ośrodek doradztwa rolniczego. Jeśli macie tam sady to możliwe, że właśnie oni organizują pokazy. Albo szkoły może jakieś ogrodnicze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”