Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Jacku u mnie kłosowiec taki z pierwszej fotki sam się wysiewa, ale bardzo go lubię.
Kocimiętka różowa ciekawa, a ja swoją pospolitą wyrzuciłam, wyglądała, jak pokrzywy. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonka, roślin sporo u mnie rośnie więc mogę już zestawiać je w jakieś logiczne serie i pokazywać wybiórczo.
Oprócz nepety kupiłem jeszcze silene dioica 'Clifford Moor'.

Mufko, już sobie przypominam :!: Byłaś z córką i rozmawialiśmy o nepatach :!:
Nepety 'Blue Moon' i 'Blue Dreams' wyglądają na zdjęciach niesamowicie, bo kwiatostany tworzą jakby kłosy powyżej liści! U moich nepet kwiatostany sa luźne pomiędzy liśćmi. 'Blue Dragon' może mam jako nn albo bardzo podobną :idea:

Grażynko, miałem problem w ub. roku z kotami w kocimiętce. Musiałem robić zasieki dla młodej rośliny. Dużym kocimiętkom nie dadzą rady i na razie odpukać, koty odpuściły sobie :)
Spanie przy kominku to konieczność; poza nim jest po prostu chłodno.

Tajko, u mnie ten kłosowiec sieje się w zastraszających ilościach. Na razie mam cierpliwość go pielić ale nie wiem, jak długo :? A że już wsiał się w miejscach półdzikich, to mógłbym go nawet usunąć z rabat bez szwanku na stan posiadania :twisted:
No, kocimiętki mają taki rozwichrzony pokrój ale jednak są ładniejsze od pokrzyw. Zwłaszcza odmianowe o dużych kwiatach 8-)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Słyszałam, że już są takie kocimiętki, które nie wabia kotów, ale trudno w to uwierzyć :;230 Ja koty gonię i mam ich dość:-) Nie zdecydowałabym się na posadzenie w ogrodzie! A Ty masz niezłą kolekcję... ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, nie mam problemów z kotami. Moja jedna kotka, plus odwiedzający nas czasem stary rudy kocur i to wszystko. Koty to idywidualiści i co do kocimiętki nie ma zasady. Tylko jedna siewka miała przechlapane, a pozostałymi u mnie koty się nie interesują 8-)

Astry coraz bardziej się rozkręcają, dlatego zdjęć z nimi będzie jeszcze sporo ;:170
ale rozpocznę od krewniaczki astrów, bo z tej samej rodziny astrowatych (od Grażynki ;:196 )
Obrazek

na temat tego zdania są podzielone; jedni zaliczają go do astrów inni botanicy wyodrębniają go w osobny gatunek
Obrazek

co do kolejnych wątpliwości nie ma :lol: Tyle że nieznane mi sa odmiany wszystkich :(
Obrazek

ten wyróżnia się od innych astrów nowobelgijskich bordowymi pędami
Obrazek

astry gawędki już wcześniej pokazywałem dwa, to dziś dokończę ich prezentację, bo zakwitły wszystkie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku astry zaczynają swoje pięć minut w ogrodach, wraz z chryzantemami i hortensjami powodują, że jesień może być piękna i kolorowa.
Bardzo oryginalny ten żółty aster.
Dzisiaj byłam w ogrodniczym i zobaczyłam żółto kwitnące bylinki, które miały liście do złudzenia podobne do astrów, ale niestety wyprowadzono mnie z błędu, gdyż nie były podpisane, że to kołotocznik wierzbolistny, ale też ładny- kupiłam trzy szt. :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Boltonia kwitnie..... ;:138 , dzielna dziewczynka. :heja
U mnie nareszcie tez zaczęła pokazywać pierwsze kwiatki.
Sporo masz tych astrów i widać, że lubią twój ogródek. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko, kołotocznik bardzo ciekawa roślina nieznana mi dotąd :idea: Też będę go miał na uwadze 8-)
Moja jesienna trójca kwiatów jest podobna, tyle że zamiast hortensji znajdują się w niej dalie. A ostatnio dołączyły jeszcze dzielżany.

Grażynko, boltonia po pierwszych kwiatkach zrobiła sobie przerwę ale ma jeszcze dużo pąków 8-) Jest jak strażniczka moich astrów, bo najwyższa :lol:
Astry nie mają dużych wymagań więc mojej zasługi, że tak ładnie kwitną niewiele tyle tylko, że zaprosiłem je szerokim gestem do ogrodu :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jacku Miałam Ci napisać nazwę białej dalii półkaktusowej poszczępionej mam nadzieję że masz chociaż jeden kwiat. U mnie za kilka dni powinna kwitnąć, czego i tobie życzę. Jestem też ciekawa czy przyjmie się ta szczepka dalii. BIała Dalia to Tsuki-Yori-No-Shisha , a ta szczepka to Babylon Rose
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku czytając u Ciebie posty przypomniałam sobie o swoim Kołotoczniku wierzbolistnym...... nie widziałam go w tym roku .... i chyba w poprzednim też nie :? ....całkiem o nim zapomniałam :roll: ...... musiał mi przepaść poprzedniej zimy razem z masą innych roślin :roll:
Astry śliczne.... u mnie kwitnie tylko jedna odmiana, u Ciebie już mnóstwo ;:oj
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Danusiu :!: Dziękuję za nazwę. Dalie ładnie rosną, mają już pąki więc wkrótce będą cieszyły i kwiaty 8-) Niestety z odnóżki nie udało się ukorzenić. Dopiero uczę się tej techniki rozmnażania. A ta trzecia to 'Ognisty Ptak'? Bo jakoś nie mogę znaleźć tej nazwy w necie i nie wiem, czy czegoś nie przekręciłem.

Agnieszko, kołotocznik - ciekawa roślina i będę się za nią rozglądał 8-)
Astry rzeczywiście rozkręcają się, choć największy ich wysyp jeszcze przede mną 8-)

Po napisaniu odpowiedzi Tajce zastanowiłem się nad moimi hortensjami i rzeczywiście warto je pokazać w obecnym stadium, choć nie mam ich za wiele:
ta już swoje najlepsze dni ma dawno za sobą ale jej kwiatostany ładnie się zasuszają i są na roślinie praktycznie do wiosny
Obrazek

ta powinna być bardziej niebieska albo przynajmniej fioletowa ale w tym roku postanowiła być różowa :wink:
Obrazek

moja 'Wanilka' w wersji mini :lol: Po przesadzeniu myślałem, że w ogóle nie zakwitnie
Obrazek

mam wątpliwości, czy to 'Anabelka' ale na razie nie mam porównania
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku hortensje śliczne. ;:108 Szczególnie serrata.
Twoja wątpliwość jeśli chodzi o Anabellę jest nie potrzebna, gdyż to z pewnością ona.
Ma takie właśnie kremowe kwiaty. ;:108
Ta zwykła krzewiasta ma kwiaty czysto białe, zieleniejące.
W moich okolicach jest ich dużo , jako dziko rosnące, nikt się nimi nie opiekuje :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Bardzo podoba mi się Twoja hortensja serrata :D
Astry wiadomo, cieszą bardzo bo kwitną do póżnej jesieni,są skromne , wdzięczne i nie wymagające.
Mam do nich dużą słabość ale nie potrafię poprawnie rozróżniać rodzajów.
Powklejam, gdy zakwitną i podpowiesz mi ,jakie to są dobrze :oops: :?:
Ciekawe czy te wysokie , białe ode mnie zakwitną, musiałam obciąć pędy niestety.
Wczoraj pozyskałam 5 rodzajów z tej rodziny z działek :twisted:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jacku jak wiesz dostałam tą dalię od Olusi z Poznania i tak właśnie ją nazwała Ognisty ptak. Będzie trzeba ją zapytać skąd wzięła nazwę tej dalii. Co do Babylon Rose to jak mi przezimuje to ją podzielę i znów dam do donicy jak przyjedziesz będzie na Ciebie czekać. Jest piękna.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”