Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Przeczytaj dobrze tą książkę. Tam powinno być napisane, że sól potasową nie daje się bezpośrednio pod pomidory, bo są wrażliwe na chlor.
Jeśli chcesz posiać poplon nawozowy, to proponuję żyto. Trzeba rozsiać sól potasową i superfosfat po ok 2-3 kg/ ar oraz niewielką ilość tej saletry amonowej ok 0,5 kg/ ar/ dla rozkrzewienia się żyta przed zimą/. Jeśli nie chcesz nawozić pomidorów obornikiem rzędowo na wiosnę trzeba żyto wespół z obornikiem przykopać.
Jeśli chcesz posiać poplon nawozowy, to proponuję żyto. Trzeba rozsiać sól potasową i superfosfat po ok 2-3 kg/ ar oraz niewielką ilość tej saletry amonowej ok 0,5 kg/ ar/ dla rozkrzewienia się żyta przed zimą/. Jeśli nie chcesz nawozić pomidorów obornikiem rzędowo na wiosnę trzeba żyto wespół z obornikiem przykopać.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przepraszam źle się wyraziłem. Było napisane że po przekopaniu poplonu się daje te nawozy
A z tego co napisałem wynikało że przed sadzeniem do gruntu. Sorry
jeśli jednak chodzi o obornik to ten ogródek o którym mówię to już przekopałem obornikiem spod krów. Teraz chodzi mi czy poplon już sadzić i jeśli tak to kiedy go przekopać gdy urośnie ładnie jeszcze w tym roku czy już na wiosnę? Bo nigdy nie stosowałem tego rozwiązania a tu na tych piaskach wydaje mi się że by pomogło. Wielkie dzięki za odp.

Jeśli teraz dałeś obornik to posiej żyto. Przykopiesz go na wiosnę.
- BobejGS
- Kontakt:
Ok dziękuje. A na wiosnę nie daje się już obornika bo jeśli o niego chodzi to mam opór tego towaru. Tylko nie wiem jak jest z pomidorami.
Ile tego obornika dałeś teraz ?.
Nie możesz ładować nawozu skolko ugodno. Czyżbyś nie widział tu w wątku o chorobach ile przenawożonych pomidorów było ?. Byli nawet tacy co po trzy łopaty nawozu gołębiego pod krzak dawali po czym pomidory dostawały Heine - Medina
Nie możesz ładować nawozu skolko ugodno. Czyżbyś nie widział tu w wątku o chorobach ile przenawożonych pomidorów było ?. Byli nawet tacy co po trzy łopaty nawozu gołębiego pod krzak dawali po czym pomidory dostawały Heine - Medina

- BobejGS
- Kontakt:
Powiem tak. Ja chce przekopać ogródek na jesień. Zasadzić poplon w tym wypadku żyto. Przekopać na wiosnę i sypnąć nawozu tego co mówiłem tak z ręki czyli mniej więcej tyle co dają rolnicze maszyny na pola. No i tyle. Może dam też w dołki gnojówki z copów bydlęcych ale to nie na 100 bo nie wiem czy będzie surowiec 
-- 5 wrz 2013, o 19:58 --
Pominąłem pytanie. Dałem w każdy przekopany rząd po widle obornika naokoło 1.5m w dołek. Nie wiem czy dość jasno napisałem. Rządek ma długość ok 4m i na tej długości dawałem ok 2-3widły obornika i dawałem w każdy rządek.

-- 5 wrz 2013, o 19:58 --
Pominąłem pytanie. Dałem w każdy przekopany rząd po widle obornika naokoło 1.5m w dołek. Nie wiem czy dość jasno napisałem. Rządek ma długość ok 4m i na tej długości dawałem ok 2-3widły obornika i dawałem w każdy rządek.

Rozmawiamy jak niemowa z głuchym
Nie wolno Ci na wiosnę dawać ani pod pomidory ani pod ogórki nawozu zawierającego chlor a takim jest sól potasowa. Teraz to się mija z celem gdyż nawóz potasowy musi być wymieszany z ziemią a Ty już ogródek na zimę skopałeś z obornikiem- jak pisałeś. Możesz dać nawóz potasowy wiosną na żyto przed przykopaniem ale nie może to być sól potasowa a siarczan potasu albo saletra potasowa.

Nie wolno Ci na wiosnę dawać ani pod pomidory ani pod ogórki nawozu zawierającego chlor a takim jest sól potasowa. Teraz to się mija z celem gdyż nawóz potasowy musi być wymieszany z ziemią a Ty już ogródek na zimę skopałeś z obornikiem- jak pisałeś. Możesz dać nawóz potasowy wiosną na żyto przed przykopaniem ale nie może to być sól potasowa a siarczan potasu albo saletra potasowa.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak mi się wydaje że lepiej byłoby pogadać obok grządki przy piwku
Czyli nawet tą sól odpada gdybym dał ją przed kopaniem poplonu chociażby było to dużo wcześniej przed posadzeniem do gruntu pomidorów?

Nie stosuje si soli potasowej wiosną pod rośliny, które są wrażliwe na chlor.
Przy piwie podejrzewam jeszcze gorzej byłoby się dogadać.

Przy piwie podejrzewam jeszcze gorzej byłoby się dogadać.

- BobejGS
- Kontakt:
Było by łatwiej. Uwierz mi
A to ja dałem w zeszłym roku sól potasową pod kwitnące pomidory. Mimo to moje pomidory owocowały bardzo dobrze a jedyny defekt jaki zauważyłem to zwijanie liści chyba przez zbyt dużą wilgotność gleby. Bo miałem gliniastą i naprawdę przemokniętą.

Skoro masz takie sprawdzone metody nawożenia, to po co pytasz ?.
- BobejGS
- Kontakt:
Nie mam właśnie żadnego sprawdzonego sposobu dlatego właśnie pytam. Zdziwiłem się tylko tym nawożeniem które przeprowadziłem w zeszłym roku lecz teraz tak myślę że tą sól potasowa mogła nie dotrzeć do korzeni pomidorów przez to że gleba była zbyt mokra. Pewnie to był tylko przypadek. W każdym bądź razie wielkie dzięki za odpowiedzi. Już wiem co kiedy z czym i jak. Także wielkie dzięki i sorry za głupie pytania i teksty ale one wynikają tylko z mojej niewiedzy i jestem wdzięczny za każdą informacje. Jutro w takim razie sieje żyto a sól potasową odpuszczam pod pomidory. Miłego wieczoru życzę i dzięki ponownie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2012, o 21:06
Niektóre odmian pomidorów u mnie wykazują braki potasu. Spryskałam je dwa tygodnie temu siarczanem potasu, dałam garść na 5 litrów. To chyba było mało, bo nie ma poprawy. Czy jeszcze teraz warto go dać? Jeśli tak, to ile? Pamiętam, że ktoś pisał, że 0,2%, ale nie mam wagi. Czy ktoś ma przelicznik na łyżki?
- BobejGS
- Kontakt:
O ile dobrze pamiętam to łyżka około20g łyżeczka około10g ale każdy nawóz może mieć różną wagę, choć jak mówię nie pamiętam na 100 także czekaj na odpowiedzi innych. co do drugiego pytania to nie mam takiego doświadczenia by na nie odpowiadać. Pozdrawiam.
Musisz sobie kupić jakąś elektroniczną wagę kuchenną, bo na oko to chłop w szpitalu umarł. A poważnie - można sobie zrobić krzywdę przedawkowując nawozy i środki ochrony roślin. Taka waga kosztuje od kilkunastu złotych w górę.
Nigy nie pryskałem pomidorów siarczanem potasu, ale o tej porze roku na zasilanie jest chyba za późno.
Nigy nie pryskałem pomidorów siarczanem potasu, ale o tej porze roku na zasilanie jest chyba za późno.
Pozdrawiam
Adam
Adam