Grubosz - Crassula cz.2
Re: Grubosz - Crassula cz.2
Zapewne korzenie są zrośnięte - ja tam bym rozsadziła starając się jak najmniej uszkodzić korzenie, a roślinę mateczną obciachałabym trochę żeby odsłonić główne łodygi ;) To tak w wielkim skrócie ;) A roślinka całkiem calkiem wygląda jak na "samoformującą" się
Ok dzięki za odpowiedź
Zapytam jeszcze, czy po obcięciu gałęzi trzeba czymś smarować miejsce cięcia? Czy wystarczy równo obciąć i będzie ok?
Zapytam jeszcze, czy po obcięciu gałęzi trzeba czymś smarować miejsce cięcia? Czy wystarczy równo obciąć i będzie ok?
Najlepiej tak z 1,5 - 2mm nad pierścieniem, reszta sama obeschnie i odpadnie po pewnym czasie ;) Przy takim cięciu nie trzeba smarować ;)
obaran - Agnieszko bardzo Ci dziękuję za pomoc w rozpoznaniu.obaran pisze:Kwiaciarniany to Crassula Ovata Hummel's Sunset, 2 z wyprzedaży wygląda mi na Crassula arborescens Blue Waves, a 1 nie jestem pewna więc nie chcę wprowadzać w błąd ;) Śliczne grubosze i całkiem spore chyba ? ;)
Kiedy wnosicie swoje gruboszki do domu ?
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie zazwyczaj 1. listopada to początek sezonu zimowego, kiedy roślin już nie podlewam do marca. Zazwyczaj jest to też dzień, kiedy rośliny daję do domu. Ale wszystko zależy od temperatury, jeśli spadnie poniżej 7-5 stopni na plusie i dzieje się to nie tylko w nocy zabieram je do domu.
Teraz w domu mam jedynie Adenium i Plumerię. Sukulenty w tym Epifity i Eszewerie mam na zewnątrz.
Teraz w domu mam jedynie Adenium i Plumerię. Sukulenty w tym Epifity i Eszewerie mam na zewnątrz.
- marlenka
- 500p
Jutro wstąpię tutaj ze zdjęciem, ponieważ moja mała roczna sadzonka Hummel's Sunset od Oli sprawiła mi radość. Zaczęła się w końcu wybarwiać na kolorki inne niż zieleń Niemal cały sezon na słońcu (niemal bo były okresy cieniowania po poparzeniach) a dopiero teraz, w tym już prawie jesiennym acz wciąż upalnym postanowiła zmienić kolorki.
Bardzo Ci dziękuję za wskazówki.marlenka pisze:U mnie zazwyczaj 1. listopada to początek sezonu zimowego, kiedy roślin już nie podlewam do marca. Zazwyczaj jest to też dzień, kiedy rośliny daję do domu. Ale wszystko zależy od temperatury, jeśli spadnie poniżej 7-5 stopni na plusie i dzieje się to nie tylko w nocy zabieram je do domu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2012, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam kilka sukulentów na dworze w donicy, jak je najlepiej zimować? To zwykłe crassulki.
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Grubosz hottentot
Dzień dobry. Wczoraj dostałam od syna grubosza hottentota. Bardzo mało jest wiadomości na jego temat w internecie. Może ktoś z Państwa podpowie mi jak zajmować się tą roślinką. Czy traktować go tak samo jak inne grubosze ?
A może to crassula marnieriana a nie hottentot. Jak dla mnie te dwie roślinki są takie same. Czy te dwie nazwy dotyczą jednej crassuli czy są to dwa zupełnie inne grubosze ? Może ktoś mi pomoże ?
A może to crassula marnieriana a nie hottentot. Jak dla mnie te dwie roślinki są takie same. Czy te dwie nazwy dotyczą jednej crassuli czy są to dwa zupełnie inne grubosze ? Może ktoś mi pomoże ?
Kasiu - można powiedzieć, że jedno i to samo ;) Ja traktuje swojego tak samo jak inne grubosze mniej więcej i żyje, a nawet kwitnie
- marlenka
- 500p
Co sądzicie o tym by sukulenty trzymać jedynie w pumeksie? Na pewnym blogu dziewczyna taki substrat ma u swoich roślin.
http://lithops-stories.blogspot.com/201 ... 6688633710
choć u niej to głównie Lithopsy.
http://lithops-stories.blogspot.com/201 ... 6688633710
choć u niej to głównie Lithopsy.
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie. Przeprowadziliście bardzo ciekawą dyskusję, a że jestem zdecydowaną fanką gruboszy i sukulentów (kaktusów tylko kilka rodzajów), to i chętnie poczytałam o Waszych roślinkach. Niedługo zaprezentuję moje najnowsze nabytki jeśli chodzi o gruboszy, kończę właśnie przeprowadzanie jesiennej inwentaryzacji. Mam nadzieję, że i Was zainteresują. Zaznaczam ten świetny wątek.