Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
To coś jest nie tak bo powinien zakwitać od dołu Wg. mnie to temperatura i mało wody. I wygląda jak wygląda
To pewnie jakiś ewenement, ale ładnie mu z tym kwiatem od góry Jacku. Foto wyżej.
Chciałabym przekwitniętego hiacynta przesadzić na działkę, jak pogoda pozwoli. Cz teraz kiedy przekwitł podlewać minimalnie? A może zasuszyć cebulkę ?
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewaj normalnie, tak jak wcześniej. Jak śnieg stopnieje wysadzaj na pole.
Mam też przekwitnięte cebulki żonkili, szafirków i krokusów z nimi też pójdę na pole jak śniegi stopnieją.
To to co piszecie od 1 tematu dotyczy także tulipanów? (Chyba nie będe czytałem wszystkiego)
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładam pytanie:
hiacynty zasuszone siedziały w doniczce i teraz wysuwają zielone noski-cos im sie pokręciło...kiedy je dac do gruntu?
hiacynty zasuszone siedziały w doniczce i teraz wysuwają zielone noski-cos im sie pokręciło...kiedy je dac do gruntu?
Nic im się nie pokręciło. Tylko nie znają się na kalendarzu .asma pisze:Dokładam pytanie:
Reagują na czynniki zewnętrzne (temperatura,wilgotność) . Nie wiem jak duża doniczka . Gdzie w tym temacie ,,pokazywałem '' jak pędzić hiacynty w lodówce. Możesz to zastosować w swoim przypadku. O wysadzaniu do gruntu można by pomyśleć , choć to ryzykowne. Wtedy wsadzić tak ok. 10-12 cm kiełek pod ziemią . Ale z lodówki miała byś zimą kwiatuszki. O ile miały dość pokarmu by wytworzyć pąki kwiatowe.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Kupiłam dziś cebulki hiacyntów z myślą o pędzeniu - siedem sztuk, mix kolorów. Co tydzień jedna cebulka będzie "szła" do pędzenia. Planuję zacząć od października i tak co tydzień, już mnie łapki swędzą.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Ja też dokupiłam kilka sztuk żółtego hiacynta plus mam 3 cebulki z ubiegłego sezonu - uprawiałam w nawożonej ziemi więc liczę, że zakwitną. W zeszłym sezonie zaczęłam uprawiać od stycznia. Ale w tym roku też zacznę wcześniej, będę miała kwiaty dłużej Czy teraz już można?
- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
no cóż, ja natomiast poszłam na całość i dzisiaj zakupiłam :
NARCYZY NARCYZ PEŁNY RÓŻOWY 10szt
Anemon - Zawilec POWABNY mix 50szt
HIACYNT MIX 20szt
SZAFIREK MUSCARI MIX 50szt
TULIPAN TULIPANY MIX 100szt
IKSJA MIX 100sztuk=NIESAMOWITE BARWY=DŁUGO KWITNIE
NARCYZY NARCYZ APRICOT WHIRL 5szt
KROKUS KROKUSY MIX 100szt
Narcyz - narcyzy PEŁNE mix 25szt
oprócz tego mam anemony już zakupione oraz cebulicę i 2szt lilii.
Z zakupionych dzisiaj zostawię sobie po kilka sztuk i wsadzę w domciu, natomiast reszta na działkę do ziemi.
Czy pędziliście w domu krokusy?Zastanawiam się czy te domowe pędzić w wodzie czy w doniczce.hmmmm pomyślę
A i jeszcze mam pytanie dotyczące hiacyntów, a mianowicie wszystkie moje zostały zjedzone przez nornice na działce, pewna pani poradziła mi posadzić je do donicy i donicę wkopać w ziemię na działce. Czy ktoś z Was też tak robi i czy są jakieś efekty? Dzięki
NARCYZY NARCYZ PEŁNY RÓŻOWY 10szt
Anemon - Zawilec POWABNY mix 50szt
HIACYNT MIX 20szt
SZAFIREK MUSCARI MIX 50szt
TULIPAN TULIPANY MIX 100szt
IKSJA MIX 100sztuk=NIESAMOWITE BARWY=DŁUGO KWITNIE
NARCYZY NARCYZ APRICOT WHIRL 5szt
KROKUS KROKUSY MIX 100szt
Narcyz - narcyzy PEŁNE mix 25szt
oprócz tego mam anemony już zakupione oraz cebulicę i 2szt lilii.
Z zakupionych dzisiaj zostawię sobie po kilka sztuk i wsadzę w domciu, natomiast reszta na działkę do ziemi.
Czy pędziliście w domu krokusy?Zastanawiam się czy te domowe pędzić w wodzie czy w doniczce.hmmmm pomyślę
A i jeszcze mam pytanie dotyczące hiacyntów, a mianowicie wszystkie moje zostały zjedzone przez nornice na działce, pewna pani poradziła mi posadzić je do donicy i donicę wkopać w ziemię na działce. Czy ktoś z Was też tak robi i czy są jakieś efekty? Dzięki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sie 2013, o 17:46
Od kiedy można zacząć pędzić hiacynty?