Aeonium uprawa,pielęgnacja ,problemy
Re: Aeonium
Witam mam do was pytanie jakim środkiem nawozicie Aeoniu, podajcie nazwy preparatów które stosujecie.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie nawożę w ogóle.
To sukulent, nie zależy mi na bujnym wzroście, tylko na odpowiedniej, kompaktowej, wręcz nieco przyschniętej formie.
One rosną w naturze w bardzo ubogim środowisku. W doniczce u nas i tak mają za dobrze.
Kilka fotek z naturalnego, skalnego w tym przypadku środowiska (Madera).
To sukulent, nie zależy mi na bujnym wzroście, tylko na odpowiedniej, kompaktowej, wręcz nieco przyschniętej formie.
One rosną w naturze w bardzo ubogim środowisku. W doniczce u nas i tak mają za dobrze.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skalnego środowiska mówisz? Lecę po kamienie z dworu. Ostatnio bałam się je dodawać do moich sukulentów bo niby kamienie też mają swoje odczyny nawet nie wiadomo jakie. Ale w sumie chyba niepotrzebnie się bałam bo kiedyś mając kamienie w ziemi moje grubosze rosły zdrowo, nic im nie było.raflezja pisze:J
Od Oli odkupiłam Czarne Aeonium. Nie mogę się go doczekać
- marlenka
- 500p
Moja piękność. Zaraz po otwarciu przesyłki i posadzeniu:
Ziemia wbrew pozorom to głownie piasek i kamienie.
Ziemia wbrew pozorom to głownie piasek i kamienie.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A ja mam dziwny przypadek u mojego Aeonium atropurpureum.
Mam je kilka dobrych lat i nigdy mi takiego psikusa nie zrobił nawet jeśli bywały lata mocno deszczowe.
Tegoroczne lato u mnie było wyjątkowo upalne i suche.
Przelotne ulewy były dwie i może również 2 dni jakiegoś drobnego deszczyku.
Generalnie upał i susza panowała w moim ogrodzie.\Eonia jak co roku wystawiłam na powietrze i zielone są w dobrej formie a "atropurpurea" zmieniło kolor tzn zgubiło swoje ciemne zabarwienie.
Jeszcze w czerwcu wyglądało tak - już dziwnie
Mimo,że obiecywałam sobie nie wystawiać ich do ogrodu,wyniosłam bo tam przez dłuższą część dnia miały zagwarantowane słońce ale niestety u A. atropurpureum pozostały bordowe tylko ranty liści.
Czy wiecie jaka może być tego przyczyna?
Mam je kilka dobrych lat i nigdy mi takiego psikusa nie zrobił nawet jeśli bywały lata mocno deszczowe.
Tegoroczne lato u mnie było wyjątkowo upalne i suche.
Przelotne ulewy były dwie i może również 2 dni jakiegoś drobnego deszczyku.
Generalnie upał i susza panowała w moim ogrodzie.\Eonia jak co roku wystawiłam na powietrze i zielone są w dobrej formie a "atropurpurea" zmieniło kolor tzn zgubiło swoje ciemne zabarwienie.
Jeszcze w czerwcu wyglądało tak - już dziwnie
Mimo,że obiecywałam sobie nie wystawiać ich do ogrodu,wyniosłam bo tam przez dłuższą część dnia miały zagwarantowane słońce ale niestety u A. atropurpureum pozostały bordowe tylko ranty liści.
Czy wiecie jaka może być tego przyczyna?
- CzapkaKloszarda
- 10p - Początkujący
- Od: 6 paź 2013, o 14:26
Przypadek identyczny jak u mojej matki...
Pomijajac iz wyglada swietnie roslina zupelnie stracila swoj bordowy kolor
Najlepsze jest to ze osobniki bedace 2 pietra nizej w wyraznie nizszej temperaturze w 90% zachowaly sobie bordowy kolor. Prawie w ogole nie ma na nich zielonego. Wlasnie 2 takie sztuki zabralem ze soba do Niemiec i wciaz maja ladny bordowy kolor natomiast kilka dolnych lisci kompletnie uschlo i opadlo. Podejrzewam aklimatyzacje lub czas zimowania czyli bardzo malo wody i temperatura powinna byc nizsza niz pokojowa. Problem w tym ze nie mam jak zagwarantowac takich warunkow :/ Jutro zrobie zdjecie moich osobnikow.
Pomijajac iz wyglada swietnie roslina zupelnie stracila swoj bordowy kolor
Najlepsze jest to ze osobniki bedace 2 pietra nizej w wyraznie nizszej temperaturze w 90% zachowaly sobie bordowy kolor. Prawie w ogole nie ma na nich zielonego. Wlasnie 2 takie sztuki zabralem ze soba do Niemiec i wciaz maja ladny bordowy kolor natomiast kilka dolnych lisci kompletnie uschlo i opadlo. Podejrzewam aklimatyzacje lub czas zimowania czyli bardzo malo wody i temperatura powinna byc nizsza niz pokojowa. Problem w tym ze nie mam jak zagwarantowac takich warunkow :/ Jutro zrobie zdjecie moich osobnikow.
- marlenka
- 500p
Moja tuż przed październikiem zaczęła robić się zielona z braku słońca. Potem znowu ściemniała i tak się dalej trzyma.
Obecnie stoi w zimnym pokoju bez wody. Listki opadają, chyba w przyszłym tygodniu ją lekko nawodnię.
Zdziwiło mnie, że z zielonej znowu zrobiła się prawie czarna. Ale jak tak pomyśleć, to w ostatnich tygodniach słońca było więcej niż wtedy gdy lekko zzieleniała.
Obecnie stoi w zimnym pokoju bez wody. Listki opadają, chyba w przyszłym tygodniu ją lekko nawodnię.
Zdziwiło mnie, że z zielonej znowu zrobiła się prawie czarna. Ale jak tak pomyśleć, to w ostatnich tygodniach słońca było więcej niż wtedy gdy lekko zzieleniała.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Krysiu!
A nawoziłaś może?
Bo jeśli tak, to azot może być winny.
Ale jestem pewna, że ono wróci do ładnej barwy w przyszłym sezonie.
Słonce i susza to warunki zachowania ciemnego koloru.
A nawoziłaś może?
Bo jeśli tak, to azot może być winny.
Ale jestem pewna, że ono wróci do ładnej barwy w przyszłym sezonie.
Słonce i susza to warunki zachowania ciemnego koloru.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Pewnie dostało się im trochę nawozu dla roślin kwitnących Iwonko,bo stały razem w 'kupie' z hibiskusami
Może to wpłynęło na jego wygląd. Dzięki za zainteresowanie.
Zobaczymy latem.
Może to wpłynęło na jego wygląd. Dzięki za zainteresowanie.
Zobaczymy latem.
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Re: Drzewko z Włoch, jak się nazywa?
Eonium drzewiaste. W naturalnym środowisku jest wysokim krzewem,
w donicy niestety nie osiąga tak dużych rozmiarów.
Ale też wygląda pięknie.
w donicy niestety nie osiąga tak dużych rozmiarów.
Ale też wygląda pięknie.
Pozdrawiam Anna
- marlenka
- 500p
U mnie nowe maluchy się pojawiają:
A ja kupiłam wczoraj na targach (budownictwa) w Rzeszowie aeonium sadzonkę (zielonolistną), ale jak na sadzonkę jest piękna i duża w cenie 5 zł. Zastanawiam się tylko jak szybko one rosną, może ktoś podpowie ile lat czekał na te imponujące efekty jakie zamieszczacie w foto ?
Zastanawiam się czy to dobra roślina do oranżerii od strony południowej, zależy mi na tym aby szybko rosła.
Zastanawiam się czy to dobra roślina do oranżerii od strony południowej, zależy mi na tym aby szybko rosła.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...