Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Dziękuję za rozszyfrowanie mojego Notocactus,teraz już nie mam wątpliwości,jeszcze bym prosił
co to za Mammilaria,z góry dziękuję
Dziękuję za serduszko,teraz zauważyłem
co to za Mammilaria,z góry dziękuję
Dziękuję za serduszko,teraz zauważyłem
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Identyfikacja gada i choroby
Witajcie,
mam ogromną prośbę o pomoc w pierwszej pomocy dla sukulenta oraz identyfikacje. Gadzina jest żony, coś się zaczęło z nią dziać (patrz zdjęcie), przesadziłem go tak, żeby miał korzenie ułożone prosto, użyłęm ziemi uniwersalnej z dodatkiem 1/3 perlitu, na dnie drenaż, nie był nigdy nawożony.
Co to za sukulent?
Jak mogę mu pomóc? Czy oprysk rovralem albo topsinem coś da?
mam ogromną prośbę o pomoc w pierwszej pomocy dla sukulenta oraz identyfikacje. Gadzina jest żony, coś się zaczęło z nią dziać (patrz zdjęcie), przesadziłem go tak, żeby miał korzenie ułożone prosto, użyłęm ziemi uniwersalnej z dodatkiem 1/3 perlitu, na dnie drenaż, nie był nigdy nawożony.
Co to za sukulent?
Witam wszystkich miłośników kaktusów i sukulentów ;)
Od paru lat rośnie u mnie na parapecie roślina. Podejrzewam, że to sukulent, ponieważ skoro nie ma kolców, a żyje mimo podlewania raz na miesiąc to raczej nie może to być nic innego ;)
Tak się składa, że w tym roku postanowiła zakwitnąć. I tu moje pytanie: co to jest?
Chodzi o tą największą roślinę w żółtej doniczce, bo że obok rośnie aloes i ledwo żywe grudniki to wiem ;)
z góry dziękuję ;)
Od paru lat rośnie u mnie na parapecie roślina. Podejrzewam, że to sukulent, ponieważ skoro nie ma kolców, a żyje mimo podlewania raz na miesiąc to raczej nie może to być nic innego ;)
Tak się składa, że w tym roku postanowiła zakwitnąć. I tu moje pytanie: co to jest?
Chodzi o tą największą roślinę w żółtej doniczce, bo że obok rośnie aloes i ledwo żywe grudniki to wiem ;)
z góry dziękuję ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja gada i choroby
Jest to kaktus, zwie się Leuchtenbergia principis. Dolne brodawki uschły, trzeba je usunąć. Ja bym dał podłoże bardziej mineralne, tak by ziemi było około 20% objętości.kwadrat84 pisze:Witajcie,
Co to za sukulent?
Roślinka zwie się Epiphyllum oxypetalum i jest kaktusem epifitycznym.retikulum pisze:Witam wszystkich miłośników kaktusów i sukulentów ;)
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję za odpowiedź skoro to takie cudo będę musiała zacząć je lepiej traktować
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
1. Echinocactus grusonii var albispinus ?
2.
3.
Będę bardzo błagać za identyfikację moich kolczastych.
2.
3.
Będę bardzo błagać za identyfikację moich kolczastych.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Mara,
1. Prawdopodobnie masz rację, to jest Echinocactus grusonii var albispinus
2. Mammillaria gracilis arizona snow
3. Mammillaria. Może to być M. backebergiana lub któraś M. spinosissima - z tego zdjęcia nie podejmuję się określić na pewno.
omahaha,
Wg. mnie Cephalocereus senilis.
1. Prawdopodobnie masz rację, to jest Echinocactus grusonii var albispinus
2. Mammillaria gracilis arizona snow
3. Mammillaria. Może to być M. backebergiana lub któraś M. spinosissima - z tego zdjęcia nie podejmuję się określić na pewno.
omahaha,
Wg. mnie Cephalocereus senilis.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ja bym obstawiał rodzaj Melocactus. Tam na górze chyba tworzy się cefalium.
Jak dla mnie jest to za duże na notokaktusa. Bardziej skłaniałbym się w stronę rodzaju Melocactus. Ja dziś wszędzie widzę melaki
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czemuż to Tomku? Melaczki fajna sprawa, tylko nie zmieniaj orientacji w kolekcji
Ale ja też widziałam tu na fotce melaczka, także najwyżej jest nas dwoje
Ale ja też widziałam tu na fotce melaczka, także najwyżej jest nas dwoje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 wrz 2013, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
co to za kaktus?