Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

actus pisze:Witaj Joasiu :D .Masz zachwycajaca kolekcje ,niepowtarzalne okazy i kwitnienia i dajesz nieocenione rady.będę stalym gosciem Twojego watku jeśli pozwolisz.Odnoscie Sabotkow ,mam takie pytanie:Czy one jakos wykorzystuja rozety ,na ktorych już kwitly?W sensie ,czy tak jak dendrobia czerpia z nich substancje odzywcze ,czy stanowia tylko element dekoracyjny?
Witam Kasiu i zapraszam :)
Co do starszych rozet, sprawdzi się zasada, że wszystko co zielone nadal roślina potrzebuje. I pewnie w tym przypadku
te wciąż zielone, a więc żywe liście nadal 'karmią' młodsze części (jak to sama bardzo trafnie ujęłaś).
A dopóki starsze liście nie schną, nie żółkną, są również dekoracją storczyka.
Jedno jest pewne, że na starych rozetach to moje Paphiopedilum ponownie nie zakwitnie. Muszę się uzbroić w cierpliwość
i poczekać aż 'młodzież' dojrzeje :)

Karnova, mnie też urzeka ten kolor Dtps. Wyszedł na zdjęciach prawdziwie, bo dorwałam lepszy aparat niż mój :wink:
Moim, kwiaty wychodziły zawsze na niebiesko :?
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu, wspaniałe kwitnienia, zarówno te obecne jak i wcześniejsze. Muszę Ci powiedzieć, że kilkakrotnie przeglądałam już Twoje wszystkie wątki - to prawdziwa skarbnica wiedzy i pięknych kwitnień ;:138 .
Mnie żółciutkie Dendrobium bardziej przypomina małą kaczuszkę ale jak kto woli. Cudne, delikatne, "puszyste". Prawdziwy słodziak.
No i Dtps. zachwyca mnie nieustannie.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, zanim przeczytałam co napisałaś, wielki uśmiech wywołało u mnie zdjęcie w Twoim awatarze :D

Dziękuję za miłe słowa :) Wiesz, że czasem sama zaglądam dla przypomnienia czegoś ważnego szczególnie do I cz., bo tam,
gdy byłam zupełnie zielona, bez doświadczeń, bardzo dużo pomagała mi w rozwiązywaniu problemów Jovanka.
Szkoda, że tak dużo zdjęć ilustrujących trudne sytuacje poznikało. Bez zdjęć te mądre teksty są mniej czytelne dla innych.
Miło mi, że ktoś jeszcze czyta tamte wątki...

Dla mnie kwiaty Dendrobium harveyanum są niesamowite z tymi postrzępionymi płatkami. Nawet nie marzyłam, że zobaczę je na żywo,
gdy roślina przez niemal 4 miesiące nie dawała oznak życia. Jakie to piękne, że storczyki potrafią tak zaskakiwać ;:226
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Asiu,

Piękne kwiatki Ci się pokazały o tak trudnej porze roku, kiedy większość raczej przekwita niż zakwita :wink:
Żółciutkie dendrobium b. sympatyczne, takie kosmate, niemal mam ochotę powiedzieć, że "przytulaśne", choć do kwiatka to zbytnio nie pasuje (no i proszę, masz kolejnego żółtego storczyka!) a Dtps Purple Gem Blue cudny w kształcie i kolorze, i taki delikatny. On ma chyba małe kwiatki, prawda? Tak mi wygląda na zdjęciu. W każdym razie, jakakolwiek nie byłaby ich wielkość, zazdroszczę Ci go od lat :wink:

Jak się tak zastanowię, ile Ty masz różnych gatunków orchidei, i ile z nich Ci rośnie i kwitnie, to przyznaję, że jestem pod wrażeniem. Ja jednak nie mam tyle cierpliwości, a może czegoś jeszcze mi brak ;:224 , w każdym razie poprzestaję na tym co mam, i z czym nie muszę się "cackać".

A do Ciebie będę przychodzić podziwiać różności ze świata :)

Pozdrowionka serdeczne, nawet jeszcze wakacyjne ;:3
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

piękne to żółte denrobium, sama miałam na nie chrapkę, ale roślina dostępna w sprzedaży nie była jeszcze zdolna do kwitnienia, a bałam się, że ją zmarnuję ;) Powiedz, cały czas stoi w koszyczku wsadzonym w osłonkę? Nie przesycha Ci za szybko?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, tak się cieszę z Twoich odwiedzin :heja :tan ;:303 (ten ostatni krzyczy hurrraaa ! :) )

Myślałam, że już tu nie zaglądasz. Ja zresztą z przyczyn niezależnych ode mnie też miałam dłuższą przerwę.
Poza tym jak sama piszesz, okres wakacyjny niezbyt obfituje w kwitnienia.
Moje storczyki teraz cierpią, bo przy akcji zdejmowania płyt azbestowych z budynków (co mnie również cieszy),
mam zafoliowane okna i zamknięty dostęp powietrza w domu. Ratuję się włączaniem wentylatora i musimy
wszyscy te ciemności i duchotę przetrwać. Oby skończyli do listopada, bo robota się ślimaczy...

Dtps Purple Gem Blue bardzo Ci polecam, gdybyś miała okazję kupić. Kwiatuszki niewielkie o średnicy 3 - 3.5 cm.,
ale nadrabiają obfitością i długością kwitnienia.
Kiedyś miałam o podobnych kwiatach Dtps Kenneth Schubert.
Gdzieś przeczytałam (chyba u Dorotykol), że ten pierwszy jest łatwiejszy w uprawie i chętniejszy do kwitnienia.
Podpisuję się pod tym obiema rękami.
Ja w sumie też nie mam takich storczyków z którymi muszę się 'cackać'. Za takie uważam rarytaski na podkładkach.
Przerabiałam to i uff... to nie dla mnie ;:213

Dufin, Dendrobium harveyanum stoi cały czas w koszyczku i w osłonce. Nie przysycha za szybko, bo jak napisałam -
z podkładki przeniosłam na wierzch podłoża cały mech i on zatrzymuje nieco dłużej wilgoć. Gdy mech jest prawie suchy, nawadniam ponownie.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,
Dla mnie kwiaty Dendrobium harveyanum są niesamowite z tymi postrzępionymi płatkami
i do tego pierwsza jego fotka z poprzedniej strony.Jakby z postrzępionego materiału.Śliczny jest.
Ten "bardziej popularny",szczególnie z pierwszej fotki,też niczego sobie.Nie wiem,któremu dałbym pierwszeństwo.

... i przepraszam za to co u mnie :oops: ;:180
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Witaj Asiu :D (dawno mnie tu nie było, nawet bardzo...)
Pierzaste Dendrobium harveyanum prześliczne. Zawsze figurowało wysoko na mojej liście chciejstw, ale niestety nie te warunki :( , więc moje oczy cieszyć będzie Twój "kurczaczek".
Dtps też w moim stylu :wink: , miałam kiedyś coś podobnego, ale padło niestety.ą
Bardzo lubię obserwować Twoje zmagania z uprawą (choć wydaję się, że wszystko ot tak, bez wysiłku Ci przychodzi - te wszystkie korzonki, listki, pędy i na koniec bukiety kwiatów), więc postaram się nadrobić zaległości i częściej zaglądać do Ciebie ;:3
Phal. equestris od Ciebie miewa się dobrze, choć zasuszył jeden pęd. Maluszek też siedzi w nowym lokum :)
Zmotywowałam się wreszcie na tyle, żeby poprzesadzać wszystkie rośliny, które już naprawdę o to wręcz prosiły. Wiem, że to nie pora (jakby kto miał problem :wink: ), ale wyglądają zdecydowanie lepiej i zapewne też tak się czują :) Wrzuciłam nawet parę niedobitków na podkładki i do gabloty, żeby już nie straszyła samotną, chyba już z 5-cio metrową wanilią.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30

Post »

Na przesadzanie jest zawsze pora, jeśli nasze kwiatuszki tego potrzebują ;:333
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Art pisze:Agnieszko, tak się cieszę z Twoich odwiedzin :heja :tan ;:303 (ten ostatni krzyczy hurrraaa ! :) )

Myślałam, że już tu nie zaglądasz. Ja zresztą z przyczyn niezależnych ode mnie też miałam dłuższą przerwę.
Poza tym jak sama piszesz, okres wakacyjny niezbyt obfituje w kwitnienia.
Moje storczyki teraz cierpią, bo przy akcji zdejmowania płyt azbestowych z budynków (co mnie również cieszy),
mam zafoliowane okna i zamknięty dostęp powietrza w domu. Ratuję się włączaniem wentylatora i musimy
wszyscy te ciemności i duchotę przetrwać. Oby skończyli do listopada, bo robota się ślimaczy...

Dtps Purple Gem Blue bardzo Ci polecam, gdybyś miała okazję kupić. Kwiatuszki niewielkie o średnicy 3 - 3.5 cm.,
ale nadrabiają obfitością i długością kwitnienia.
Kiedyś miałam o podobnych kwiatach Dtps Kenneth Schubert.
Gdzieś przeczytałam (chyba u Dorotykol), że ten pierwszy jest łatwiejszy w uprawie i chętniejszy do kwitnienia.
Podpisuję się pod tym obiema rękami.
Ja w sumie też nie mam takich storczyków z którymi muszę się 'cackać'. Za takie uważam rarytaski na podkładkach.
Przerabiałam to i uff... to nie dla mnie ;:213

Dufin, Dendrobium harveyanum stoi cały czas w koszyczku i w osłonce. Nie przysycha za szybko, bo jak napisałam -
z podkładki przeniosłam na wierzch podłoża cały mech i on zatrzymuje nieco dłużej wilgoć. Gdy mech jest prawie suchy, nawadniam ponownie.
Dokładnie to moja opinia :wink:
Dodam jeszcze, że z czasem zaczyna rozgałęziać pędy i może też występować w wersji peloric ;:oj ;:oj ;:oj

Asiu szkoda, że tak rzadko się pokazujesz na forum, uwielbiam oglądać Twoich podopiecznych ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu witam serdecznie po b. długim czasie ;:138
Piękne kwitnienia jak zawsze u Ciebie ;:63
Wiem, że nie dysponujesz zbytnio wolnym czasem, ale gdybyś znalazła chwilkę, to proszę napisz jak postępujesz z Twoją Brassavolą ? Moja (jako jedna z nielicznych już u mnie storczyków) stoi jak zaklęta, wypuszcza przyrosty, ale ani myśli zakwitnąć :( ;:79 ;:cm
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znów mnie trochę nie było, a tu tyle miłych wpisów ;:196

Henryku, sekunduję Ci wciąż na odległość w Twoich zmaganiach i mam wielką nadzieję, że utrzymasz mimo wszystko
jakąś cząstkę Twojej uroczej kolekcji.
Nastaw się psychicznie, że co jakiś czas coś tam ubędzie i również przybędzie.
Ale pozostań z nami ;:304
Dzięki, że jednak pamiętasz jak mam na imię :heja

Madziu... wszelki duch! Czy dobrze widzę, że to Twój wpis ;:88
Jak mi miło, że tu zajrzałaś :)
Moje 'zmagania z uprawą' jak to określiłaś, nie zawsze są jednak bezproblemowe. Borykam się czasem z różnymi problemami, ale nie zawsze opisuję,
bo staram sie poradzić sobie jakoś.
Jak już pisałam wcześniej, mam teraz "ciemności egipskie" w domu przez zafoliowane okna przy remoncie elewacji budynku i tylko czekam,
który storczyk na to źle zareaguje. Uff...kiedy to się skończy ??? W pochmurny dzień świecę światło np. w samo południe :?
Co do przesadzania Marto, też zdarzyło mi się to wyjątkowo w okresie jesiennym i bywało, że na wiosnę roślina ruszyła 'jak z kopyta' :)

Fajnie, że obydwa Phal.questrisy zaaklimatyzowały się Madziu u Ciebie. Należy Ci się ich odrodzenie. W końcu 'mamusię' Twoich keiki mam dzięki Tobie ;:196
A mamusia wygląda taraz tak:

Obrazek Obrazek

Jak widzisz, po obfitym kwitnieniu na kilku pędach i ich rozgałęzieniach przyszedł czas na rozmnażanie.
Na zdjęciu widoczne trojaczki (póki co, bez korzeni). Fajny, wdzięczny storczyk.

Madziu, Twoja 5-cio metrowa wanilia ma chyba jeszcze trochę metrów do kwitnięcia, prawda ?

Dorotko, bardzo mi miło, że lubisz do mnie zaglądać, a przy Twoich storczykowych osiągnięciach, to dla mnie zaszczyt :)
Ja jestem tu nie za często, bo: jestem aktywna zawodowo i zwyczajnie nie starcza mi czasu.
Nie zawsze też mam co pokazać :wink:

Halinko ;:196 Ciebie, to też szczególnie tu witam, bo tęsknię za Twoim wątkiem, w którym było dużo uroczych kwitnień ;:226

Pytasz mnie o Brassavolę perrinii. Chętnie zobaczyłabym Twoją na fotce.
Moja rośnie sobie cały czas (od trzech listków) w akwarium w kuchni, na parapecie okna południowo-zach.
Czyli do szczęścia, by zakwitnąć potrzebowała światła i ciepła. Może też ma tam odpowiedni mikroklimat wśród innych roślin + wilgotne otoczenie.
Nawożę ją podobnie jak falenopsisy.

Wygląda i rośnie tak: Obrazek Obrazek

Zdjęcie z lewej w innym pokoju, bo w kuchni za akwarium zafoliowane okno i ciemno (z prawej).

Na koniec trochę koloru - kolejny kwiat Psychopsisa.
Jak ja lubię tego storczyka. Kwitnie non stop od grudnia :) Obrazek
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Pierwszy raz widzę takiego cudaczka! :))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”