Piękne papryczki
Papryczka chili-jak pielęgnować
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Moja Medusa niestety padła z mojej winy .... momentalnie , z dnia na dzień liście zrobiły się sflaczałe, brązowe i zaczęły zasychać...później zaschły gałązki - na razie ją poobcinałam i przesadziłam - może da się ją odratować...
A tymczasem pierwsze 'ostrzejsze' zbiory ... reszta jeszcze łapie słonko na krzakach
Od lewej u góry : Cayenne yellow, Habanero yellow, Habanero czerwone , habanero Big Sun
Niżej : Bhut Jolokia , coś co miało być piri-piri (ale ostre:D) , Fatalii , Dorset Naga
Na samym dole : Habanero white i coś co miało być Nagą jolokią
A tymczasem pierwsze 'ostrzejsze' zbiory ... reszta jeszcze łapie słonko na krzakach
Od lewej u góry : Cayenne yellow, Habanero yellow, Habanero czerwone , habanero Big Sun
Niżej : Bhut Jolokia , coś co miało być piri-piri (ale ostre:D) , Fatalii , Dorset Naga
Na samym dole : Habanero white i coś co miało być Nagą jolokią
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne!!! Już wiem na co będę polować.. ) Może dziś też uda mi się zgromadzić parę papryczek i zrobić grupową fotkę
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Patrząc na Wasze zbiory mam ogromną nadzieję, że przyłączycie się do akcji wymany nasion jako Darczyńcy hehe
Mniam... pyszności z checią wyhodowałabym kilka z nich
Mniam... pyszności z checią wyhodowałabym kilka z nich
- termic88
- 500p
Ten żółty podobny jest do Habanerki z wyglądu. Przynajmniej dla mnie. Ale ja w uprawach ostrości jestem nowa więc na razie zamknę się w sobie
Już w kajeciku będę sobie notować co i od kogo "chcę" na akcji :D
Moje fotki zaraz wsadzę tylko zgram z aparatu )
Już w kajeciku będę sobie notować co i od kogo "chcę" na akcji :D
Moje fotki zaraz wsadzę tylko zgram z aparatu )
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- termic88
- 500p
W końcu pozbierałam dokumentację!
Od góry idąc: Habanero Orange, Yamaican hot yellow, Golden cayenne, Serrano, Pchełka, Papryfiutek, Jalapeno, Piri piri, Hot Fresco, Black Hungarian, Padron, NN ostre drobne, NN fioletowy jak marbles?, NN fioletowy - podobny do filius Blue, NN długa na przemiał, Rokita, Grecka, Peperoncino Picante, Red cherry large.
Segregacja rasowa na początku sezonu
Black Hungarian i Padron
Habanero Orange, Yamaican Hot Yellow, Golden Cayenne
Hot Fresco i Jalapeno - siostra mówi że Jalapenki tak ostrej nigdy jeszcze nie jadła Może dlatego że była zielona?
Jalapeno, Piri-Peiri, Hot Fresco
NN ostra, Rokita i Grecka (chyba słodka? )
NN ostre kolorowe
Serrano, Pchełka, Papryfiutek
Przewidziane na susz:
No i takie resztki od siostry, bo już zaschnięte-przywiozła ze sklepu z Austrii, no i się tak zastanawiam czy nie posiać ich w przyszłym roku - nawet żeby zobaczyć co to za odmiany, bo z takich pozsychanych to nie mam pojęcia co to może być, a wizytówka możliwych do otrzymania też mam!
A tunel mam tylko 3x4m, więc oj.. będzie ciasno! Pół na słodką, pół na ostrą!
I pytanie do was/ zainteresowanych/ jeśli tacy są.. Czy z tych papryczek mam dużo nasion przeznaczyć na aukcję i młucić ile się da? Czy zainteresowanych tymi odmianami "pewnymi" bez eNek będą chętni? Bo o ile z pomidorów łatwo się pestki wyjmuje to z tych ostrości.. Brrr.. już mnie ręce pieką!!
I ktoś podawał pomysł ostrość papryczek żeby się pozbyć-masło albo jakiś taki tłuszcz chyba. Właśnie tak zrobiłam i totalnie wszystko przeszło. Żadnej oznaki ostrości na skórze! Jesteście Wielcy!!
Od góry idąc: Habanero Orange, Yamaican hot yellow, Golden cayenne, Serrano, Pchełka, Papryfiutek, Jalapeno, Piri piri, Hot Fresco, Black Hungarian, Padron, NN ostre drobne, NN fioletowy jak marbles?, NN fioletowy - podobny do filius Blue, NN długa na przemiał, Rokita, Grecka, Peperoncino Picante, Red cherry large.
Segregacja rasowa na początku sezonu
Black Hungarian i Padron
Habanero Orange, Yamaican Hot Yellow, Golden Cayenne
Hot Fresco i Jalapeno - siostra mówi że Jalapenki tak ostrej nigdy jeszcze nie jadła Może dlatego że była zielona?
Jalapeno, Piri-Peiri, Hot Fresco
NN ostra, Rokita i Grecka (chyba słodka? )
NN ostre kolorowe
Serrano, Pchełka, Papryfiutek
Przewidziane na susz:
No i takie resztki od siostry, bo już zaschnięte-przywiozła ze sklepu z Austrii, no i się tak zastanawiam czy nie posiać ich w przyszłym roku - nawet żeby zobaczyć co to za odmiany, bo z takich pozsychanych to nie mam pojęcia co to może być, a wizytówka możliwych do otrzymania też mam!
A tunel mam tylko 3x4m, więc oj.. będzie ciasno! Pół na słodką, pół na ostrą!
I pytanie do was/ zainteresowanych/ jeśli tacy są.. Czy z tych papryczek mam dużo nasion przeznaczyć na aukcję i młucić ile się da? Czy zainteresowanych tymi odmianami "pewnymi" bez eNek będą chętni? Bo o ile z pomidorów łatwo się pestki wyjmuje to z tych ostrości.. Brrr.. już mnie ręce pieką!!
I ktoś podawał pomysł ostrość papryczek żeby się pozbyć-masło albo jakiś taki tłuszcz chyba. Właśnie tak zrobiłam i totalnie wszystko przeszło. Żadnej oznaki ostrości na skórze! Jesteście Wielcy!!
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
termic88Piekne papryczki moja żółta to typ habanero, ale kupiona pod nazwą Madame Janette w Holandii POzdrawiam
Ja się przyznaję bez bicia , że jestem bardzo ale to bardzo zainteresowana paprykami może z jakiegoś jednego pomidorka na akcji popatrzę ale najbardziej zależy mi na paprykach i to właśnie ostrych , u mnie znikają jak świeże bułeczki przy okazji mam pytanie ...do czego wykorzystujecie Bhut Jolokie ? Już dojrzewają więc muszę się zastanowić jak je dobrze wykorzystać . Na pewno co nieco ususzę , kilka pójdzie w oliwę i co jeszcze ?
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereso, z taką ilością odmian to możesz zakładać firmę nasienną!
- termic88
- 500p
Nie mam takich zdolności żeby to wszystko opanować.. poza tym wkładu własnego też :P Ale wszyscy znajomi mają już sadzonki ode mnie z roku na rok, więc nie wiem jak ja ograniczę produkcję.. zwłaszcza że w mieszkaniu ciężko jest robić takie rzeczy
Niektórzy mają więcej odmian i potrafią to wychodować na balkonie ja bym chyba nie umiała
Znalazłam taki link http://www.chili-balkon.de/sorten/mushroom-gelb.htm i zaycznam się zastanawiać czy Yamaican Hot Yellow (ten mój co wyrósł) to nie czasem Mushroom yellow. Powiem że nawet bardziej podobny do tego
Niektórzy mają więcej odmian i potrafią to wychodować na balkonie ja bym chyba nie umiała
Znalazłam taki link http://www.chili-balkon.de/sorten/mushroom-gelb.htm i zaycznam się zastanawiać czy Yamaican Hot Yellow (ten mój co wyrósł) to nie czasem Mushroom yellow. Powiem że nawet bardziej podobny do tego
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Termic co by to nie było to piszę się na nasiona tego jamajkano-maszruma Uwielbiam papryczki o 'nietypowych' kształtach ... nei wiem dlaczego nie mam w tym roku bishop crown'a... jakoś mi umknął
Co do Nasion na aukcje - już się szykują - ja do wydłubywania używam rękawiczek nitrylowych , później ręce myje płynem bhp , mydłem stalowym , na koniec śmietana na ręce (na jakieś 5minut) , zmywam i mocno kremuję... szczególnie w przypadku baardzo ostrych odmian i dużej ilości do obrobienia...
Bhuta nie używam - lubię wygląd krzaków i owoców ... ale nie dzierżę smaku i zapachu - wyczuję minimalne ilości w mieszance suszonej chociażby. Oddaję za to znajomemu lubującemu się w piekielnych ostrościach i on je wykorzystuje w kuchni
Z ciekawostek - wysiałam pierwsze nasiona od Tournesol i jako pierwsze wzeszły Petit Becs
Dzisiaj wyszły i rozwinęły listki 2 sztuki Bonnet d'éveque i jedna Black Perl - jest tak ciemna,że zlewa się z kolorem ziemi ...musiałam brać doniczkę pod światło,żeby cokolwiek zobaczyć
Co do Nasion na aukcje - już się szykują - ja do wydłubywania używam rękawiczek nitrylowych , później ręce myje płynem bhp , mydłem stalowym , na koniec śmietana na ręce (na jakieś 5minut) , zmywam i mocno kremuję... szczególnie w przypadku baardzo ostrych odmian i dużej ilości do obrobienia...
Bhuta nie używam - lubię wygląd krzaków i owoców ... ale nie dzierżę smaku i zapachu - wyczuję minimalne ilości w mieszance suszonej chociażby. Oddaję za to znajomemu lubującemu się w piekielnych ostrościach i on je wykorzystuje w kuchni
Z ciekawostek - wysiałam pierwsze nasiona od Tournesol i jako pierwsze wzeszły Petit Becs
Dzisiaj wyszły i rozwinęły listki 2 sztuki Bonnet d'éveque i jedna Black Perl - jest tak ciemna,że zlewa się z kolorem ziemi ...musiałam brać doniczkę pod światło,żeby cokolwiek zobaczyć
- termic88
- 500p
Ostro zapowiada się nowy sezon 2014 Muszę je wysiać wcześniej, przynajmniej ostre-zacznę może od stycznia lub lutego ? :p Bo siostra robi mi najazd na grządki początkiem sierpnia, a co rok chce ją czymś ciekawym zaskoczyć )
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.