Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Nawet nie śmiem tak myśleć. Napisałem to dla wiadomości tych co tego nie wiedzą
Natura naszym najlepszym nauczycielem
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja mama siedzi w kwiatach domowych i ogrodowych już masę czasu. Wiec raczej staram się jej słuchać co i kiedy. Sama zresztą kiedyś w pokoju 15 metrowym miałam 50 doniczek kwiatów. Jak przyszło do czyszczenia liści to zajmowało nawet i cały dzień.
A teraz lecę do pracy.
emi_ska
nicrum
100p
100p

Post »

No to na dzień dzisiejszy mam 12szt z 18tu które już kiełkują ;:138 i czekam na resztę ;:224
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

nicrum pisze:No to na dzień dzisiejszy mam 12szt z 18tu które już kiełkują ;:138 i czekam na resztę ;:224
;:138
emi_ska
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluje , ja mam nadzieje wysiać dziś nasionka . O ile przyjdą , zamówiłam tydzień temu i ani widu ani słychu :? . Na moje maile do sklepu , odpowiedzieli " powinny być we wtorek "...
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Witam wszystkich :D
Pewnie to już gdzieś w tym wątku było, ale strasznie dużo do czytania...
Od pewnego czasu jestem szczęśliwą posiadacza adenium obesum i mam pytanko. Czy mogę wystawić go jeszcze na dwór? I jak często go podlewac. "Mieszka" w ziemi z domieszką styropianu - przesadzic go czy niech sobie tak rośnie ? Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Obrazek

Moja kolejna próba łączenia adenium. Tak się zastanawiam ile muszą być razem?
Bo poprzednie za wcześnie odpakowałem i mi padły ;p
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42

Post »

Przyszły , namoczyłam , wysiałam teraz czekam na maluchy.
Zastanawiałam się czy nie posadzić dwóch maluchów obok siebie i czy nie zrosły by się z czasem :wink: Powodzenia w łączeniu :D
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
x-k-ka

Post »

THX :wit

nicrum marzy mi się bonsai z grubą "łodygą" i od małego je przycinam ( nawet tego nie widać, wszystko ładnie się zrosło) . Wiem niezachęcanie do wczesnego przycinania ale zaryzykowałam. :) Jakbym nie przycięła wszystkich byłyby o wiele większe.

pawel1988 tak te maluszki są z tego siewu 9 września . Niczym je nie doświetlałam zimą , stały ładnie na pokojowym wschodnim parapecie tylko zakrywałam kaloryfery zimą aby nie dostawały kwiatki za dużo ciepła.

Paweł - stosuję najtańszą odżywkę do kaktusów i sukulentów (za 5 zł) odżywiam 1-2x na miesiąc a zaczęłam od wiosny tego roku , zimą wcale. Później zrobię skan tej odżywki . Latem jak było mocne światło przestawiałam do cienia..Ziemia najzwyklejsza przepuszczalna do kwiatków .

Na wiosnę przesadzę największego, donicę już zakupiłam i obiecuję już nie będę przycinać bo .... ;:14 chcę mieć kwiatki
nicrum
100p
100p

Post »

ewa84 pisze:Witam wszystkich :D
Pewnie to już gdzieś w tym wątku było, ale strasznie dużo do czytania...
Oj było, było.
ewa84 pisze:Od pewnego czasu jestem szczęśliwą posiadacza adenium obesum i mam pytanko. Czy mogę wystawić go jeszcze na dwór?
Czytałaś choć troszkę o Róży Pustyni? Chyba nie. Temperatura powinna być wyższa niż 20 stopni dla prawidłowego rozwoju. Teraz najlepiej będzie jej na słonecznym parapecie wewnątrz domku
ewa84 pisze: I jak często go podlewac.
Jak ziemia przeschnie
ewa84 pisze: "Mieszka" w ziemi z domieszką styropianu - przesadzic go czy niech sobie tak rośnie ? Będę wdzięczna za rady.
Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
eikoden pisze:Obrazek

Moja kolejna próba łączenia adenium. Tak się zastanawiam ile muszą być razem?
Bo poprzednie za wcześnie odpakowałem i mi padły ;p
Ficusy to to nie są żeby się szybko mogły zrosnąć. Może próba delikatnego oskrobania miejsc w których się łączą?
Ren0 pisze:Przyszły , namoczyłam , wysiałam teraz czekam na maluchy.
My czekamy na relację z wysiewu.
Ren0 pisze:Zastanawiałam się czy nie posadzić dwóch maluchów obok siebie i czy nie zrosły by się z czasem :wink: :D
Możesz próbować, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

nicrum pisze:
ewa84 pisze: "Mieszka" w ziemi z domieszką styropianu - przesadzic go czy niech sobie tak rośnie ? Będę wdzięczna za rady.
Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
(wyróżnienie moje)

Nie będzie jej dobrze! W zwykłej ziemi do kaktusów nie sadzi się nawet kaktusów - domieszanie czegoś jest niezbędne.
Przepisy są różne - żeby nie czytać wszystkich wątków od początku wpisz w szukaczkę w temacie o adenium (z prawej strony, tuz nad tabelą z postami) np. "podłoże', wyskoczy Ci na pewno sporo, potem już możesz otwierać sobie wybiórczo to, co Cię najbardziej interesuje.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

nicrum pisze:Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
(wyróżnienie moje)
onectica pisze:Nie będzie jej dobrze! W zwykłej ziemi do kaktusów nie sadzi się nawet kaktusów - domieszanie czegoś jest niezbędne.
.
;:14 No przeca napisołek że piosku akwarystcznygo cza dosypać :wink:
Drusia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2012, o 16:12

Post »

witam

czy powinnam już wstawić moje małe adenia z balkonu do domku? zaczynają być już chłodne noce i dnie.
Mają pewnie ok 1,5 roku. Ok sierpnia trafiły do mnie małe sadzonki ok 2 cm i mocno wegetowały, dopiero ok czerwca ruszyły po wystawieniu na balkon
Joanna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”