Liliowce -Hemerocallis cz.11
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.11
No tak, ale te gatunki to są dość popularne i można je bez problemu u nas kupić. Myślałam, że nabyłeś może takie mniej znane i trudno u nas dostępne.
- Emiks
- 10p - Początkujący
- Od: 26 sie 2013, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdaję I ogromnie zaraźliwa, bo w mgnieniu oka zaraził się też mążklio pisze:Emiks witaj, a czy zdajesz sobie sprawę, że to nieuleczalna choroba?
Na pocieszenie dodam, że tutaj większość ją ma .
Znalazłam to forum niedawno i już wiem, że w tym roku deprecha jesienno-zimowa mi niestraszna
dzięki
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Emiks
- 10p - Początkujący
- Od: 26 sie 2013, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O Annar13 Jak fajnie, że napisałaś o zbieraniu nasion. Jak zahipnotyzowana oglądam Wasze fotki i czytanie tematu idzie bardzo wolno, dlatego, przepraszam, za powtórzenie tematu, ale za nim przeczytam wszystko... A już czas na zbieranie nasion. Mąż chciałby sam wyhodować liliowce, próba z zeszłego roku nie powiodła się i nie mogła się powieść, bo dopiero tutaj wyczytałam, że potrzebują ,,zimna" Opcja z lodówką odpada, ale bardzo mnie ciekawi ta z posadzeniem do ziemi i aby zima zrobiła swoje. Jakie musi być podłoże i kiedy je zasadzić? Prosiłabym tak krok po kroku
Wstawię kilka fotek z mojego ogrodu na dowód mych szczerych intencji co do informacji na temat liliowców. Fotki z różnych lat.
Wstawię kilka fotek z mojego ogrodu na dowód mych szczerych intencji co do informacji na temat liliowców. Fotki z różnych lat.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Piękne fotki liliowców
Proponuje ci się wgłębić w dwa wątki:
Liliowce od A do Z
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=50672
Liliowce z nasion
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=27213
Proponuje ci się wgłębić w dwa wątki:
Liliowce od A do Z
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=50672
Liliowce z nasion
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=27213
Czy możecie polecić gdzie w sieci można zakupić sadzonki liliowców?
Niestety nie jestem w stanie kupić ich na miejscu w sklepie. Może macie sprawdzone sklepy?
Być może był już ten temat poruszany, ale nie jestem w stanie na szybko przejrzeć wszystkich informacji, a chciałabym zakupić, żeby zasadzić jeszcze przed zimą.
Cudne zdjęcia Waszych liliowców
Niestety nie jestem w stanie kupić ich na miejscu w sklepie. Może macie sprawdzone sklepy?
Być może był już ten temat poruszany, ale nie jestem w stanie na szybko przejrzeć wszystkich informacji, a chciałabym zakupić, żeby zasadzić jeszcze przed zimą.
Cudne zdjęcia Waszych liliowców
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Super temat , nie ma to jak rady specjalistów .Mam tez kilka nasion wiec na pewno spróbuje .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Chciałam podzielić się z Wami swoim odkryciem (chociaż specjaliści pewnie o tym wiedzą). Otóż na pędach kwiatowych czasem wyrastają keiki. Tak miałam w zeszłym roku, ale po oderwaniu i wsadzeniu w grunt, nic z tego dalej nie wyrosło. W tym na jednej pięknej siewce Ismeny pojawiły się na jednym pędzie dwa keiki. Wycięłam pęd w połowie września i nie mając czasu wzięłam do domu, odłamałam od łodygi, końcówkę zawinęłam w mokry ręcznik papierowy, a następnie w folię. I tak to sobie leżało z 2-3 tygodnie. Liście zaczęły schnąć, więc chciałam wyrzucić, ale najpierw odwinęłam folię i papier, a tam widzę korzonki, tak z 1 cm. No więc znowu namoczyłam papier i owinęłam końcówkę folią. Dwa dni temu znowu odwinęłam, korzonków już więcej i dłuższe. Obcięłam wszystko co suche i posadziłam w doniczki, będę mieć dwie nowe roślinki . Do wiosny na pewno mocno urosną .
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Można i tak ukorzenić młode roslinki, ale jest prostszy sposób. Wsadza się odłamane keiki do szklanki z wodą i czeka aż wypuszczą korzonki, a potem sadzi do doniczki.
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
A ja wsadzam zaraz do ziemi przy roślinie matecznej i..............podlewam.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby się nie ukorzeniły
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby się nie ukorzeniły
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mam te keiki w doniczce, korzonki to ma jeszcze nie za wielkie. Czy wsadzić je w grunt, czy przetrzymać w domu do wiosny .