Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Re: Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Moje nasionko zaczęło puchnąć, ale jakoś dziwnie, tylko w dwóch miejscach powstały takie "wybrzuszenia". Chciałam mu trochę pomóc, podważyłam paznokciem odchodzącą część łupiny i ... odłamało się chyba odrobinę za dużo :/ To co się w ten sposób odsłoniło jest miękkie i kompletnie brązowe :/ Czy to znaczy że nasiono było już za stare? To co jest pod łupiną powinno być chyba żółtawe?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 wrz 2013, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czym będziesz naświetlać jeśli można spytać? zwykłymi świetlówkami czy sodowymi lub żarowo-rtęciowymi?
Takim czymś. Kupiłam do storczyków i myślałam, że i delonix się gdzieś upchnie. Ale choć biologiem nie jestem, to moje nasionko wygląda mi na baaardzo stare :/ Będę w ciężkim szoku jak cokolwiek z tego wyrośnie.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy ta żarówka ma gwint normalny czy mały?
Doświetlałaś już jakieś rośliny przy jej zastosowaniu?
Zastanawiam się właśnie....
Żarówka ma "normalny" gwint, to znaczy taki, jak większość w domu. Większość żarówek na tamtej stronce ma wielki "przemysłowy" gwint, który nie pasowałby do żadnej domowej lampy i trzeba by było kupić cały zestaw z oprawą. Takich o małym gwincie w ogóle tam nie ma, są tylko o normalnym (ta i podobna na kwitnienie) albo ogromnym Doświetlam dopiero od początku września, więc trudno mi coś konkretnego powiedzieć o efektach. Ale jeśli phalaenopsis który w ubiegłym roku zrzucił kwiaty tym razem normalnie zakwitnie, będę zadowolona. Na razie pęd szybko rośnie, więc niedługo coś będzie wiadomo Co do zamienników też niewiele mogę powiedzieć, bo to moje pierwsze podejście do doświetlania.KaRo pisze:Czy ta żarówka ma gwint normalny czy mały?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 wrz 2013, o 17:20
Ja właśnie zastanawiam się nad doświetlaniem jakimś, gdyż wsiałem sporo różnych nasionek po wakacjach (wcześniej ani w trakcie niestety nie miałem czasu ) i o dziwo pojawiło się sporo kiełków Goji, kiełek Mimoza Pudica i Złtego Płomienia Afryki. To też aby nie zmarniały myśle by w ten sposób pomóc im a sobie dać trochę radości na nadchodzącą jesień i zmię :p
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 cze 2013, o 14:43
Wasze delonki też powoli szykują się do zrzucenia liści?
moje nadal na dworze. trochę im chyba zimno ale liści jeszcze nie gubią. no może troszkę...
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie podobnie.
Lekko poprószyła listeczkami ale nadal na powietrzu.
Lekko poprószyła listeczkami ale nadal na powietrzu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 cze 2013, o 14:43
Moje już od kilku dni w domu, słabsza obsypała z 20% liści natomiast silniejszej zżółkły tej nocy 3 listki, dlatego pytam. ;)
* siła roślin oceniona wizualnie, nie wiem jak wygląda ich gospodarka biologiczna od środka. ;P
* siła roślin oceniona wizualnie, nie wiem jak wygląda ich gospodarka biologiczna od środka. ;P
korzystając z ładnej pogody przeniosłem delonki do domu. od jutra ma się pogorszyć, ma padać i ochłodzić się. chyba na ten rok wystarczy im pobytu na zewnątrz. poza tym zaczynają się sypać.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Wygląda na to, że moje uszkodzone nasionko delonix jednak żyje Ziemia w doniczce się uniosła i pokazał się kawałek łodyżki! Ciekawe czy przeżyje... Jeśli mu się uda uwolnić z łupiny, na pewno wstawię zdjęcie
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
moja w domu bo mi sie zdawało za zimno na polu
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)