Datura - szkodniki
Co do datury Neli to nie ślimaki raczej a larwy my lub motyla nie pamiętam jednak jak się nazywają ale miałem to na swoich koleusach na balkonie takie zielone wyżerają takie dziury trzeba oglądać roślinę i można prysnąć przed wieczorem porządnie po liściach Mospilanem, co zaś do rośliny gabi12 wygląda to i na atak tegoż samego szkodnika co u Neli i na chorobę bakteryjną związaną z deformacją liści i wypadało by użyć najpierw Miedzianu 50 WP do oprysku a po tygodniu potraktować roślinę Mospilanem.
Datura cos na ratunek jej
ma żółte liście i białe kropeczki na liściach i liscie spadają co zrobić? używałam srodków grzybobójczych i nie pomaga
Re: Datura cos na ratunek jej
A może ma po prostu za mało nawozu.. Więcej można by było coś powiedziec gdybyś wstawiła zdjęcia..zuzanka3 pisze:ma żółte liście i białe kropeczki na liściach i liscie spadają co zrobić? używałam srodków grzybobójczych i nie pomaga
Datura...szkodnik
Potrzebuje pomocy moja datura po każdej nocy traci najmłodsze pączki kwiatowe .Przypuszczam ze atakuje go szkodnik..Jaki ?
Zrób przed nocą oprysk Mospilanem 20 SP bardzo dokładnie powinien odstraszyć szkodnika gdyż to preparat wchłaniający sie w roślinę i przez 24 h będący w niej więc nawet jeśli szkodniki nadgryzą roślinę w nocy po oprysku więcej nie powinny już tego robić. chyba że coś innego likwiduje Ci z rośliny te pączki kwiatowe. Na zdjęciach niewiele widać.
- lwica79
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mogą to być przędziorki, bo na cytrynce też tak listki od końcówki żółkną przy ich żerowaniu. Potrzeba by jednak zbliżenie listka dla lepszego obejrzenia (czy jest jakby w żółte kropeczki) ,a dodatkowo na dwa sposoby można jeszcze się upewnić co do przędziorka- popryskać roślinkę zraszaczem w miejscach łączenia ogonków liściowych z łodygą i pod słońce przyjżeć się czy jest pajęczynka, dodatkowo przycisnąć opuszek palca do wierzchniej strony liścia i obserwować jego spodnią stronę w tym miejscu przez 15-30 sekund..jeśli zacznął się poruszać(sprowokowane ciepłem) maleńkie stworzonka to na 99% przędziorki