Pomidory - nawożenie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2012, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
Niektóre odmian pomidorów u mnie wykazują braki potasu. Spryskałam je dwa tygodnie temu siarczanem potasu, dałam garść na 5 litrów. To chyba było mało, bo nie ma poprawy. Czy jeszcze teraz warto go dać? Jeśli tak, to ile? Pamiętam, że ktoś pisał, że 0,2%, ale nie mam wagi. Czy ktoś ma przelicznik na łyżki?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
O ile dobrze pamiętam to łyżka około20g łyżeczka około10g ale każdy nawóz może mieć różną wagę, choć jak mówię nie pamiętam na 100 także czekaj na odpowiedzi innych. co do drugiego pytania to nie mam takiego doświadczenia by na nie odpowiadać. Pozdrawiam.
Musisz sobie kupić jakąś elektroniczną wagę kuchenną, bo na oko to chłop w szpitalu umarł. A poważnie - można sobie zrobić krzywdę przedawkowując nawozy i środki ochrony roślin. Taka waga kosztuje od kilkunastu złotych w górę.
Nigy nie pryskałem pomidorów siarczanem potasu, ale o tej porze roku na zasilanie jest chyba za późno.
Nigy nie pryskałem pomidorów siarczanem potasu, ale o tej porze roku na zasilanie jest chyba za późno.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Dokładnie nic nie jest tak dokładne jak waga. Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlaczego stosujecie ciągle siarczany, przecież są bardziej wchłaniane inne nawozy, jak saletra potasowa, czy saletra magnezowa lub saletra wapniowa. Też podobne plamy w wybarwianiu jest przy niedoborze wapnia, tak więc proporcje Ca, K, Mg powinno się zachować, bo dając jeden pierwiastek możemy nawet zaszkodzić, gdy innego jest niedobór.asiawogrodzie pisze:Niektóre odmian pomidorów u mnie wykazują braki potasu. Spryskałam je dwa tygodnie temu siarczanem potasu, dałam garść na 5 litrów. To chyba było mało, bo nie ma poprawy. Czy jeszcze teraz warto go dać? Jeśli tak, to ile? Pamiętam, że ktoś pisał, że 0,2%, ale nie mam wagi. Czy ktoś ma przelicznik na łyżki?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Święte słowa.
Jeśli w sposób nieprzemyślany zaczniemy uzupełniać interwencyjnie niedobory wpadniemy w błędne koło. Zapamiętajcie jedno. Jeśli pomidory były nawożone obornikiem i wystąpią na nich objawy niedoboru jakiegoś składnika, to nie znaczy, że brak go w glebie. To oznacza, że albo niewłaściwe jest pH albo niewłaściwy jest stosunek makroskładników. Objawy niedoboru potasu nie muszą wcale oznaczać jego brak w glebie.
Jeśli w sposób nieprzemyślany zaczniemy uzupełniać interwencyjnie niedobory wpadniemy w błędne koło. Zapamiętajcie jedno. Jeśli pomidory były nawożone obornikiem i wystąpią na nich objawy niedoboru jakiegoś składnika, to nie znaczy, że brak go w glebie. To oznacza, że albo niewłaściwe jest pH albo niewłaściwy jest stosunek makroskładników. Objawy niedoboru potasu nie muszą wcale oznaczać jego brak w glebie.
- BobejGS
- Kontakt:
Dokładnie. Powiem tylko tyle że wiele razy już był ten temat wałkowany. Jak już to powiedział forumowicz widniejące na krzaku czy owocu niedobory nie muszą wcale wykazywać braku tego składnika w glebie często zdarza się tak że mało doświadczeni ogrodnicy mimo podanego obornika sypią pod krzaki nawozy azotowe które już nie pomagają krzaku tylko blokują dostęp roślinie do innego np potasu który w glebie jest. A taka osoba gdy tylko zauważy braki tego składnika na krzaku to odrazu go sypie. Następnie gdy poziom azotu spadnie to znów potasu jest za dużo. To właśnie jest to błędne koło o którym mówi forumowicz Dlatego obornik powinien w zupełności wystarczyć do czasu zawiązywania pierwszego grona. Pewnie było to pisane już wiele razy i dokładniej ale niedawno sam chciałem popełnić taki błąd lecz dzięki osobom na tym forum m. in. właśnie forumowicz zagłębiłem sie w temat i będe starał się dokładniej przyglądał się i mniej sypał nawozów. Także dziękuje wszystkim wytrwałym którzy mnie nawrócili.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A ja dopowiem, że ten wątek należy czytać od strony pierwszej.
W pierwszym poście jest trochę ważnych informacji.
W pierwszym poście jest trochę ważnych informacji.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Jaka kolejność powinna byc zachowana przed tymi czynnościami po zbiorach na jesien
- wysiać w tym miejscu łubin
- wapna palone granulowane (85 % CaO Calciumoxid 80 -100 g/m2)Zalecają dodac do ziemi 2-3 tygodnie przed uprawą
wapno nie było stosowane wczesniej na mojej działce
- obornik koński
- wysiać w tym miejscu łubin
- wapna palone granulowane (85 % CaO Calciumoxid 80 -100 g/m2)Zalecają dodac do ziemi 2-3 tygodnie przed uprawą
wapno nie było stosowane wczesniej na mojej działce
- obornik koński
Ordo et pax
Czytam i nie wiem jaki dać nawóz, gdy pomidory nie dojrzewają, są twarde. Nie mam obornika, może będzie za rok. Owoce są twarde, czytałam, że to potas, jego niedobór. Czy pryskać więc saletrą potasową czy nią podlać? Ile jej dać? Pomidory rosną w gruncie.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Daj im juz w tym roku spokój ,pokombinuj za rok,zacznij od analizy ziemi
- BobejGS
- Kontakt:
Zerwij kilka i włóż w domu w karton. Sprawdzisz czy dojrzeją w wyższej temteraturze
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Czytam i czytam....'.dobrze ze zima jest dluga
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania