Minibotanik Jacka cz.8
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.8
Piękna ta szafirowa burza ,miałam taką i białą ale mi nie przetrwały , Chciałam się zapytać o żółte dżelżany od ciebie , czy one są takie małe czy z dużych , bo nie wiem gdzie ich posadzić .. Reszta już posadzona na rabatach ,, ślicznie mi narosła firletka -smółka bo chyba ja mi dałeś ,ja mam o innych listkach i teraz mam cały rządek ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dziękuję Grażynko za potwierdzenie. Zauważyłem, że teraz kwiaty liliowców nie w pełni się otwierają. Widać wyraźnie, że to nie ich pora. Ale cieszą mimo wszystko
Janko, dzielżany ode mnie mają ok. 1,2m. Powiedziałbym średniowysokie.
Psianki ciężko znoszą zimy; zrzucają większość liści, a jednocześnie tworzą pędy, które są wybujałe i anemiczne. Jednak po przycięciu i dobrym nawożeniu szybko się regenerują wiosną.
Firletkę poszarpaną chyba Ci dałem Nawet sporadycznie powtarza teraz kwitnienie.
Powojniki bylinowe. Na trzeciego 'Bluish Violet' już się chyba nie doczekam więc pokazuję dwa pozostałe:
sądziłem że to powojnik mandżurski, ale nie pachnie więc nadal nie wiem, jaki to jest
obecnie najmocniejszy zapach w ogrodzie
Janko, dzielżany ode mnie mają ok. 1,2m. Powiedziałbym średniowysokie.
Psianki ciężko znoszą zimy; zrzucają większość liści, a jednocześnie tworzą pędy, które są wybujałe i anemiczne. Jednak po przycięciu i dobrym nawożeniu szybko się regenerują wiosną.
Firletkę poszarpaną chyba Ci dałem Nawet sporadycznie powtarza teraz kwitnienie.
Powojniki bylinowe. Na trzeciego 'Bluish Violet' już się chyba nie doczekam więc pokazuję dwa pozostałe:
sądziłem że to powojnik mandżurski, ale nie pachnie więc nadal nie wiem, jaki to jest
obecnie najmocniejszy zapach w ogrodzie
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku, mimo wszystko Twój liliowiec ładnie otworzył kwiat .
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wczoraj się przełamałem i kupiłem sadzonki ciemiernika i bergenii, których z nasion nie udało mi się otrzymać...
Nigdy nie mów nigdy jako naczelna zasada ogrodnika.
Pozdrawiam!
LOKI
Nigdy nie mów nigdy jako naczelna zasada ogrodnika.
Pozdrawiam!
LOKI
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku fuksja Beacon spokojnie da sobie radę w gruncie - w tym roku nawet wcześniej niz magellanica ruszyła z wegetacją. Rosną obok siebie więc łatwo je obserwować.
Jednak do zimowania trzeba przeznaczyć porządny krzew, gdzie grubość pnia i kilku innych gałęzi ma ok 1 cm. Do tego jakieś okrycie podobnie jak kopczykowanie róż i to wystarczy.
Jeśli rośnie w pojemniku to całość zadołować głębiej.
Powodzenia
Jednak do zimowania trzeba przeznaczyć porządny krzew, gdzie grubość pnia i kilku innych gałęzi ma ok 1 cm. Do tego jakieś okrycie podobnie jak kopczykowanie róż i to wystarczy.
Jeśli rośnie w pojemniku to całość zadołować głębiej.
Powodzenia
- JacekP
Geniu, dziękuję Tamtego dnia chyba było więcej słońca ale w inne liliowce otwierają się tylko do połowy.
Loki, świetnie A zasada: nigdy nie mów nigdy chyba jest uniwersalna
Krysiu, wybrałem fuksję o najgrubszych pędach do gruntu i na pewno porządnie ją zabezpieczę (np. tak jak piwonię drzewiastą)
Dziś kolejna porcja dalii, choć niektóre były już pokazywane:
nowość! pierwszy kwiat Ale od razu pomyłka, bo miała być 'Sights of Summer'. Niemniej jednak bardzo mi się podoba
i bardziej rozwinięta
warto też pokazać skromniejsze dalie kołnierzykowe z siewu (akurat tu bez kołnierzyka )
ta już zidentyfikowana
we wczesnej fazie kwitnienia nie widać jeszcze charakterystycznych dla tej odmiany białych smug (już się martwiłem, czy to na pewno ona?) ale dziś się pojawiły
stara i niezawodna odmiana szykuje po krótkim odpoczynku drugi rzut kwiatów
tę pokazywałem nie w pełni rozwiniętą. Teraz już w pełnej krasie!
Loki, świetnie A zasada: nigdy nie mów nigdy chyba jest uniwersalna
Krysiu, wybrałem fuksję o najgrubszych pędach do gruntu i na pewno porządnie ją zabezpieczę (np. tak jak piwonię drzewiastą)
Dziś kolejna porcja dalii, choć niektóre były już pokazywane:
nowość! pierwszy kwiat Ale od razu pomyłka, bo miała być 'Sights of Summer'. Niemniej jednak bardzo mi się podoba
i bardziej rozwinięta
warto też pokazać skromniejsze dalie kołnierzykowe z siewu (akurat tu bez kołnierzyka )
ta już zidentyfikowana
we wczesnej fazie kwitnienia nie widać jeszcze charakterystycznych dla tej odmiany białych smug (już się martwiłem, czy to na pewno ona?) ale dziś się pojawiły
stara i niezawodna odmiana szykuje po krótkim odpoczynku drugi rzut kwiatów
tę pokazywałem nie w pełni rozwiniętą. Teraz już w pełnej krasie!
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Widzę Jacku, że dalie zawładnęły tobą na całego.
Chyba bardziej nawet niż liliowce.
Teraz rozumiem to poświęcenie.
Miłej niedzieli.
Chyba bardziej nawet niż liliowce.
Teraz rozumiem to poświęcenie.
Miłej niedzieli.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
Witaj Grażynko Tak, dalie mną zawładnęły ale liliowce też. I jeszcze kilka innych gatunków Liliowce kwitną ok. dwóch miesięcy więc trzeba mieć co robić i co podziwiać przez pozostałe Dalie dla mnie tak jak dla Ciebie róże
W tym roku wysokie rozchodniki ubogie, bo były przesadzane ale pokażę, to co jest:
i najnowszy nabytek
W tym roku wysokie rozchodniki ubogie, bo były przesadzane ale pokażę, to co jest:
i najnowszy nabytek
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jacku dalie piękne, ale kłopotliwe .
Ciekawą kolekcję rozchodników zgromadziłeś.
Nowy nabytek Black Beauty śliczny .
Moim najnowszym rozchodnikiem jest biało kwitnący, podpatrzyłam nazwę u Ciebie- Stardust- prezent od Forumki.
Ciekawą kolekcję rozchodników zgromadziłeś.
Nowy nabytek Black Beauty śliczny .
Moim najnowszym rozchodnikiem jest biało kwitnący, podpatrzyłam nazwę u Ciebie- Stardust- prezent od Forumki.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ten ostatni czekoladowy jest bardzo ciekawy.
Czy on zawsze ma ten kolor czy tylko na chwilę tak się wybarwia ?
Czy on zawsze ma ten kolor czy tylko na chwilę tak się wybarwia ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Najnowszy nabytek śliczny ! Ja też kupiłam...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- JacekP
Tajko, rozumiem; dla działkowiczów dalie rzeczywiście są kłopotliwe. Choć znam takich, którzy posiadają piękne kolekcje
Rozchodniki o białych kwiatach ładnie kontrastują z ciemniejszymi.
Grażynko, rozchodniki utrzymują kolor przez cały sezon. Ale ciemniejsze liście ma odmiana 'Atropurpurea'.
Marysiu, mam go dzięki 'Zieleni to Życie', gdzie wziąłem katalog z ciekawą ofertą. I tak trafiłem do szkółki, gdzie czekał na mnie 'Black Beauty'
Rozchodniki o białych kwiatach ładnie kontrastują z ciemniejszymi.
Grażynko, rozchodniki utrzymują kolor przez cały sezon. Ale ciemniejsze liście ma odmiana 'Atropurpurea'.
Marysiu, mam go dzięki 'Zieleni to Życie', gdzie wziąłem katalog z ciekawą ofertą. I tak trafiłem do szkółki, gdzie czekał na mnie 'Black Beauty'
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Jacku, ja swój kupiłam niedawno w szkółce p. Szymanowskich w Duchnicach. Często tam zaglądam bo mają ładne, ciekawe sadzonki.
Rozchodnik 'Atropurpurea', kupiłam tam w zeszłym roku
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)