Przechowywanie warzyw przez zimę.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przechowywanie warzyw przez zimę.
Mój ojciec kiedyś, wyrywał krzak i korzeń owijał folią. Następnie wieszał w pobliżu pieca. Pomidory jak doszły były ostre w smaku. Ale to taki folklor.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli mam nadwyżkę zielonych pomidorów i trzeba je zerwać ze względu na temperaturę to owijam każdy pomidor osobno w zwykłą gazetę i układam w kartonie ,trzymam w domu ,tak około po trzech tygodniach pomidorki są czerwoniutkie 

Zielonych to ja nie zanoszę, jeszcze na krzakach dojrzewają i krzaków też jeszcze nie likwiduję. Chciałam tylko żeby wolniej 'dochodziły', bo na parapecie to moment.
Mówisz Ekopom, że będą słone
no dobra, aluzju poniał, a czy je myjesz/opłukujesz? moich parapetowych nie tykam, bo trochę się boję owocówek.
Temperatura i wilgotność u mnie ok. Faktycznie wysychają bo na początku sezonu ułamała mi się spora gałąź koktajlówki z zielonymi owocami i powiesiłam ją w altanie, pięknie się wszystko ususzyło
do tej pory zielone (prawie sucharki) wiszą, ale grzyb żaden nie wlazł
Darbo te ostre w smaku ..tzn kaleczyły podniebienie?
o wieszaniu za nogi jak na tych obrazkach to już rozmawialiśmy http://minnesotahillbilly.wordpress.com ... y-day-job/
Mówisz Ekopom, że będą słone

Temperatura i wilgotność u mnie ok. Faktycznie wysychają bo na początku sezonu ułamała mi się spora gałąź koktajlówki z zielonymi owocami i powiesiłam ją w altanie, pięknie się wszystko ususzyło

Darbo te ostre w smaku ..tzn kaleczyły podniebienie?

- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Warto przypomnieć ten wątek . Jest teraz "sezon przechowywalniczy" naszych upraw i można podzielić się naszymi spostrzeżeniami.
U mnie np. buraki w tym roku przechowywuję w piasku i w worku foliowym (po ziemi ogrodniczej).W piasku przechowywują się bardzo dobrze,są jędrne .Ale kilka sztuk z wierzchu co wystawały tylko trochę z piasku są zwiędnięte .Natomiast w worku wszystkie są podwiędnięte ale tylko trochę.
U mnie np. buraki w tym roku przechowywuję w piasku i w worku foliowym (po ziemi ogrodniczej).W piasku przechowywują się bardzo dobrze,są jędrne .Ale kilka sztuk z wierzchu co wystawały tylko trochę z piasku są zwiędnięte .Natomiast w worku wszystkie są podwiędnięte ale tylko trochę.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
Witam, wlasnie chce wlozyc warzywa do piasku , ale nie jestem pewna czy piasek powinien byc mokry czy suchy??
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
- Kornel
- 100p
Wilgotny. Ja układam np. marchewkę w dużej kasterce budowlanej (koszt ok.40 zł). Na dno sypie piasek ok. 5 cm i ustawiam marchewkę pionowo.Następnie przysypuje ją (marchewkę nie kasterkę) wilgotnym piaskiem tak, aby piasek powpadał między marchewki i przykrył ją 5 cm warstwą.Później ok. raz w miesiącu podlewam trochę wodą -0,4-0,6 l.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
-
- 50p
Dziekuje za podpowiedz 

Pozdrawiam Monika
-
- 50p
Pory, jaki jest najlepszy sposob na ich przechowanie ?
Witam, kupilam okolo 10 szt. porow i chcialabym je przechowac jak najdluzej. Mam do dyspozycji, pomieszczenie gdzie bedzie okolo 5-7 st C.
Myslalam czy nie zasypac ich piaskiem tak jak to zrobilam z innymi warzywami, ale nie wiem czy to dobry pomysl.
A jakie wy macie sposoby?
Myslalam czy nie zasypac ich piaskiem tak jak to zrobilam z innymi warzywami, ale nie wiem czy to dobry pomysl.
A jakie wy macie sposoby?
Pozdrawiam Monika
Re: Pory, jaki jest najlepszy sposob na ich przechowanie ?
Jeżeli przysypiesz część zieloną, mogą gnić...
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Ja kroję por drobno i suszę w suszarce takiej od grzybów.Podobnie jak starty na wiórki seler,pietruszkę i marchew.Mieszam to potem i przechowuje w ciemnym słoiku.Podobnie suszę liście z pietruszki,selera i lubczyku i znowu mieszam i do słoika.Proporcje takie jak kto lubi u mnie najwięcej marchewki ,ale to już dowolne.
Pozdrawiam MałgosiaR
Pozdrawiam MałgosiaR
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja zamrażam, ale spróbuję też ususzyć. Z tym, że nie mam suszarki
, może wobec tego na piecu , tak jak suszę grzyby?

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Na piecu na pewno ususzysz liście, sama dawniej tak robiłam zanim kupiłam suszarkę.Natomiast starte korzenie lepiej ususzy suszarka.Po prostu zrobi to szybciej, wtedy starte warzywa nie zdążą ściemnieć.Marchewka jest pięknie pomarańczowa a pietruszka i seler białe.
--
A i zapach po odkręceniu słoika zimą tez super--
--
A i zapach po odkręceniu słoika zimą tez super--
- Kornel
- 100p
Ja w tym roku część porów spróbuje przechować wraz z korzeniami tzn. wykopie je, starając się jak najmniej obwalić ziemi z korzeni i poustawiać w skrzynce . Następnie wystające korzenie przysypać ziemią i podlać wodą. Przechowywane będą w nie ogrzewanym garażu.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Re: Przechowywanie warzyw
Ja też muszę się z tym zgodzić chociaż u nas forma ziemianki jest trochę inna. Nie jest ona zrobiona w ogrodzie tylko w domu. W piwnicy jest wejście pod schody(poziom niżej niż piwnica) i pod nimi jest zrobione pomieszczenie bez fundamentu. Jest tylko ziemia a na niej piach. Ten kto budował ten dom miał super pomysł. Warzywa całą zimę pod ręką w odpowiednich warunkach i do wiosny świeże.
Pozdrawiam GOSIA