Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.6
Moje są takiekafforka pisze:Chciałam się zapytać jakie doniczki macie do adenium . Muszą być z dziurkami na spodzie ?
Moje sianie.
Zacząłem dziś o 5;30 zalewając nasionka w malutkich torebeczkach ciepłą woda, wsadziłem je do miski z ciut cieplejszą wodą i postawiłem na parapet wewnętrzny przy balkonie.
Poszedłem do pracy na 6;00 a nasionka sie moczyły.
Po przyjściu z pracy 0 14;30 widzę że wszystkie nasionka super napuchły więc zaczołem przygotowania podłoża do wysiewu.
Lawa o granulacji 4-6 na dno jako drenaż
Podstawowe podłoże to to samo w którym rosną już moje przyszłe bonsai i poprzednie róże czyli Akadama granulacja 2-4, lawa granulacja 2-4, drobny piasek akwarystycznu granulacja 0-2, zeolit granulacja 0-3, przesiana ziemia do siewu (dodałem bo? ma trochę nawozów startowych i chyba to zadecydowało), proporcje to patrząc od początku opisu 4/3/3/2/1. Mieszanka jest super przepuszczalna i chłonna. Wszystkie składniki nie licząc piasku i ziemi do siewu są chłonne i oddaja systematycznie i powoli wilgoć i składniki pokarmowe pochłonięte przy podlewaniu, które u mnie wygląda następująco. Nalewam odstaną 24h wodę do płaskiego wiaderka i dolewam nawozu lub nie, wstawiam doniczki na ok 5-10 minut po uszy tak aby woda nie przelewała sie przez górę doniczki do mieszanki tylko żeby mieszanka naciągała wode przez otwory drenażowe. po upływie czasu nawadniania wyciągam doniczke z wody i odstawiam do podstawka. W taki sposób wypływająca woda dość dużym strumieniem przez otwory drenażowe zaciąga powietrze które jest tak samo ważne do budowy systemu korzeniowego co woda i N-P-K dla całej rośliny. Mies\zanka to gruzełki więc cała woda nie zaciągnięta przez podłoże wypływa a zostaje tylko w gruzełkach.
Oto ono
ziemia do koktusów i sukulentów
Doniczki;
Są to zwykłe gliniane doniczki kupione w OBI h4 x 4.5 średnicy i z racji że tych pierwszych brakło h6 x 6.5 średnicy i trzy mojego wyrobu.
Przygotowanie;
Na dno doniczki siatka, dla zabezpieczenia otworu przed wypływaniem podłoża
Drenaż czyli lawa na dno;
Podłoże właściwe to właśnie ów mieszanka mojego "wymysłu" tak na wysokość 3/4 doniczki
Na wierzch od 0,5-1,0 cm ziemi kaktusowo-sukulentowej
Przyszedł czas na nasionko położone na "ołasko"
I przysypałem nasionko taką samą warstwą ziemi kaktusowo-sukulentowej
A tak sobie stoi wszystko na parapecie
Dziękuję wszystkich za wytrwałość w czytaniu tego postu i przepraszam za jego długość ale nie mogłem sie powstrzymać od zrelacjonowania i pokazania Wam tego wszystkiego.
Pozdrawiam Marcin N.
Co do samych moich nowych wysianych nasion, wzeszło 15 na 18 , wynik jak dla mnie rewalcja . Trzy pozostałe to jedno chyba zgniło, jedno jeszcze nie wzeszło a ostatniemu chyba urwałem korzonek, chciałem włożyć korzonek do dziurki i ups, sie narobiło. Całe szczęście w tym, że te trzy nasionka są każde z innej odmiany.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
zrobiłam nowe zdjęcia. Bardziej wyraźne. A przypomnę, że chodzi mi o te żółte listki. Czy to normalne, że tak żółkną? Proszę o radę
Ewa
No właśnie nie ma miękkiego. Twardy,że nie powiem jak co
A zdjęcia mąż robił
-- 15 wrz 2013, o 21:12 --
A powiedzcie mi jeszcze czy powinnam go przesądzić ?
A zdjęcia mąż robił
A powiedzcie mi jeszcze czy powinnam go przesądzić ?
Ewa
No właśnie nie ma miękkiego. Twardy,że nie powiem jak co
A zdjęcia mąż robił
A powiedzcie mi jeszcze czy powinnam go przesadzic ?
A zdjęcia mąż robił
A powiedzcie mi jeszcze czy powinnam go przesadzic ?
Ewa
Ewuś,
z Twoją rośliną jest wszystko ok! Jest piękna,zdrowa,dorodna.
Te żółknące listki to naturalny objaw. Z przesadzaniem proponuję poczekać do wiosny
z Twoją rośliną jest wszystko ok! Jest piękna,zdrowa,dorodna.
Te żółknące listki to naturalny objaw. Z przesadzaniem proponuję poczekać do wiosny
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po pierwsze to masz zaj...e wypasione maluszki i masz PW
Co do listków to norma, zauważ że żółkną tylko najmniejsze na dole a górne wszystkie sa ładne. Osobiście widzę że kaudeksy są ok
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Dzisiaj przyjrzalam się adenium mojej mamy i u niej tak samo listki zolkna od dołu.
To mnie pocieszyliscie dzięki wielkie
Trochę się o niego bałam, bo kupiłam go przez internet i przyszły w paczce. Mam już go jakieś 3 tygodnie i jak sami widzieliście jest ok I mam nadzieję, że tak zostanie
To mnie pocieszyliscie dzięki wielkie
Trochę się o niego bałam, bo kupiłam go przez internet i przyszły w paczce. Mam już go jakieś 3 tygodnie i jak sami widzieliście jest ok I mam nadzieję, że tak zostanie
Ewa
- Ren0
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2012, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam cicha nadzieje , że kiedyś tam mi coś zakwitnie nieśmiało Piotrze śliczny kwiatek .
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jedynie mogę mieć teraz nadzieję, że Adenium mi nie padnie. Wciąż walczę z przędziorkiem, ale chyba powoli wygrywam