A nie możesz tej rozsady doglądać na miejscu u koleżanek w domkach?Posiedzicie ,poplotkujecie,napijecie się kawki, powiedzmy tak raz w tygodniu.Idę o zakład ,że zapotrzebowanie gwałtownie zmaleje.Tak tylko sobie pomyślałem,bo jak to prawdziwe koleżanki to się na pewno ucieszą z tych wizyt.termic88 pisze: mieszkają właśnie w domkach jednorodzinnych za miastem, i zamiast coś takiego robić to do mnie piszą A ja biedna w bloku męczę się z 25 kartonami sadzonek na balkonie 2x3m
Papryczka chili-jak pielęgnować
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To było dobre! Nie no, mowilam już chyba wszystkim że zmniejszam produkcję. Ale wiecie jak to jest..jak zwejdą, to są takie śliczne, że aż szkoda wybirać. No i później mam.. las sadzonek
Osobiście to mnie by się nie chciało na takie wizyty jeździć.. jak już mam jechać, to wolę pojechać na swoją zieloną trawkę i tam się przyglądać jak trawa rośnie Cóż.. jestem leniwa po prostu
Osobiście to mnie by się nie chciało na takie wizyty jeździć.. jak już mam jechać, to wolę pojechać na swoją zieloną trawkę i tam się przyglądać jak trawa rośnie Cóż.. jestem leniwa po prostu
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Witam, wyhodowałem papryczkę chili taką najpospolitszą (tak myślę) na pewno najczęściej używaną w Polsce w kuchni jeśli mowa o ostrych paprykach. I zastanawia mnie czy nazwa papryka chili jest kompletna? Pytam bo chce ją wysłać na akcje. Ja moje nasiona pozyskałem z egzemplarzy zakupionych zeszłej zimy w Lidlu, kupiłem tackę z kilkoma żółtymi i czerwonymi, pobrałem nasiona, wysiałem i oto co mam:) Rzućcie proszę okiem i napiszcie jak to opisać.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Yellow Cayenne - też mam
-
- 500p
Pięknie dziękuje, a czy w takim razie czerwona wersja nosi nazwę "red cayenne"?
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie tak.
-
- 500p
No i wszystko jasne, muszę tylko druknąć "etykietkę" i będzie gotowe. Dzięki
- termic88
- 500p
A ja mam pewne wątpliwości do zbieranych nasionek. Znaczy się owoce i nasiona dobre, ale papryki ostre i słodkie były pod tym samym daszkiem.. Po jednej stronie pikantne a po drugiej słodkie. W tym roku są śliczne, i każda inna, a czy w następnym roku nie porobią się jakieś niekontrolowane krzyżówki ? Ponoć najbezpieczniej jest mieć je w dużym odstępie, a u mnie były jakieś 40cm od siebie, dróżki też, nie licząc podziału na dwie drupy.. "lewa" i "prawa" Co myślicie? Nie chciała bym nikomu miejsce i czas zajmować niepotrzebnymi krzyżówkami.. Raczej nie zauważyłam żeby były tak blisko siebie żeby wzajemnie sypały na siebie pyłkiem, no ale przecież jest też wiatr..
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Papryki są owadopylne, nie wiatropylne, i krzyżują się tylko dzięki owadom. Jeśli takich nie masz w tunelu, nie ma ryzyka niekontrolowanego zapylania.
pozdrawiam, Gunnar
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Gunnar, papryki są samopylne i żeby doszło do zapylenia pyłek musi osypać się z pylników na pręcik, a do tego przydaje się właśnie wiatr.
Prawdopodobieństwo zapylenia obcego istnieje, ale niewielkie.
Tereniu, nasionka możesz spokojnie zbierać, jeśli nawet trafił Ci się jakiś nadgorliwy owad w tunelu, to może narozrabiał pozytywnie
Zbierz nasiona z kilku owoców, nie z jednego każdej odmiany.
Prawdopodobieństwo zapylenia obcego istnieje, ale niewielkie.
Tereniu, nasionka możesz spokojnie zbierać, jeśli nawet trafił Ci się jakiś nadgorliwy owad w tunelu, to może narozrabiał pozytywnie
Zbierz nasiona z kilku owoców, nie z jednego każdej odmiany.
Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Po kilku próbach uzyskałem to co chciałem -super nadzienie do papryczek.Ricotta iMascarpone 1:1 (nie twardnieją po zalaniu gorącym olejem i nie puszczają serwatki) doprawione mocno solą (co najmniej 2 x więcej niż "do smaku") czosnkiem i oregano-tutaj do smaku i octem z cytryną 1:1 też żeby było dobrze kwaskowe bo papryczki są słodkie.Można ew. troszkę dosłodzić.Wydrylowane papryczki dosłownie na pół minuty do zakwaszonego wrzątku aby nie były takie "żywe".Reszta tak jak wcześniej.Najlepsze jednak są papryczki czereśniowe bo mają cienką skórkę.SandraABC pisze:Ja faszerowałam jedynie peperoncino picante - i jest super... ziołowe , słone i pikantne
- termic88
- 500p
Dobra! Wielkie dzięki! Nawet nie wiecie jak mi w życiu pomagacie przynajmniej w hobbystycznej jego części! ;))
Mam małą zagwozdkę - miało to być marconi red - ale..wydaje mi się że marconi jest barziej pociągła, z ostrzejszym zakończeniem, bardziej błyszcząca i połyskująca, i chyba miała by cieńszą ściankę. To mi wygląda na Corno di rosso Zwłaszcza że siałam i taką i taką, nawet Corno di Giallo chyba też powoli się wybarwia, bo owoce takie jak te na zdjęciu tylko żółty akcent powoli widzę
A na jaką odmianę wam to wygląda ? Najdłuższa ma 20cm.. gdzieś w pudełku jest schowana
Nasionka staram się zebrać z większej ilości owoców, i to tych najładniejszych, najlepiej wybarwionych i najsmaczniejszych ;d Już tyle się napróbowałam, że moje kubki smakowe będą całą zimę odpoczywać
No i jeszcze lepiej. Miałam krzak Marconi Purple - dalej mam. Pierwsze owoce były takie jak trzeba - mocno purpurowe. Siostra wszystko wyżarła. Teraz owoce się zawiązały, ale czerwone, i wcale nie mają ochoty się zmieniać kolorystycznie. No i chyba nasionek z tej odmiany nie będę miała (
Mam małą zagwozdkę - miało to być marconi red - ale..wydaje mi się że marconi jest barziej pociągła, z ostrzejszym zakończeniem, bardziej błyszcząca i połyskująca, i chyba miała by cieńszą ściankę. To mi wygląda na Corno di rosso Zwłaszcza że siałam i taką i taką, nawet Corno di Giallo chyba też powoli się wybarwia, bo owoce takie jak te na zdjęciu tylko żółty akcent powoli widzę
A na jaką odmianę wam to wygląda ? Najdłuższa ma 20cm.. gdzieś w pudełku jest schowana
Nasionka staram się zebrać z większej ilości owoców, i to tych najładniejszych, najlepiej wybarwionych i najsmaczniejszych ;d Już tyle się napróbowałam, że moje kubki smakowe będą całą zimę odpoczywać
No i jeszcze lepiej. Miałam krzak Marconi Purple - dalej mam. Pierwsze owoce były takie jak trzeba - mocno purpurowe. Siostra wszystko wyżarła. Teraz owoce się zawiązały, ale czerwone, i wcale nie mają ochoty się zmieniać kolorystycznie. No i chyba nasionek z tej odmiany nie będę miała (
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Tereniu, zbieraj. Po prostu jest już za chłodno i dlatego się w pełni nie wybarwiają, ale na pewno są dojrzałe .