Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Moich nawet nie trzeba "wyciągać do odpowiedzi", same się zwą do wzrostu. Nawet na 6 pędów. Próba prowadzenia na choćby dwa pędy wymaga potężnych palików, kilometra sznurka i mnóstwo cierpliwości.
Ale pomidorki same w sobie fajne.
Ale pomidorki same w sobie fajne.
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
Witam
W tym sezonie miałem posadzone pomidorki koktajlowe - pokusa, snow white, cytrynek groniasty.
Rosły one pod osłoną.
Snow white i cytrynek nie były bardzo plenne u mnie.
Z powody ograniczonego miejsca, w przyszłym sezonie będzie na pewno pokusa.
Jakie mógł bym posadzić jeszcze odmiany, które by były tak plenne jak pokusa?
W tym sezonie miałem posadzone pomidorki koktajlowe - pokusa, snow white, cytrynek groniasty.
Rosły one pod osłoną.
Snow white i cytrynek nie były bardzo plenne u mnie.
Z powody ograniczonego miejsca, w przyszłym sezonie będzie na pewno pokusa.
Jakie mógł bym posadzić jeszcze odmiany, które by były tak plenne jak pokusa?
Pozdrawiam Paweł.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na poważnie pytałam czy znacie jakieś duże odmiany, które smakują podobnie jak koktajlowe. Nikt żadnych nie zaproponuje? Jak dla mnie najbliższe koktajlowych są Stupice, tylko że też nie za wielkie.
-- Wt, 17 wrz 2013, 17:54 --
pawel1000 właśnie wspomniany tu Yellow Pear jest strasznie plenny, u mnie nie do przejedzenia.
pawel1000 właśnie wspomniany tu Yellow Pear jest strasznie plenny, u mnie nie do przejedzenia.
Pozdrawiam
Asia
Asia
Aż mnie naszła ochota na spaghetti <mniam>
Betalux , ale też nie jest duży.Mi smakuje i będzie w następnym roku.aska73 pisze:Ja na poważnie pytałam czy znacie jakieś duże odmiany, które smakują podobnie jak koktajlowe. Nikt żadnych nie zaproponuje? Jak dla mnie najbliższe koktajlowych są Stupice, tylko że też nie za wielkie.
Aga
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
aska73 pisze:Ja na poważnie pytałam czy znacie jakieś duże odmiany, które smakują podobnie jak koktajlowe. Nikt żadnych nie zaproponuje? Jak dla mnie najbliższe koktajlowych są Stupice, tylko że też nie za wielkie.
Dzięki.
Oglądałem zdjęcia, wygląda smacznie.
Może mi się uda go zamówić na akcji.....

Pozdrawiam Paweł.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
Samsu dzięki za propozycję ale miałam Betaluxy w tym roku i poza wczesnością niczym mnie nie zachwyciły. Dla mnie za mało słodki i zbyt chorowity.
Pozdrawiam
Asia
Asia
- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
Moje mają około 2,50m wysokości.Drako pisze:Sylwio, czy tylko ja mam problemy z potężnym wzrostem Yellow Pearshaped...?
Snow white, śliwka nn i zebra śliwka nn, cytrynek groniasty są niesamowicie oblepione owocami.
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
Po raz pierwszy od wielu lat posadziłam kilka krzaków pomidorów pod chmurką.W tym jeden koktajlowy Piko i tylko on jeden rośnie jeszcze na grządce.
Cały czas ma zielone liście,bez oznak jakiejkolwiek choroby.Ostatnio padało i nie byłam trzy dni na działce,ale gdy byłam miał zielone liście bez oznak jakiejkolwiek choroby,kwitł i miał malutkie zawiązki.Teraz owoce zaczęły pękać,ale to chyba normalne przy takiej dużej dawce wilgoci.
Nasion nie zbieram,bo to odmiana F1.Chociaż na mojej torebce z nasionami nie było to zaznaczone,ale wyczytałam w sieci że jest F.
Zdjęcie zrobiłam 6 września. U mnie rósł na żywioł,bo nie mogłam nadążyć z obrywaniem pędów.
Cały czas ma zielone liście,bez oznak jakiejkolwiek choroby.Ostatnio padało i nie byłam trzy dni na działce,ale gdy byłam miał zielone liście bez oznak jakiejkolwiek choroby,kwitł i miał malutkie zawiązki.Teraz owoce zaczęły pękać,ale to chyba normalne przy takiej dużej dawce wilgoci.
Nasion nie zbieram,bo to odmiana F1.Chociaż na mojej torebce z nasionami nie było to zaznaczone,ale wyczytałam w sieci że jest F.
Zdjęcie zrobiłam 6 września. U mnie rósł na żywioł,bo nie mogłam nadążyć z obrywaniem pędów.

Ja też bardzo lubię pomidorki Piko. Uprawiam je w szklarni od wielu lat. Nasiona kupiłam chyba z 10 lat temu i na torebce też nie było informacji ,że jest F1. Spróbuję zebrać nasiona i wysieję w przyszłym roku. Mam w szklarni samosiejkę zbiorę z niej nasionka i przetestuję je. U mnie też teraz pękają niektóre owocki, ale te od razu zjadam . Pękają chyba przez dużą różnicę temperatury między dniem i nocą, bo nie podlewam za dużo. Też nie mogę nad nim zapanować , tyle ma pędów.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A może pękają bo zbyt mała? Latem w dzień 35,nocą 15-różnica 20 ,teraz 15 i 5 ,różnica 10.A może po prostu krzew nie może odparować tyle wody co otrzymuje bo temp.za niska a wilgotność w powietrzu duża?Niektóre kwiaty doniczkowe nadmiar wody i niepotrzebnych soli usuwają przez liście(kropelki płynu na brzegach blaszki-zjawisko gutacji),pomidory pewnie tego nie potrafią a my mamy nad czym się zastanawiać.Proszę na mnie nie krzyczeć ,to tylko moja teoria i dlatego ją lubię.
KaLo ,może teoria dobra. Tylko pomidory ,które rosną obok nie pękają, np. Cytrynek, Megagron,Truskawkowy i inne - niekoktajlowe. Niektóre mają tendencję do pękania, jak się robi chłodniej. Z dużych pękają u mnie Baron i 141/3, a z koktajlowych właśnie Piko i Chcolatte cherry
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czasem lubię tak zamącić.A poważniej to zaobserwowałem podczas krojenia popękanych zielonych na marmoladę ,że 80% uszkodzonych to takie które mają wyrażne komory nasienne 2,3 lub4.Tych mięsistych było dosłownie kilka.Popękało też troszkę cytrynków ale tylko zielone.Zapalone i dojrzałe OK.Inne dojrzałe też OK.Wygląda to tak jakby skórka nie nadążała rosnąć za resztą owocu.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Ja właśnie myślałem, że Piko jest odmianą ustaloną na podstawie tekstu na paczce z nasionami z Plantico. Ale człowiek nie wie, czemu ma wierzyć.Kaja pisze:Po raz pierwszy od wielu lat posadziłam kilka krzaków pomidorów pod chmurką.W tym jeden koktajlowy Piko i tylko on jeden rośnie jeszcze na grządce.
pozdrawiam, Gunnar