Sukulentowy kącik Vilyi

ODPOWIEDZ
moniamn
50p
50p
Od: 21 cze 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulentowy kącik Vilyi

Post »

;:7 Zagościłam również i ja w Twoim wątku sukulentowym.
Podobnie jak i Ty ja również niedawno założyłam małe przedszkole głównie z gruboszami i szybko zaraziłam się "tą chorobą" :D Moja mała kolekcja szybko się powiększa a ja wciąż czuje niedosyt.
Czuje że częściej będę zaglądać do Ciebie bo ładniutkie masz te maluchy.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żanetko miło Cię widzieć w moim wątku :) Myślę, że sansevierie zadomowiły się już na komodzie. Póki co mam 5 różnych gatunków, ale mam już na oku dwa kolejne: Sansevieria trifasciata 'Bantel's Sensation' oraz Sansevieria 'Black&Gold' - podejrzana w Twoim wątku ;:224

Moniko, cieszę się, że moje maleństwa Ci się podobają i zapraszam do zaglądania ;:333
moniamn pisze:Podobnie jak i Ty ja również niedawno założyłam małe przedszkole głównie z gruboszami i szybko zaraziłam się "tą chorobą" :D Moja mała kolekcja szybko się powiększa a ja wciąż czuje niedosyt.
Za mną upodobanie do sukulentów ciągnie się już od ponad roku, ale swoją kolekcję założyłam dopiero 2 miesiące temu. Przez ten czas mój parapet wzbogacił się o ponad 40 nowych gatunków :tan Denerwuję się tylko przed moim pierwszym zimowaniem, zwłaszcza, że nie będę mogła ich zbyt często doglądać. Ale bądźmy dobrej myśli!

Teraz czekam na trochę słońca, żeby móc zrobić kolejne zdjęcia i podzielić się nimi z Wami :)
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Vilya pisze:Myślę, że sansevierie zadomowiły się już na komodzie. Póki co mam 5 różnych gatunków, ale mam już na oku dwa kolejne: Sansevieria trifasciata 'Bantel's Sensation' oraz Sansevieria 'Black&Gold' - podejrzana w Twoim wątku ;:224
Super, że przybywa kolejna fanka tych uroczych i wdzięcznych roślin. 'Bantel's Sensation' to jest też moje marzenie, nawet zrobione miejsce mam na to, i jest jeszcze jedna taka, Sansevieria kirkii var. pulchra: http://www.theamateursdigest.com/sansev36.htm
Niestety, w Polsce osiąga kosmiczne ceny, ale warto, bo roślina cudowna. Może mimo wszystko się skuszę, ale nie wcześniej niż na wiosnę w przyszłym roku ;:202 A wspomniana przez Ciebie 'Black&Gold' na razie mi się nie produkuje z odrostami, ale jak ruszy, to będzie czym się dzielić :)
A może pokażesz swoje sansevierie? Ciekawa jestem gatunków i gromadki stojącej razem :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Vilya
100p
100p

Post »

Faktycznie wspomniana przez Ciebie Sansevieria kirkii var. pulchra również jest warta uwagi :) Zwłaszcza, że dosyć odbiega swoim wyglądem od większości roślin z tego rodzaju. Jeśli chodzi o Sansevieria 'Black&Gold', to jak będziesz miała jakieś odrosty, to ustawię się w kolejce po jeden :D

To teraz moja mała kolekcja (niestety tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, bo mój aparat odmówił posłuszeństwa)
Obrazek

Sansevieria trifasciata, jeszcze niezbyt okazała, bo ją rozdzielałam ok. 2 miesiące temu,
Sansevieria dooneri,
Sansevieria cylindrica,
Sansevieria trifasciata laurentii - moja perełka :D
Sansevieria trifasciata 'Hahii'
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super! Możemy się nawet umówić, że ja wiosną oddzielam Ci "Black&Gold", a do Ciebie ustawiam się w kolejce po S. dooneri . Mam jednak mały dylemat z Twoją jedną sansewierią. Gdzie jest ta, którą masz nazwaną jako "samą" S. trifasciata? Czy to chodzi o tę w czerwonej doniczce?
Spis moich wątków
moniamn
50p
50p
Od: 21 cze 2013, o 09:27

Post »

Wszystkie tak razem zebrane bardzo ładnie wyglądają, ale mi się ta S. cylindrica najbardziej podoba.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Vilya
100p
100p

Post »

piasek pustyni pisze:Super! Możemy się nawet umówić, że ja wiosną oddzielam Ci "Black&Gold", a do Ciebie ustawiam się w kolejce po S. dooneri . Mam jednak mały dylemat z Twoją jedną sansewierią. Gdzie jest ta, którą masz nazwaną jako "samą" S. trifasciata? Czy to chodzi o tę w czerwonej doniczce?
Nie wiem, czy będę miała jakiś odrost od tej S. dooneri, ale jeśli coś urośnie, to na pewno ją dostaniesz :) I zgadza się - S. trifasciata to ta w czerwonej doniczce, z tym, że nie zdążyła się jeszcze wyciągnąć. Ale jestem pewna, co do nazwy, bo tak wygląda jej 'matka':
Obrazek

Co do S. cylindrica, to będzie wyglądała jeszcze ładniej, gdy już się rozrośnie :)
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się, że "trifasciata" - taką nazwę ma wiele gatunków, bo to po łacinie oznacza po prostu "z trzema pasami" czy jakoś tak podobnie :D Wszystko OK, tylko jeden mały szczegół:
Chodziło mi o to, że w stu procentach poprawna nazwa to rzeczywiście Sansevieria trifasciata, ale w tym przypadku jeszcze: 'Gwinejska'. Tak więc pełna nazwa, przyjęta jak na razie w systematyce powinna być: Sansevieria trifasciata 'Gwinejska'. Niektóre mają węższe liście, ale i takie, jak roślina mateczna, też zaliczają się do tego gatunku. Dzięki temu, że pokazałaś roślinę mateczną, w zasadzie nie mam wątpliwości, choć wiadomo- człowiek bywa omylny ;:131
Sansevieria trifasciata 'Gwinejska' to roślina gatunkowa. Inne, jak np. "Laurentii" ma żółte obrzeża, "hahnii" - jest rozetowa i niższego pokroju, przy czym 'hahnii' nie jest odmianą, ale podgatunkiem, który ma swoje odmiany, jak np. "Golden hahnii". Wspominana wcześniej 'Bantel's Sensation' też, jak ujęłaś też w nazwie to S. trifasciata.
Przepraszam, jeśli zawracam głowę, ale sansewierie mnie zawsze wciągały. Żałuję, że Polsce nie ma porządnego sklepu czy uprawy tej rośliny. Jak masz ochotę się podenerwować, to zajrzyj na tę stronkę: http://www.anniesmagicgarden.com/home.php?cat=248
To dopiero uczta dla oczu...
Spis moich wątków
Vilya
100p
100p

Post »

Możesz być pewna, że nie zawracasz mi głowy, bo to co piszesz bardzo mnie zaciekawiło. Do tej pory byłam przekonana, że Sansevieria trifasciata = Sansevieria gwinejska, a słowo 'gwinejska' to po prostu polskie, niefortunne tłumaczenie 'trifasciata'. Może zwiodło mnie to, że często widziałam nazwę Sansewieria gwinejska 'Laurentii'. Próbowałam znaleźć w Internecie dobrze rozpisaną taksonomię tej rośliny, żeby dowiedzieć się nazwy łacińskiej, ale nic ciekawego nie znalazłam :(
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14

Post »

Wyjątkowo spodobała mi sie ta zielono-biała gasteria i Sansevieria'e wyjątkowo w moim guście i do tego takie ładne i wypielęgnowane.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może rzeczywiście widziałaś, a co za tym idzie, utrwaliłaś sobie, jakiś błędny podpis, bo tego jest mnóstwo w sieci. Pomieszanie z poplątaniem dwóch różnych gatunków. Ale od tego jest Forum, by sobie pewne wiadomości prostować.
Vilya pisze: Próbowałam znaleźć w Internecie dobrze rozpisaną taksonomię tej rośliny, żeby dowiedzieć się nazwy łacińskiej, ale nic ciekawego nie znalazłam :(
Niestety, w Polsce można tylko bazować na tym, co jest dostępne na konkretnych tematycznych stronach. Sensowne odpowiedniki i taksonomię można znaleźć, ale na angielskich lub niemieckich stronach. Ja korzystam z anglojęzycznych, ale jeśli znasz niemiecki, to polecam Ci przykładowo tę: http://www.sanseverix.com
"Gwinejska" to spolszczona nazwa, ale poprawna, używana i utworzona w celu precyzyjnego odróżnienia od pozostałych form, znanych już z łaciny i również stosowanych w Polsce.
Jeśli ktoś miałby jakieś inne informacje lub linki, ja z chęcią bym poczytała.
To tak w skrócie.
Aha: właśnie dostałam - Ok, napiszmy poprawnie: S. trifasciata 'Bantel's Sensation' ;:138 ;:138 Parę cudowności "w pakiecie" też ;:215 Niedługo pokażę na wątku ;:oj
Spis moich wątków
Vilya
100p
100p

Post »

dkf385 pisze:Wyjątkowo spodobała mi sie ta zielono-biała gasteria i Sansevieria'e wyjątkowo w moim guście i do tego takie ładne i wypielęgnowane.
Dziękuję :) Najciekawsze jest to, że najlepiej rosną mi te rośliny, którym poświęcam najmniej uwagi (mówię tu o S. trifasciata 'Laurentii') ;:131 Ale jak widać sansewieriom takie traktowanie 'po macoszemu' odpowiada, bo moje jeszcze nie kwitły, a koledze, który podlewa swoją najczęściej raz w miesiącu i to tylko wtedy, jak zobaczy mnie biegającą po mieszkaniu z konewką, w tym roku odwdzięczyła się pięknymi kwiatami :D

Żaneto, niemieckiego niestety kompletnie nie znam, ale przynajmniej pooglądałam sobie zdjęcia ;:306 Poszukam sobie jakiejś ciekawej literatury po angielsku, może przy okazji uda mi się znaleźć coś o gruboszach. I z niecierpliwością czekam na zdjęcia Twoich nowych piękności :)
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14

Post »

U mnie jest tak samo. Zawsze wszystkie kwiatki traktowałam podobnie i podlewałam ile wlezie i żadnemu nic nie było. Jak zaczęłam czytać i poszczególnych gatunkach i o tym co lubią, to zaczęły niektóre marnieć, mimo że nieraz nic nie zmieniałam. Sukulentami chyba trzeba sie nie przejmować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”