Grubosz - Crassula cz.2

Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Grubosz - Crassula cz.2

Post »

Aniu,
Twoja kolekcja rośnie w siłę! Wielkie brawa, roślinki wyglądają imponująco...
Jeśli chodzi o NN, stawiam na Crassula Obliqua ;) Ma dość charakterystyczne listeczki,może to właśnie ona...
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne crassulki - oby zdrowo rosły i cieszyły oczy :D
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zakochałam się w tej RUBRA ;:167
Na pewno się przypomnę w jej sprawie wiosną ;:224
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Fantastyczne - przynajmniej część z nich z tego samego źródła, co moje ;:198 Tej "rubra" - gratuluję zakupu ;:215
Oby zdrowo rosły :!:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Crassulka rubra świetna ;:215
Ogólnie to masz super Gruboszki, będę je obserwowała :D
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Koleżanka mi dzisiaj podesłała, może kogoś zainspiruje:
http://4.bp.blogspot.com/-EkW7cXCw72U/U ... 6013e4.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-AfNmxVJSLQA/U ... eSxB_c.jpg

Niestety nie wiem skąd dokładnie te zdjęcia. Zgaduje, że ktoś je umieścił na blogspocie w ramach właśnie inspiracji ślubnej.
Moje roślinki - wątek
AleksandraBdg

Post »

Marlenko!

Widziałam te bukiety ślubne z sukulentów...Są piękne, lecz mimo wszystko,chyba nie miałabym serca wykorzystać tak swoich ulubieńców...
Może do przyszłego roku mi się odmieni i w wątku sprzedażowym zamieszczę ogłoszenie" kupie sukulenty na bukiet ślubny" ;:215
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Mnie zastanawia jak oni te eszewerie tam wsadzili. Tzn. gdzie jest łodyga? Eszeweria gdy jest taka zbita nie ma raczej długiego pieńka (łodygi).
Też by mi było szkoda. Choć myślę, że okazy, które się rozkrzewiają - aeounium można tak przyciąć i wstawić do bukietu.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
ardas
50p
50p
Od: 20 sty 2013, o 22:33

Post »

Marlena, wydaje mi się, że każda echeveria z wiekiem idzie w górę i zaczyna rosnąć na nóżce czy też łodydze. Dlatego co jakiś czas trzeba je odmładzać ucinając główkę z kawałkiem łodygi i ukorzeniając od nowa. Plus jest taki, że stara łodyga z korzeniem wyprodukuje nam nowe rośliny :D
link: http://4.bp.blogspot.com/--U_-JqZBlss/T ... ring02.JPG

Ania, Twoja Minima Rubra jest super. Przygotuj przez zimę nowe sadzonki z listków, bo czuję, że wzięcie na wiosnę będzie miała duże :D
Swoją drogą to jeszcze się nigdy nie spotkałem z tą odmianą chociaż czytam o gruboszach i gruboszowatych co się da :) Może za rzadko odwiedzam zagraniczne wyspecjalizowane sklepy.
pzdr, andrzej
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

ardas pisze:Marlena, wydaje mi się, że każda echeveria z wiekiem idzie w górę i zaczyna rosnąć na nóżce czy też łodydze. Dlatego co jakiś czas trzeba je odmładzać ucinając główkę z kawałkiem łodygi i ukorzeniając od nowa. Plus jest taki, że stara łodyga z korzeniem wyprodukuje nam nowe rośliny :D
link: http://4.bp.blogspot.com/--U_-JqZBlss/T ... ring02.JPG
Tak, tak. To wiem ^^
Ale z moich obserwacji wynika, że ten czubek nie jest taki zbity. Chyba, że mojej w tym roku jakoś się tak brzydko rosło.
Moje roślinki - wątek
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

No wkońcu utworzyłam swój wątek - także zapraszam :) Choć nie mam tam wcześniejszych zdjęć roślinek dla porównania ( głównie chodzi mi o crassule - troszkę urosły, niektóre troszkę przycięłam, głównie pozostawały mi pojedyńcze sztuki- podzieliłam się z teściową ;:224

A lista chciejstw jest dłuuuga, ale doskwiera mi trochę brak miejsca - choć mam lukę za meblami przy południowym oknie - zmieściłby się jakiś stojak półka, ale sądzę, że wzbudziłoby to nadmierne zainteresowanie mojej córki i prędzej czy później wylądowałoby wszystko na podłodze :;230
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Ja się nie mogę doczekać nowego pokoju. Będę w nim mieć więcej miejsca na rośliny w sezonie zimowym, bo w obecnym mam tylko parapet i to jeden. Ach, wtedy sobie spokojnie będę mogła sprawić kilka wymarzonych odmian :heja
Obawiam się tylko jak będzie z sezonem letnim. Teraz trzymam je na balkonie więc deszcz, czy wiatr zbytnio ich nie smagają. Ale w przyszłym domu będzie tylko ogród, otwarta przestrzeń. Ja nie potrafiłabym np. tak jak Raflezja, trzymać ich całą dobę bez jakiegoś daszku. Za często tu latem wichury, gradobicia i inne łamiące gałązki wyładowania atmosferyczne. Ot, uroki życia nad morzem ;)
Liczę na to, że szybko wybudujemy jakąś porządną szklarnię. Ewentualnie będę musiała wykombinować jakąś sporą skrzynię "szklarenkę".
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Marlenko, też mieszkam bezpośrednio nad otwartym morzem i wiatry, smagania deszczem to nasza codzienność, wiem coś o tym. Szczęśliwie posiadam dwa dość duże balkony, i obydwa wykorzystywałam dla roślinek, ale póki nie sięgał do nich deszcz. W miarę przybywania roślinek okazało się, że jednak to zabezpieczenie przed deszczem rzeczywiście być musi. tego lata wszędzie było upalnie, ale nie u nas, wszędzie sucho - ale nie u nas, itp. Dla siebie już mam rozwiązanie, ale dla Ciebie polecałabym jakiś zadaszony inspekt który ma np. Grażynka (Gaga1960) lub kaktusiarkę, którą ma np. Zuza (emerald). Pozwala to wtedy na zabezpieczenie roślin przed deszczem, ale też pozwala je wcześniej wystawić na dwór, bo daje ocieplenie. Rozwiązań tutaj jest sporo - poszukaj, popytaj, coś znajdziesz na pewno :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”