Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowiec
Witaj , widocznie masz przędziorka . Zwalczałem rożnymi metodami i najlepiej działą ta co na filmiku .
http://www.youtube.com/watch?v=Hj4u_zuz3-4
http://www.youtube.com/watch?v=Hj4u_zuz3-4
Maniak roślin egzotycznych
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki stalewiak Dzisiaj wszystkie wędrują pod prysznic w takim razie
Gorzej będzie z Bawełną ale może też to jakoś przeżyje
Pozdrawiam
Piotrek
Gorzej będzie z Bawełną ale może też to jakoś przeżyje
Pozdrawiam
Piotrek
Witam, mam młodego bananka Musa Acumulata. Flanca zakupiona jakiś miesiąc temu, teraz ma już ok. 18 cm.
A problem jet taki, że przesadziłem ją 2 dni temu i chyba za dużo dałem na spód keramzytu bo ziemia jest strasznie mokra i chyba to wymienię bo boję się, że zgnije.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile tego keramzytu dać i jak wtedy podlewać roślinę? Pozdrawiam. ;]
A problem jet taki, że przesadziłem ją 2 dni temu i chyba za dużo dałem na spód keramzytu bo ziemia jest strasznie mokra i chyba to wymienię bo boję się, że zgnije.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile tego keramzytu dać i jak wtedy podlewać roślinę? Pozdrawiam. ;]
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zostaw ją w tej doniczki, keramzytu powinni być tak, żeby przykryć dno, ale jak jest trochę więcej to nic się nie stanie. Bananowca podlewaj jak mu przeschnie ziemia (jak włożysz palce głębiej i będzie sucho to podlej). Teraz zostaw, aż ziemia przeschnie i powinno być wszystko ok
Dzięki wielkie za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze co może być powodem, że żółkną mu liście te najniżej położone (już 2 mu urwałem) jeszcze jeden został. Dzieje się to już od około 2 tygodni czyli zanim go przesadziłem.
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Bardzo prawdopodobne jest, że ma przędziorki. Zobacz pod liście.
- Gethar
- 200p
Dodaj zdjęcie bo powodów może być dużo, ale jak napisał przedmówca najpierw sprawdź pod liście czy nie zalęgło się jakieś robactwo (przędziorki)
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Powodem może być nadmiar wody, mała doniczka, robactwo...
Zaglądałem pod liście i żadne pajączki/przędziorki etc. nie rzuciły mi się w oczy, oglądałem nawet pod lupą. Nie ma również żadnej pajęczyny ani nic w tym rodzaju, a liście nie są po nagryzane. Oto zdjęcia: Sory, że spryskany wodą ale akurat nim przeczytałem forum to spryskiwałem. ;p
Żółty listek od góry.
Uploaded with ImageShack.us
Żółty listek od dołu.
Ogólny pogląd na bananowca. - jeżeli się przyjrzycie, widać też suche końcówki liści.
Co z nim może być nie tak??
Żółty listek od góry.
Żółty listek od dołu.
Ogólny pogląd na bananowca. - jeżeli się przyjrzycie, widać też suche końcówki liści.
Co z nim może być nie tak??
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
TO jest normalne że liście dolne żółkną po czasie!! On jest zdrowy w 10000% .
Maniak roślin egzotycznych
Troche mnie to martwiło, że w sumie już trzeci liść mi zżółknął. (2 już odciąłem). Ale skoro mówisz, że to normalne.
A co z tymi brązowymi końcówkami liści? Coś mu nie pasuje, albo źle go podlewam??
A co z tymi brązowymi końcówkami liści? Coś mu nie pasuje, albo źle go podlewam??
- Gethar
- 200p
Roślina faktycznie wygląda zdrowo , jeżeli kolejny liść zacznie żółknąc to wtedy będziemy się martwić. Jak często spryskujesz Bananowca?
Podlewaj dopiero jak porządnie przeschnie wierzchnia warstwa ziemi. Teraz są chłodne dni i nie trzeba często ich podlewać, bo po prostu one tej wody nie wykorzystują i mogą po jakimś czasie zacząć gnić
Podlewaj dopiero jak porządnie przeschnie wierzchnia warstwa ziemi. Teraz są chłodne dni i nie trzeba często ich podlewać, bo po prostu one tej wody nie wykorzystują i mogą po jakimś czasie zacząć gnić