Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Podziwiam kolekcję "koralików" i przy okazji zastanawiam się gdzie jest moja belamcanda ;:24 W zeszłym roku przecież kwitła i nawet portretowałam nasienniki...
Owocujący dziurawiec dostałam w zeszłym roku. Miał tylko kilka kwiatków ...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iza :!: Belamkanda jest niedużą rośliną to może gdzieś się u Ciebie skryła w innych roślinach? Owocki ma piękne, błyszczące!
Dziurawce potrafią podmarznąć zimą i potem sporo czasu zajmuje im dojście do siebie. Moje dwa nie wypuściły jeszcze kwiatów i chyba w tym roku już nie wypuszczą.

W tym sezonie nie było jeszcze krwawników. Biedne były, podgniłe i teraz dopiero zakwiłt jeden przesadzany więc jest okazja, by pokazać i pozostałe:
najwcześniejszy i zarazem najmniejszy
Obrazek

Obrazek

jedynie ten rośnie jak oszalały na wszystkie strony świata :lol:
Obrazek

Obrazek

to właśnie tego odratowałem
Obrazek

i na koniec podobne do krwawników wiązówki, których też jeszcze nie było w tym roku. W przeciwieństwie do poprzednich uwielbiają taki podmokły teren jak u mnie 8-)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Jacku, mam krwawniki i mam wiązówki, tylko u mnie zupełnie odwrotnie: krwawniki szaleją a wiązówki muszę prosić by zechciały przetrwać :roll: Ptarmica /kichawiec/ oczywiście nieco gorzej w suchym piasku, więc rośnie na lepszej ziemi w półcieniu.
Najlepszy dla nas byłby zapewne... złoty środek...ale trzeba kochać co się ma i cieszyć się, że jest ! ;:306
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Bardzo lubię przeglądać Twój wątek. Masz wspaniałą kolekcję roślin. Wszystko układasz tematycznie. I tak trzymaj.
Dzięki małej wymianie zdań,Twojej i Tajki, na temat zimowit/krokus już wiem co u mnie zakwitło. Aż wstyd się przyznać, bo do niedawna nie rozróżniałam tych kwiatów.
Twoja kolekcja dalii jest imponująca. To moje ulubione roślinki. Ubolewam nad tym, iż nie mam gdzie trzymać przez zimę karp. Trudno. Za radą Krysi/christinkrysi będę co roku wysiewać te kwiaty.
Masz też spory zbiór rozchodników okazałych, astrów, chryzantem... Jesteś pod tym względem, jak dla mnie, niedoścignionym wzorem.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Strasznie mi się podoba Twój nowy ciemny rozchodnik ;:138
Reszta też ciekawa. :D
Kuleczki fantastyczne, szkarłatkę by się zjadło ale nie można, a ostatnie solanum można ? :;230
Czy wiązówki są miododajne ? Jak myślisz ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Uwielbiam wiązówki bo mają pachnące kwiaty i przyciągają owady.
Ale też są roznosicielami mączniaka, więc niestety wywaliłam białą.
Każdego roku obrastała białym puchem. ;:222
Mam jeszcze białą bulwkowatą, ta na szczęście nie choruje i jest piękna.
Służę sadzonką w przyszłym roku jeśli chcesz. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, lubię ludzi, którzy tak podchodzą do sprawy ;:136 Zamiast walczyć z naturą, by realizować swoje widzimisię, dostosować się do niej i spełniać swoje marzenia, respektując warunki, w jakich nam przyszło żyć i tworzyć ogród 8-)
Na przykład powypadały mi drzewa z nadmiaru wilgoci - trudno, sadu mieć nie będę; inne rośliny przyniosą mi radość (a do dobrych ludzi chodzę na owoce 8-) )

Halinko, aż nie wiem co powiedzieć :oops: No więc po prostu - DZIĘKUJĘ!
Lubię rośliny i poświęcam im cały wolny czas. One się odwdzięczają tym samym.
Teraz zawładnęły mną dalie i to chyba będzie jeden z wiodących gatunków na przyszłe lata w moim ogrodzie. Choć nie jedyny ;:170

Agnieszko chyba Grażynka odpowiedziała na Twoje pytanie a propos wiązówek. Nie zaobserwowałem, czy sa miododajne ale Grażynka mówi że tak, z czego i ja się cieszę :tan
Wiesz, szkarłatka trująca nie jest, a na pewno mniej niż psianka. Tylko w większych ilościach mogłaby zaszkodzić. W każdym razie sok z niej wykorzystuje się jako barwnik do potraw więc nie może być trująca.
Nowy rozchodnik, ponieważ ma formę wiszącą, no to wisi sobie w wiszącej doniczce na studni :lol: W przyszłym roku znajdę mu miejsce wśród innych rozchodników. I postaram się go jednak postawić do pionu :lol:

Grażynko, u mnie odpukać - w tym roku prawie nie ma mączniaka (co jest aż dziwne przy takiej wilgotności!). Nawet pysznogłówkę parzę jako zioło, bo jest zdrowiutka :heja
Wiązówkę bulwkowatą masz ale nie 'Plena'? Bo tę (na zdjęciu) mam. Inną bardzo chętnie przyjmę 8-)
Wiesz, 4 liliowce mają pączki (w tym te dwa botaniczne, o których Ci pisałem) ale jest za zimno i już raczej nie liczę na ich kwitnienie. Nawet astry słabo się rozwijają, a co dopiero liliowce.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

A ja mam mączniaka na jednym marcinku , cały jest biały , szkoda bo to już nie ładnie wygląda, w zeszłym roku wydawałam marcinki no i tak się złożyło że wydałam biały i różowy nie zostawiajac sobie ani kawałka za to mam aż 3 niebieskie
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ja się cieszyłam, że mam różowego krwawnika :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Dalia 'Philotea' jest świetna! A ujęcie Passiflory wygląda niezwykle ciekawo!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, z mączniakiem trudna sprawa; raz jest raz prawie go nie ma. W tym sezonie szczęśliwie pojawił się u mnie sporadycznie więc uważam to za sukces. Może suche lato jest tego przyczyną?
Astrów białych mam sporo i to z różnych gatunków więc jak będziesz chciała, to wiesz... 8-)

Miłko, a nie masz? Miałem kiedyś ładne ciemnoróżowe krwawniki ale w tym roku ich nie widziałem.

Witaj Przemku :!: Tak 'Philothea' świetnie się prezentuje zarówno w trakcie rozwijania, bo jest fioletowo-żółta, jak i rozwinięta - różowa, mieniąca się kolorami kula jak pompon czilriderki :wink:

Zbierałem się do powtórnego pokazania szałwi i jest teraz okazja, bo przybyła mi niezła sztuka:
kiedyś przez pomyłkę trędownika nazwałem żółtą szałwią. Potem stuknąłem się w głowę: "przecież żółtych szałwii nie ma ;:223 ". Myliłem się - jest i to pokaźnych rozmiarów :tan
Obrazek

nemorozy rozszalały się w swojej kwaterze i zrobił się tam busz
Obrazek

Obrazek

szałwie błyszczące też dopiero po letnich upałach, jak złapały więcej deszczu, zrobiły się dorodne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze tej jednorocznej przesadziłem kilka siewek bo one, choć się rozsiewają - dość szybko marnieją na starym stanowisku
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Szałwię traktuję kulinarnie, ozdobnie nic mi z niej nie wychodzi ;:306

Mam różowego, ale przy Twojej kolekcji to pikuś. Nie wiem tylko, co zrobić, aby urósł w sporą kępę. Niby nie lubi dobrej gleby i obfitego podlewania więc umieściłam w odpowiednim miejscu i przyrasta tak sobie, czyli niezadawalająco. ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Jacku, bardzo zainteresowała mnie Twoja salvia nemorosa 'Plena'. Czy mógłbyś wstawić zdjęcie całej roślinki i coś więcej na jej temat napisać ? Jaka jest jej wysokość, okres kwitnienia, rozmnażanie ?
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, kulinarnie to tylko szałwia lekarska. Choć na opakowaniach szałwi omszonej też było napisane, że nadaje się do spożycia. Nie próbowałem, skoro mam lekarską. Ta słabo u mnie się ma, a jej odmiany wypadają.
Krwawniki u mnie to nie żadna kolekcja ;:185 Może kiedyś uda mi się znaleźć dla nich odpowiednie stanowisko.

Marysiu, szałwia 'Plena' wygląda tak samo jak wszystkie szałwie omszone. Rosną splątane z sobą i zdjęcie całej rośliny jest mało realne. Nie ma żadnych specjalnych wymagań czy parametrów. Wszystko tak jak u innych szałwii. Jedynie kwiatostan ją wyróżnia.

Dziś trochę denerwująca wielu ogrodomaniaków roślina - odętka. I mi też przychodzi na myśl raczej w kontekście walczenia z jej nadmiarem. Ale jest (w kilku wariantach) i uważam, że powinna być.
ODĘTKA:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tę roślinę nic nie łączy z poprzednią ale mam tylko dwie więc dla uzupełnienia tej krótkiej serii :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku jeśli masz za dużo odętki virginijskiej to z chęcią przygarnę wiosną.
Miałam kiedyś, ale padła pewnej zimy i jakoś o niej zapomniałam.
A to przecież fajna, bezproblemowa roślinka o ile chyba nie ma za mokro.
Masz ją na podwyższonej rabacie ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”