W tym wątku możecie znaleźć:
szarlotka bezowa
Zupa krem z cukinii
konfitura z aronii,jabłek i gruszek
Pesto Jędrka
Jajecznica wg M
Omlet ze szpinakiem
Zupa porowa
CIASTO ORZECHOWE
Porzeczkowiec.
pasta z soczewicy
CHLEBEK PYSZOTKA
Sałatka z soczewicą
Dyniowa "grochówka"
pasta z fasoli
pasta z pieczarek i serka topionego
PASTA Z MAKRELI
pasta z tuńczyka
pasta z twarożku
swojska metka
Ślimaczki z rybką
Fasolowy pasztet dla jaroszy i nie tylko
Przepis basiac na słoikową pasztetową
Sałatka
ZUPA KLOPSOWA
makaron z łososiem
Sałatka z zupek chińskich
PYRCZAK
PĄCZKI
Śledzie z miodem
Puszysty chlebek pszenny
SCHAB BEZ PIECZENIA
bakłażan wg Kasi Labki
CHLEBEK -aktualna wersja
SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE
SAŁATKA TĘCZA
TULIPAN
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku-przepis Cantati
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Jabłecznik
Jabłecznik
Przepis na pierogi
Zalewy do ogórków
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
OGÓRKI KORNISZONE, OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
SYROP WIŚNIOWY
NUTELLA Z WĘGIEREK
przepis na bakłażan
Ogórki na zimę wg Labki
sałatka Ogórki z koncentratem
ogórki kiszone w butlach 5l
Deser malinowa ekstaza
Fasolowy pasztet dla jaroszy i nie tylko
ketchup paprykowy
zmodyfikowany KETCHUP PAPRYKOWY
Przepis na słoikową pasztetową
Papryka pieczona w oleju wg Agness
SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY
Zawijasy z ciasta francuskiego
Wątróbka rybna
INDYK W SOSIE
Walijski keks
Śledzik z granatem
Rolada szpinakowa z łososiem
Kolorowy zawrót głowy
ROGALIKI 3 składniki
Pyszny sosik z pieczarkami, Pieczarki w całości
Biała kiełbasa
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy przecierowy
Nadzienie paprykowo-serowe do naleśnika
Zupa rybna biała, SOSIK POROWY
Paprykarz
Musli
Omlet z kaszą gryczaną
Ryż z krewetkami
Paszteciki z farszem z kapusty kiszonej
Ciasto do pasztecików
Deser malinowa ekstaza
Muffinki z jajek w szynce
Porzeczkowiec
Słoikowa pasztetowa
SCHAB DŁUGO DOJRZEWAJĄCY
Pulpeciki z kaszą jaglaną i dynią
Ślimaczki z rybką
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Kalafiorowa pyszna zupa krem z łososiem
sałatka z tuńczykiem
gulasz z soczewicą
Zupa kalafiorowa ( postna)
Kiełbaska słoikowa
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY
roladki z udka drobiowego z nadzieniem wieprzowym
Sernik oreo
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
ciacho z krakersami
Krówka bez pieczenia
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
Chleb gryczany
Coś pysznego
Sałatka z selerem naciowym
sałatka z selera naciowego
Kulki z brokuła
Warzywka na grilla
Sernik śnieżny puch z fb
CIASTO ORZECHOWE
dewolaje ze schabu
bataty z durszlaka
Cebulka jak gołąbki
Eksperymentalne "fiku miku"
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
Kotleciki z kaszy gryczanej
Nowy wątek rozpoczynam ulubioną szarlotką bezową-już pachnie smakowicie i powolutku dosycha w piekarniku:))
Szarlotka -ulubione ciasto syna Tomka:)
Składniki ciasta:
-kostka Palmy
-łyżka cukru
-10 kopiastych łyżek mąki
- 2 łyżeczki pr.do pieczenia
-4 żółtka
Składniki zagnieść w zwartą ,elastyczną kulę.
Podzielić na części 1/3 i 2/3 .Dla szybszego zmrożenia każda mozna podzielić na pół i zagniesć kule-2 mniejsze i 2 większe.
Schłodzić w lodówce na noc lub w pojemniku lub w woreczku w zamrażarce min 3 godz.

Rozgrzać piekarnik.Blaszkę lekko natłuścić,ale nie koniecznie.
Na tarce jarzynowej zetrzeć na spód 2 większe części ciasta-piec ok 20min.

Na podpieczony spód wyłożyc duży słoik startych jabłek -piec kolejne 20min.

Jeżeli mamy świeże jabłka to polecam szarą renetę-kwaskowate.1kg jablek zetrzeć na tarce jarzynowej ,lekko przesypać cukrem i zostawić chwilę na sicie,aby odsączyć nadmiar soku.Słodkie jabłka można lekko oprószyć kwaskiem cytr.lub skropic cytryną.
Na odparowane jabłka zetrzeć kulę ciasta ,wyłożyc ubite na bardzo sztywną pianę białka ze szklanką cukru,na białka zetrzeć ostatnią kulę ciasta -piec 1 godzinę.

Wyłączyć i zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia-ładnie się dosuszy.
Pyszotka

mniam,mniam

