Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Re: Tuje żywotniki brązowieją
Przetrwały śpiewająco i rosły pięknie.
Karłowatych nie chciałem, bo potrzebuję wysokie. Takie powiedzmy do 2 metrów.
Są na odpowiednim podłożu i korzenie mają jeszcze miejsce, bo sprawdzałem, więc chyba raczej nie w tym problem.
Poza tym mam znajomych, którzy mają te same tuje szmaragdowe w podobnych doniczkach (rozmiary) i w ciut większych też i nie mają takich problemów jak ja mam od tygodnia...
Są na odpowiednim podłożu i korzenie mają jeszcze miejsce, bo sprawdzałem, więc chyba raczej nie w tym problem.
Poza tym mam znajomych, którzy mają te same tuje szmaragdowe w podobnych doniczkach (rozmiary) i w ciut większych też i nie mają takich problemów jak ja mam od tygodnia...
Z roślinami do donicy najlepiej postępować na zasadzie ,, matrioszki '' małe , większe coraz większe.
Kupujemy taką metrową czy ponad , albo taką normę 75 cm i po mału sezonami przesadzamy do coraz większych donic.
Chowamy takie rośliny od małego.
Tutaj jak pisałem widzę tylko jedną alternatywę większą donice i żadnych wynalazków.
Sadzone duże rośliny zawsze musza odchorować swoje.poza tym i w gruncie i w doniczce/ a tymże w z gruntu do gruntu duże to pół biedy do doniczki to już często cała.
Kupujemy taką metrową czy ponad , albo taką normę 75 cm i po mału sezonami przesadzamy do coraz większych donic.
Chowamy takie rośliny od małego.
Tutaj jak pisałem widzę tylko jedną alternatywę większą donice i żadnych wynalazków.
Sadzone duże rośliny zawsze musza odchorować swoje.poza tym i w gruncie i w doniczce/ a tymże w z gruntu do gruntu duże to pół biedy do doniczki to już często cała.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Korzenie tuj mają to do siebie że rozkładaja się na dalekie obszary od zasadzenia, Twoja doniczka jest za mała jak na takie już duże drzewko. To plus za dużo nawozu, psikania i osłabły. Zapytaj znajomych czy tak samo wspomagali swoje tuje.MichalR pisze:Przetrwały śpiewająco i rosły pięknie.
Znajomi tak samo wspomagali swoje jak ja. Jak patrzę po okolicy, to nawet w ogrodach przydomowych tuje zasadzone w ziemi wyglądają znacznie gorzej niż mojeWaldek26 pisze:Korzenie tuj mają to do siebie że rozkładaja się na dalekie obszary od zasadzenia, Twoja doniczka jest za mała jak na takie już duże drzewko. To plus za dużo nawozu, psikania i osłabły. Zapytaj znajomych czy tak samo wspomagali swoje tuje.
Czy donice 50x50x50 będą wystarczające? Większe już będą na prawdę za duże na taras. Nie planuję chodować ich do 4 metrów tylko w okolice 2,5 i docinać tak aby tworzyły ładny zielony żywopłot
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam mam problem z drzewkami na działce a dokładnie wsadziliśmy tuje w tym roku duże dorosłe zaczęły nam chorować od niedawna bardzo proszę e o pomoc czym mogę je podlać opryskać... mamy je pierwszy raz wrzucam fotki
http://img803.imageshack.us/img803/6695/tuje.jpg
Tak mi sie psują
A ta szmaragdowa tak wygląda
http://img198.imageshack.us/img198/2081/23293392.jpg
tak mi choruje
http://img803.imageshack.us/img803/6695/tuje.jpg
Tak mi sie psują
A ta szmaragdowa tak wygląda
http://img198.imageshack.us/img198/2081/23293392.jpg
tak mi choruje
Te niebieskie to cyprysik- daj zdjęcie pokroju całej rośliny , pomimo dużego obsypu może to być naturalny proces wymiany igieł.
Te na dole na moje oko ma za mokro.
Jaka ziemia, jakie prace były poczynione w sezonie ? Dokładny opis
I dokładniejsze tego w środku na zdjęciu drugim. Rzadki , bo zapewne wyleciały igły od środka.Na moje oko zdrowy , należało by tylko na wiosnę sekatorem podziałać co by się zagęścił.
Te na dole na moje oko ma za mokro.
Jaka ziemia, jakie prace były poczynione w sezonie ? Dokładny opis
I dokładniejsze tego w środku na zdjęciu drugim. Rzadki , bo zapewne wyleciały igły od środka.Na moje oko zdrowy , należało by tylko na wiosnę sekatorem podziałać co by się zagęścił.
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś byłam u ogrodnika kupiłam na brązowienie igieł rozrobiliśmy podlaliśmy i mamy jeszcze przed zimą opryskać ...Tam jest czarnoziem wcześniej stała tam folia później fasola tuje sadzone były na wiosnę br.
Sadzone duże muszą tak reagować i na nic wszelka chemia.
-- N 22 wrz 2013 21:45 --
-- N 22 wrz 2013 21:45 --
Re: Brązowienie Tuje szmaragd - foto
Nie wiem, co może być przyczyną, ale na przestrzeni 2 ostatnich miesięcy padły kolejne drzewka.
Nieomaga też jedno drzewko, które wypuszczało wcześniej nowe pędy i było trochę młodsze (sadziłem je, jak miało ok.1,2m).
Nieomaga też jedno drzewko, które wypuszczało wcześniej nowe pędy i było trochę młodsze (sadziłem je, jak miało ok.1,2m).
Re: Brązowienie Tuje szmaragd - foto
Problem czysto fizjologiczny.Duże egzemplarze .
Za mokro było w dodatku po co tyle nawozów ? Jak roślina nie domaga to sypiecie nawozy myśląc, że może ruszy.Jak ma ruszyć jak problem leży w ziemi czyli w korzeniu a korzeń jest od tego żeby pobierać zwarte pierwiastki w nawozach.
Wykopać toto, spalić i odkażić ziemię.
Na przyszłość sadzenie z doniczek, a jeżeli kopane z gruntu to mniejsze egzemplarze oraz powstrzymanie się od sypania nawozów.
Nawozy typu Substral to są nawozy długodziałajace, bardzo wolno się uwalniaja składnik i jedna obsypka wystarczy najczęsciej na cały sezon.
A tu się nie rozłożyło, dowaliłeś znowu i tak było się ciężko im przyjąć to do końca dobiłeś najsłabsze egzemplarze .
Za mokro było w dodatku po co tyle nawozów ? Jak roślina nie domaga to sypiecie nawozy myśląc, że może ruszy.Jak ma ruszyć jak problem leży w ziemi czyli w korzeniu a korzeń jest od tego żeby pobierać zwarte pierwiastki w nawozach.
Wykopać toto, spalić i odkażić ziemię.
Na przyszłość sadzenie z doniczek, a jeżeli kopane z gruntu to mniejsze egzemplarze oraz powstrzymanie się od sypania nawozów.
Nawozy typu Substral to są nawozy długodziałajace, bardzo wolno się uwalniaja składnik i jedna obsypka wystarczy najczęsciej na cały sezon.
A tu się nie rozłożyło, dowaliłeś znowu i tak było się ciężko im przyjąć to do końca dobiłeś najsłabsze egzemplarze .
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
I ja mam problem z thujami. Zakupione pod koniec czerwca, część ze szkółki w mojej okolicy, część z odległej o jakieś 100km. Grunt to ziemia z piaskiem, a głębiej glina. Thuje Szmaragdy, korzenie w bryle w siatce. Po zasadzeniu założyłem geowłókninę. Przez okres wakacji i upałów codziennie (rano i wieczorem) włączana była linia kroplująca po 20min. Do września thujki były ładnie zielone, cieszyliśmy się że się przyjęły. Jakieś 3 tygodnie temu zasilałem trawnik azofoską, niewielkie ilości granulek dotarły po thuje. Wrzesień obfitował w opady, więc nawadnianie nie załączało się. Niestety jakiś tydzień, dwa temu zauważyliśmy że rośliny zaczynają brązowieć. najpierw te z dalszej (myślę że i gorszej) szkółki, a obecnie te ładniejsze. Poradźcie jak je ratować.
I ja mam problem z thujami. Zakupione pod koniec czerwca, część ze szkółki w mojej okolicy, część z odległej o jakieś 100km. Grunt to ziemia z piaskiem, a głębiej glina. Thuje Szmaragdy, korzenie w bryle w siatce. Po zasadzeniu założyłem geowłókninę. Przez okres wakacji i upałów codziennie (rano i wieczorem) włączana była linia kroplująca po 20min. Do września thujki były ładnie zielone, cieszyliśmy się że się przyjęły. Jakieś 3 tygodnie temu zasilałem trawnik azofoską, niewielkie ilości granulek dotarły po thuje. Wrzesień obfitował w opady, więc nawadnianie nie załączało się. Niestety jakiś tydzień, dwa temu zauważyliśmy że rośliny zaczynają brązowieć. najpierw te z dalszej (myślę że i gorszej) szkółki, a obecnie te ładniejsze. Poradźcie jak je ratować.