Tawuła van Houtte'a(Spiraea)
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tawuła van Houtte'a
Kefas - dzięki za odpowiedź. Ładne masz te tawuły - właśnie o coś takiego mi chodziło.
Robert - a czym tniesz małe odmiany? Bo sekatorkiem to można się wściec.
Robert - a czym tniesz małe odmiany? Bo sekatorkiem to można się wściec.
Pozdrawiam serdecznie
Kefas jakiej wysokości jest Twój zywoplot? Czy jestem w stanie utrzymać tawułę w wysokości max 80cm? Jak ją wtedy ciąć, a jeśli nie to jaki inny krzew polecacie na taki zywopłocik, musi być na tyle gęsty aby dzieci się przez niego nie przedarły.
Sekatorkiem /biorę w pęk jak włosy i heja , po jednym nie będę ucinał .Potem w razie krzywo to obcinasz po kilka mm końcówki ,które nie pasują.
I jak masz dużo do obcinania to warto czasem włożyć w ziemię , a nóż widelec może się przyjmie
I jak masz dużo do obcinania to warto czasem włożyć w ziemię , a nóż widelec może się przyjmie
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Mój żywopłot ma wysokość około 180cm. Oczywiście jesteś w stanie utrzymać tawułę na wysokości 80cm. Przycinasz normalnie, nowo posadzony tniesz naokoło 1/2 wysokości w celu zagęszczenia i tak do uzyskania zamierzonej wysokości, pamiętaj tylko że przy tawule na małej wysokości trzeba częściej strzyc żywopłot dla zachowania pożądanej wysokości (duże przyrosty) . Później już strzyżenie formujące. Na tak niski żywopłot idealny byłby bukszpan, niestety bardzo wolno rośnie i jest bardziej wymagający od tawuły. Choć nie wiem czy inni się zgodzą, ale "Van Houtte'a" jest całkowicie niewymagająca. Pozdrawiam.fk4i4 pisze:Kefas jakiej wysokości jest Twój zywoplot? Czy jestem w stanie utrzymać tawułę w wysokości max 80cm? Jak ją wtedy ciąć, a jeśli nie to jaki inny krzew polecacie na taki zywopłocik, musi być na tyle gęsty aby dzieci się przez niego nie przedarły.
Zdecydowanie chodzi o szybkie przyrosty, dlatego sporo gatunków odpada w przedbiegach, czym grafsheim różni się od vanH.? Która lepiej sprawdzi sie na taki niski zywoplot? U nas wiele rosło rosnąć nie chce tawula radzą sobie dokonale, są bezproblemowe, zgadzam się calkowicie.
Nie mam "Grafsheima" ale różnica niewielka, pokrój podobny trochę mniejsza i inny kształt kwiatków, reszta to samo.
Tawuły znoszą nawet bardzo ciężkie warunki.Susza, zbita i słaba ziemia itp.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Czy tawuła van Houtte'a pachnie?
Mam bardzo miłe wspomnienia z dawnych lat dotyczące właśnie takiego krzewu - były to krzewy wyglądające jak tawuła van houtte'a, i pachniały przepięknie. Nie był to zapach słodki i łagodny, ale mam go cały czas gdzieś w pamięci. I pragnę odtworzyć go w moim ogrodzie. Kupiłam tawuły, są malutkie, ale kwitły. I nie poczułam tego zapachu. Żadnego nie poczułam.
Może one muszą dojrzeć, być większe? A może te pachnące krzewy to byłą inna tawuła? Bo to na pewno była jakaś tawuła.
Mam bardzo miłe wspomnienia z dawnych lat dotyczące właśnie takiego krzewu - były to krzewy wyglądające jak tawuła van houtte'a, i pachniały przepięknie. Nie był to zapach słodki i łagodny, ale mam go cały czas gdzieś w pamięci. I pragnę odtworzyć go w moim ogrodzie. Kupiłam tawuły, są malutkie, ale kwitły. I nie poczułam tego zapachu. Żadnego nie poczułam.
Może one muszą dojrzeć, być większe? A może te pachnące krzewy to byłą inna tawuła? Bo to na pewno była jakaś tawuła.
Dziękuję No to czekam na mój wymarzony zapach wspomnień.
Ale masz piękną tę tawułę
Ale masz piękną tę tawułę
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
RobertP2 - dzięki za podpowiedź. Takie proste, a nie wpadłam na to.
Kefas - a ile sztuk tawuły masz posadzonej na tym ostatnim zdjęciu?
Z tego co czytałam, tawuła szara dorasta do 2 m a do ilu może urosnąć tawuła v.houtte'a?
I czy to byłby dobry pomysł posadzić z tyłu van houtte'a a z przodu szarą?
Czy raczej w ogóle ich nie łączyć?
Idzie jesień, będę sadzić, więc mam ostatni moment na zastanowienie.
Kefas - a ile sztuk tawuły masz posadzonej na tym ostatnim zdjęciu?
Z tego co czytałam, tawuła szara dorasta do 2 m a do ilu może urosnąć tawuła v.houtte'a?
I czy to byłby dobry pomysł posadzić z tyłu van houtte'a a z przodu szarą?
Czy raczej w ogóle ich nie łączyć?
Idzie jesień, będę sadzić, więc mam ostatni moment na zastanowienie.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam , mam pytanie czy tawułę można przyciąć , jak tak to kiedy najlepiej to zrobić?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Najlepiej wiosną ,po kwitnieniu wtedy nie pozbawiasz się widoku jej kwiatów.
Jeśli jednak tworzy żywopłot można ciąć ją nawet kilka razy w roku wykonując ostatnie cięcie najpóźniej do połowy września
Jeśli jednak tworzy żywopłot można ciąć ją nawet kilka razy w roku wykonując ostatnie cięcie najpóźniej do połowy września