Nasze działki część II
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze działki część II
Piękne twoje hortensje , moje różowe w tym roku nie zakwitły , jedną posadziłam do donicy i na zimę przeniosę do piwnicy ,może ta w końcu pokaże kwiaty .. Dżelżany też lubię i mam ich sporo chociaż tylko trzy kolory ,podoba mi się jeszcze żółto-czerwony .. Masz piękne warzywa , ja już zrobiłam poletko wyżej i może na drugi rok tez będę miała ..
Tu gdzie do tej pory sadziłam okopię rowkiem i posadzę drzewka owocowe , może w tym miejscu będą rosły ,chociaż śliwki i gruszki bo wszyscy są ich amatorami ..
Tu gdzie do tej pory sadziłam okopię rowkiem i posadzę drzewka owocowe , może w tym miejscu będą rosły ,chociaż śliwki i gruszki bo wszyscy są ich amatorami ..
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Marylko! Jednego już kupiam
. Winogron bajeczny! Wygląda bardzo dekoracyjnie i apetycznie (u mnie w tym roku mączlik rzekomy czy cóś).
Mam pytanko: Czy te rudbekie są jednoroczne, czy to bylinki? Tak czy siak przecudne!

Mam pytanko: Czy te rudbekie są jednoroczne, czy to bylinki? Tak czy siak przecudne!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Pięknie wyglądają takie wielkie kępy. Ja niestety nie umiem się na takie zdecydować. Szkoda miejsca dla innych roślinek
Ale powoli się uczę
Ale powoli się uczę

Oj, ale te ciemne winogrona robią wrażenie.... Słodkie są? Ja mam zielone winogrona. Nie sadziłam ich, tylko już były na działce jak ją kupiliśmy. Troszkę są cierpkie.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nagietek figlarnie ma zawinięte płatki, wszystko miłe dla oka
. Twoja żółta róża Marylko (chyba pnąca) jest chyba pierwszą z żółtych która mi się spodobała. Jakie przetwory będą (alb może już są) robione przez M z dzikiej róży? Nie znam tej rośliny o krótkich, fioletowych gronach, czy to jakaś krewniaczka jeżyny
?

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14

Zazdraszczam niebieskiej horti

- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Marylko już jestem nie było mnie troszkę na forum brak kompa ale już jest pozdrawiam 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Tosiu Ty je nazywasz rumianki, ja margaretki. U mnie bardzo się rozrastają.
Ale w takich dużych kępach są najładniejsze. Mam też białe pełne, te są dostojniejsze.
Chętnie podzieliłabym się. Wiem, że jedziesz w moje strony szkoda, że mnie teraz tam nie ma.
Podobno słońca nie chwali się przed zachodem, tak też jest z M
Bożenko dziękuję
Pogoda się popsuła, może jutro uda nam się zebrać winogrona.
Niebieska hortensja wyróżnia się to fakt. Jest przysypana dla Ciebie.
Janeczko ja myślę, że różowa hortensja wymaga okrycia ( u mnie tak jest).
Dopiero kiedy ją opatuliłam na zimę odwdzięczyła się kwiatami.
Wcześniej każdej zimy przemarzała i potem były same liście.
Zachowuje się tak jakby kwitła na zeszłorocznych pędach.
Niebieska kwitnie na tegorocznych. Twoje dziełżany widziałam - cuda!
To dobrze, że robisz warzywniaczek, nie tylko kwiatkami się żyje.
Reniu jeśli winogron zaatakował ci mączniak amerykański to konieczny oprysk, albo się go pozbyć.
Rudbekie mam i byliny i jednoroczne, ale to jest taka roślinka, że jeśli ją posadzisz to już zawsze będzie.
Podobnie jak naparstnica. Przypominaj mi wiosną o naparstnicach i rudbekii to ci podrzucę.
Olu nagietki lubię i zawsze będą u mnie. Żółta róża to Artur Bell u mnie rośnie duża.
Nie jest pnąca, ładny duży krzak. Dzika róża na działce ma jadalne owocki na dżem.
Na wsi rośnie róża pomarszczona, ta - na jeszcze lepszą konfiturę z płatków kwiatów.
Nie poznałaś Olu winogron? Fajnie wyglądają, bo oberwałam liście, żeby ładniej dojrzały.
Izuś ciemne są słodkie, mamy też zielone, ale te są za słodkie.
Jeśli masz cierpkie to wyrzucaj i posadź nowe, teraz są wspaniałe odmiany.
Gosiu wszyscy się uczymy przez całe życie. Tak już jest.
Ja usuwałam całe poletko w ogródku na wsi barwinka, a teraz posadziłam go pod brzozą.
Ale trzymam go w ryzach.
Dzidziu nie ma sprawy mogę przykładać pędy.
Jeśli tylko sprawdzi się u Bożenki, że zakwitnie jej na niebiesko.
Nie wiem jaki to gatunek, bo ona już stara i zawsze jest niebieska.
Nie podsypywana niczym oprócz kompostu.
Tereniu zaglądałam, ale było cichutko, zaraz pobiegnę do Ciebie.
Moje plany wrześniowe pokrzyżowały deszcze, ale podobno co się odwlecze to nie uciecze.
Pozdrawiam.
Ale w takich dużych kępach są najładniejsze. Mam też białe pełne, te są dostojniejsze.
Chętnie podzieliłabym się. Wiem, że jedziesz w moje strony szkoda, że mnie teraz tam nie ma.
Podobno słońca nie chwali się przed zachodem, tak też jest z M

Bożenko dziękuję

Pogoda się popsuła, może jutro uda nam się zebrać winogrona.
Niebieska hortensja wyróżnia się to fakt. Jest przysypana dla Ciebie.

Janeczko ja myślę, że różowa hortensja wymaga okrycia ( u mnie tak jest).
Dopiero kiedy ją opatuliłam na zimę odwdzięczyła się kwiatami.
Wcześniej każdej zimy przemarzała i potem były same liście.
Zachowuje się tak jakby kwitła na zeszłorocznych pędach.
Niebieska kwitnie na tegorocznych. Twoje dziełżany widziałam - cuda!
To dobrze, że robisz warzywniaczek, nie tylko kwiatkami się żyje.

Reniu jeśli winogron zaatakował ci mączniak amerykański to konieczny oprysk, albo się go pozbyć.
Rudbekie mam i byliny i jednoroczne, ale to jest taka roślinka, że jeśli ją posadzisz to już zawsze będzie.
Podobnie jak naparstnica. Przypominaj mi wiosną o naparstnicach i rudbekii to ci podrzucę.
Olu nagietki lubię i zawsze będą u mnie. Żółta róża to Artur Bell u mnie rośnie duża.
Nie jest pnąca, ładny duży krzak. Dzika róża na działce ma jadalne owocki na dżem.
Na wsi rośnie róża pomarszczona, ta - na jeszcze lepszą konfiturę z płatków kwiatów.
Nie poznałaś Olu winogron? Fajnie wyglądają, bo oberwałam liście, żeby ładniej dojrzały.

Izuś ciemne są słodkie, mamy też zielone, ale te są za słodkie.

Jeśli masz cierpkie to wyrzucaj i posadź nowe, teraz są wspaniałe odmiany.
Gosiu wszyscy się uczymy przez całe życie. Tak już jest.
Ja usuwałam całe poletko w ogródku na wsi barwinka, a teraz posadziłam go pod brzozą.

Ale trzymam go w ryzach.
Dzidziu nie ma sprawy mogę przykładać pędy.

Jeśli tylko sprawdzi się u Bożenki, że zakwitnie jej na niebiesko.
Nie wiem jaki to gatunek, bo ona już stara i zawsze jest niebieska.
Nie podsypywana niczym oprócz kompostu.
Tereniu zaglądałam, ale było cichutko, zaraz pobiegnę do Ciebie.

Moje plany wrześniowe pokrzyżowały deszcze, ale podobno co się odwlecze to nie uciecze.
Pozdrawiam.
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marylko jeszcze masz taki zapał do pracy
hortensja śliczna , mam nadzieję , że da się ukorzenić i u mnie równie będzie taka piękna
mieczyki u mnie w tym roku były kiepskie , miałam nowe cebulki i miały być lemonkowe i jedne granatowe ,
a były żółte i fioletowe , nic się nie zgadzało z etykietą
Wsadziłam też tulipany z Holandii maja być niebieskie , ciekawa jestem jak wiosną zakwitną
mnie dopadła chyba jesienna depresja i nic mi się nie chce , aż wstyd
Miłego dnia

hortensja śliczna , mam nadzieję , że da się ukorzenić i u mnie równie będzie taka piękna
mieczyki u mnie w tym roku były kiepskie , miałam nowe cebulki i miały być lemonkowe i jedne granatowe ,
a były żółte i fioletowe , nic się nie zgadzało z etykietą

Wsadziłam też tulipany z Holandii maja być niebieskie , ciekawa jestem jak wiosną zakwitną

mnie dopadła chyba jesienna depresja i nic mi się nie chce , aż wstyd

Miłego dnia

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ale numer
ja to mam oko że nie poznałam winogron, ale.. ale wyglądają na zdjęciu na drobne - czy w rzeczywistości są takie czy to tylko złudzenie? Nie wiedziałam też że są niebieskie hortensje
myślałam że można ten kolor zdobyć tylko wprowadzając jakieś nawozy. Jest śliczna. 30 letnia róża też piękna ale jej wiek to dopiero zaskoczenie - Marylko należy Ci się złoty medal za jej uprawę
Też ostatnio pracuję nad pewnymi zmianami w mojej zieleni.

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Dostałam sadzonki białych winogron od Edytki , za parę lat i ja będę miała swoje .. Też przerabiam stare rabatki ale tylko po to aby podzielić duże kępy na mniejsze , napracowałam się przy liliowcach , teraz rosną tak że nie będą przeszkadzać i mogą sobie narastać do woli .. Nowe rabatki jeszcze świeca pustkami , najmniej mam trawek i sporo mi ich brakuje , ale iglaków mam chyba w nadmiarze , zobaczę jak wszystko posadzę .. Na razie deszcz wygnał mnie do domu i wziął się za polewanie nowych roślinek ..Przynajmniej odchodzi polewanie ..
Moje karłowate pomidorki też z samosiejek , zjadam je prosto z krzaczka jak truskawki które tez jeszcze mam i razem z wnusiem podjadamy .. ..
Moje karłowate pomidorki też z samosiejek , zjadam je prosto z krzaczka jak truskawki które tez jeszcze mam i razem z wnusiem podjadamy .. ..
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana, Ty to masz powera do pracy. Też bym tak chciała.
Tak się jakoś życie ostatnio mi układa, że cała moja życiowa energia skierowana jest na zupełnie inne tory... I żal mi tego strasznie, bo ogród tętni swym własnym życiem, a ja patrzę na niego coraz częściej tylko z balkonu
A najbardziej przykre dla mnie jest to, że w ogrodzie widać było zawsze efekt mojej pracy, tymczasem praca w domu i z dziećmi to niekończąca się przygoda...
Obiecałam sobie popracować nad ścieżkami w ogrodzie, korowaniem rabat, nowymi nasadzeniami... plany wzięły w łeb...
Tak się jakoś życie ostatnio mi układa, że cała moja życiowa energia skierowana jest na zupełnie inne tory... I żal mi tego strasznie, bo ogród tętni swym własnym życiem, a ja patrzę na niego coraz częściej tylko z balkonu

Obiecałam sobie popracować nad ścieżkami w ogrodzie, korowaniem rabat, nowymi nasadzeniami... plany wzięły w łeb...
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Marylko co dodajesz aby hortensja miała niebieskie kwiaty
Ślicznie jeszcze w Twoim ogrodzie i pracy też sporo przed Tobą
Piękna ta ostatnia dalia i mieczyk 

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Marylko z tą horti to ie taka prosta sprawa
bo siostra mi już swoją przywiozła bo ona z kolei ma same niebieskie
i co u mnie jest różowa