Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oleander

Post »

Dzięki dziewczynki za rady
Tego "zgnilca" obetnę

A keramzyt to taki co stosowany jest do hydroponiki ?
Bo taki akurat mam w domu
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, taki.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zeberka4 - ja swoje oleandry wnoszę do miejsca zimowania, gdy temperatura spada nocą poniżej -2 st., staram się je trzymać na zewnątrz, jak najdłużej się da.

bettysolo- z swoich doświadczeń zauważyłam, że oleandry najlepiej ukorzeniają się w sierpniu, właśnie teraz, miesiąc po włożeniu do wody, puszczają pierwsze korzonki. Swoje szczepki ukorzeniam w przegotowanej deszczówce ( dodaję skorupy jaj wiejskich), ponieważ jest miękka i nie zawiera kamienia, który lubi osadzać się na łodyżkach. Skorupy dodaję dlatego, że deszczówka jest lekko kwaśna, a oleandry preferują raczej lekko zasadowe podłoże. Wodę zmieniam co drugi dzień.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Dzięki za rady
Mam trzy łodyżki i trzy różne rady otrzymałam

Może każdy z nich spróbuję ukorzenić wg rady innej z Was i potem opiszę efekty
Jeszcze tylko jedno pytanko
Ukorzeniać w ciepłym pokoju czy raczej chłodnym ?
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, sierpień to dobra pora, bo pędy są lekko zdrewniałe. I zdaje się w tym tkwi sukces.
Ale teraz, choć mamy wrzesień ukorzenianie tez może się udać. Tylko sadzonki nie mogą być miękkie.
Ja zdecydowanie preferowałabym ciepło.
Woda jest ważna. I tak jak pisze Ania, musi być czysta, przegotowana, często zmieniana, nie zimna, z dodatkiem węgla drzewnego, który adsorbuje różne drobnoustroje. Ze skorupkami jaj nie próbowałam, ale to cenna rada.
Po ścięciu sadzonek, często z piętką zanurzam w ukorzeniaczu (proszek, albo żel, zależy jaki mam) odczekuję tak z godzinę lub dwie, żeby pędy pobrały hormony i potem je wkładam najczęściej do wody.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, ja też zanurzałam w ukorzeniaczu, ale widzę że popełniałam błąd, bo od razu wkładałam je do wody ;:174 .
Fajnie,że możemy wymieniać się doświadczeniami. ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Ja zawsze ukorzeniając oleandry wkładam sadzonki tylko do wody i wypuszczają korzonki po około 2 -3 tygodniach :)
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

kiedy zabierać oleandry z ogrodu do domu,dzień jeszcze ciepły ale noce to już są zimne
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

pablo33-33 pisze:kiedy zabierać oleandry z ogrodu do domu,dzień jeszcze ciepły ale noce to już są zimne
Dokładnie mam to samo pytanie,tylko że mój jest na balkonie na 7 piętrze w środku balkonu,sąsiadka już 2 tygodnie temu zabrała i mnie straszy że mi padnie,a jest ogromny 3m wysokosci i chcę go trzymać tam jak najdłużej bo pięknie kwitnie,ale szkoda żeby przemarzł.

Mam jeszcze pytanie gdzie będzie go lepiej przechować,w ciepłej suszarni przy samym oknie,czy trochę ciemniejszej ale z oknem klatce schodowej(tam jest dużo chłodniej),dostałem go wiosną w spadku i nie chcę go zmarnować bo jest wiekowy.
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14

Post »

Ja trzymam do przymrozków,zimuje w starej nie ogrzewanej hacie,gdzie temperatura nieraz schodzi poniżej zera.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Mam taką chatę. Ale nie mam odwagi zostawić tam mojego oleandra. W zeszłym roku zmarzły mi tam albizja i figa.
Niech wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie: jaką temperaturę zniesie zimą oleander?
Czy lepszą alternatywą dla takiej chaty gdzie temperatura jest tylko o ok. 5 stopni wyższa niż na zewnątrz jest piwnica z 15 stopniami?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybrałabym piwnicę, bo w tej chatce mógłby nie przeżyć -25 st. mrozu. Oleandry ponoć wytrzymują - 8 st., ale nigdy tego nie sprawdzałam. Moim jednej zimy zamarzły nóżki, stały przy samej ścianie w pomieszczeniu było 0 st. na zewnątrz - 28st. Przeżyły.Teraz zabezpieczam donice.
Do miejsca zimowania wnoszę, gdy tem. poniżj zera utrzymuje się całą dobę. Gdy stoją przy ścianie domu, nocne przymrozki, nie zaszkodzą im.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Temperatura zdecydowanie powyżej zera.
Ja trzymam w około 15-tu stopniach, nie mam innej możliwość. Gdybym miała wybór to najchętniej przechowywałabym w temperaturze 8-10 stopni.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”