Większość roślin w ogrodzie choruje

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Agee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2012, o 08:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Większość roślin w ogrodzie choruje

Post »

Witam serdecznie.

Szukam pomocy w sprawie chorób roślin ogrodowych. Ja już sobie nie radze i myślę, że w tym momencie nie znając przyczyny usychania roślin mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc, dlatego zwracam się z ogromną prośbą o pomoc do ekspertów.

Lista roślin, które chorują jest naprawdę długa, ale w tym roku to już koszmar. Do wyrzucenia 6 letnia sosna czarna, która miała nowe przyrosty i zaczęła żółknąć i gubić igły. Obok sosny rosnący rododendron i trzmielina fortune'a mają czerwone liście, które zaczynają gubić. W tym roku wyrzuciłam już jodły koreańskie, kilkuletnie świerki serbski, choiny kanadyjskie, jałowca stricta. W kolejce czekają tuje szmaragdy i tuje aurescens i chyba świerk Hopsii ;:174 . Tuje usychają w charakterystyczny sposób, część od góry do dołu wygląda zdrowo jak by nic jej nie było, a po bokach jest już uschnięta. Jak tak dalej pójdzie na działce zostanie mi tylko trawa.

Będę wdzięczna za wskazanie, gdzie mogłabym szukać pomocy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Większość roślin w ogrodzie choruje

Post »

Dobra a teraz powiedz mi co Ty tam masz pod tą korą ?
I jaką masz glebę oraz jaki poziom wód ?
Bo mi to wygląda na zalanie.
Thuja , świerk kłujący ,,Hoopsi '' ma za mokro stąd te wybarwienia.
Dodatkowo rhododendron mało lubi tam towarzystwo jakie ma, poniważ rośnie w super hiper kwaśnej ziemi.Tofw wysoki pH 4,5 . Oraz miejsce zacienione pół cień. Nie znosi przeciągów, zimnych i jednoczenie wysuszających wiatrów.Oraz pełnego słońca.

Sosna utopia

Jałowiec chiński ,,Stricta '' całkiem nieźle rosnie , mógł zimną przemarznąć.Ja to wycinam te suszki, ścianam go z góry/ zagęszcza się i sypię nawozy bez azotu.Zawierające żelazo, potas i fosfor/ tyle, że umnie co prawda zimne wiatry go chłestają, ale rośnie na piachu i tam jak będzie woda to w mieście będą pontonem chyba pływać.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Agee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Warunki glebowe chyba normalne ani nie jest to piach ani glina. Faktycznie może okresowo jest trochę mokro, ale nie bardziej niż u znajomych za płotem, jednak u nich nie ma problemu z chorowaniem drzewek.

Rododendron to tegoroczny nabytek, rośnie w idealnym półcieniu wsadzony w kwaśny torf.

Jałowiec faktycznie ładnie rośnie, tak jak jego kolega obok, który też tak ładnie rósł, aż nie zaczął usychać i teraz pozostało po nim tylko wspomnienie.

Na tujach rozpoczyna się niewinnie...

Obrazek

...a kończy się tak.

Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Nawet na kilku metrach może być różnica gleb.Tak naprzykłąd jest u mnie.
Rośliny takie jak : sosna /obojętnie jaki gatunek / nie znoszą wody. zalegania i zastoju. poza tym ma system korzeniowy palowy i jak sięgnie innej gleby ciężkiej również może paść /oczywiscie to może się rozłożyć na dwa ,trzy sezony/

Świerk kłujący również nie znosi wody oraz wysokiego poziomu wód gruntowych.Wiem bo sam miałem taki przypadek.Na środku działki posadziłem w tym roku i padnie na 99% bo już ma przebarwienia.

Pada i to prawie codziennie.Gleba nawet nie musi być gliną, ale czarnoziemem który również dobrze chłonie i trzyma wodę.
Teraz się dokładniej przyjrzałem i zauważyłem.A powiedz mi co tam w tym okręgu robi ta czarna derma ?
Agee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tak, tak... czytałam Twoje posty o agrotkaninie. Ale ona leży tylko na najbardziej zaperzonym odcinku działki. Pod Hopsii jej nie ma, pod sosną i pozostałymi tujami też nie, co widać po chwastach jakie sobie tam rosną.

W podobnych warunkach glebowych, co pozostałe usychające drzewka rośną dwa jałowce skyrocket, świerk conica i nidiformis oraz dwa świerki srebrne i odpukać - z nimi jedynymi nic się nie dzieje. Czy one nie są aż tak wrażliwe na wysoki poziom wód gruntowych?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Nidiformis jest nadzwyczaj tolerancyjny.U mnie wytrzymuje zaleganie wody, raz go nawet zatopiło i rośnie.
Jałowce skyrockety mogą wytrzymać, ale nie muszą.To w końcu jałowiec/ chociaż jeden z najbardziej tolerujących wodę.
Gorzej rośnie w półcieniu , woli pełne słońce.

Świerk biały ,,Conica '' zniesie wodę ,nawet lepiej rośnie w żyznej ziemi jak na piasku , ale wszystko ma swoje granice

Niekoniecznie musisz mieć jednakową glebę na cąłośći.Poziom wód poziomem, ale różna gleba i inny czas opadania i trzymania wody.

Sosny jeżeli już decydujemy się na posadzenie w miejscach gdzie może byc woda, to na wzniesieniach.

A reszta pozostaje czekaniem.

W jednym miejscu zatapia w innym rośnie.

Obrazek

piach , dużo słońca. zwykła siewka , że nawet Hoopsi się chowa ze wstydu :lol: /
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A nawoziłaś czymś?

-- Cz 26 wrz 2013 18:24 --

A nawoziłaś czymś?
Agee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, nawoziłam. W kwietniu Florovit do iglaków w granulkach. Podsypywałam niewiele - około łyżeczki wokół rośliny.
Nie nawoziłam nigdy nowo posadzonych roślin.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Nawóz zastosowany w dawce,, na zdrowy rozum '' poza tym Florovit się szybko rozpuszcza.
Woda

O sosnach możesz zapomnieć.Jedynie jakieś wolno rosnące odmiany / typu limba chociażby/ na piaskowym wzniesieniu. Chociaż niektórym na tym forum rosnie sosna czarna/ pinus nigra
Co na taki teren :
-żywotnik olbrzymi
-metasekwoja
-modrzew
-można pokusić się o daglezję zieloną / na górce bez zatapiania dałby radę świerk serbski
-cyprysik błotny
-cis / ale bez zalegania wody
-

z liściastych:
-leszczyna
-dereń
-kalina
-bez czarny
-lilaki
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A czy przypadkiem rośliny nie zostały wsadzone w wykopane doły wypełnione podłożem 'ze sklepu'? A sąsiedzi posadzili do takiej gleby jaka jest i rośnie :wink: Nie wiem, ale pytam, bo wiem, że ludzie kombinują i czasem chcą przedobrzyć, a wychodzi odwrotnie.
Wirecki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2012, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co polecacie z płożących na takie miejsce?
Gleba dość ciężka, mokro i jałowce "green carpet" usychają....

Mam w tym miejscu róże na pniu i szukam czegoś niższego do uzupełnienia, nie musza to być iglaki...
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Spróbuj niskich Berberysów lub Irgi... Konkretnie, do wyboru: Kobold, Tiny Gold, Bagatelle, Admiration... Irga, to Streib's Findling, Queen of Carpets, Horizontalis Variegata, Major, Mooncreeper... Moje typy, nie iglakowe... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Wirecki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2012, o 21:09

Post »

Irgi i berberysy mam już w innej części ogrodu. Dzięki za pomysł, ale myślałem o czymś innym
Jałowiec Wiltonii radzi sobie lepiej ale z Green Carpet nic nie będzie...
Tuż obok jest dereń rozłogowy Kelseyi.
Róże na zimę wyginam i wkopuję w ziemię więc rośliny nie do końca powinny gęsto okrywać podłoże...

Obrazek
Obrazek
zofjas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 kwie 2008, o 11:41

Post »

Agee pisze:Witam serdecznie.

Szukam pomocy w sprawie chorób roślin ogrodowych. Ja już sobie nie radze i myślę, że w tym momencie nie znając przyczyny usychania roślin mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc, dlatego zwracam się z ogromną prośbą o pomoc do ekspertów.

Lista roślin, które chorują jest naprawdę długa, ale w tym roku to już koszmar. Do wyrzucenia 6 letnia sosna czarna, która miała nowe przyrosty i zaczęła żółknąć i gubić igły. Obok sosny rosnący rododendron i trzmielina fortune'a mają czerwone liście, które zaczynają gubić. W tym roku wyrzuciłam już jodły koreańskie, kilkuletnie świerki serbski, choiny kanadyjskie, jałowca stricta. W kolejce czekają tuje szmaragdy i tuje aurescens i chyba świerk Hopsii ;:174 . Tuje usychają w charakterystyczny sposób, część od góry do dołu wygląda zdrowo jak by nic jej nie było, a po bokach jest już uschnięta. Jak tak dalej pójdzie na działce zostanie mi tylko trawa.

Będę wdzięczna za wskazanie, gdzie mogłabym szukać pomocy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ja bym spróbowała w pogotowiu ogrodniczym.
zofjas
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To by trzeba naciąć korę na tej żóltej odnodze. Sprawdzić czy jest taka sama jak na tym zdjęciu profilowym
https://www.facebook.com/janusz.zaremba.9
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”