Bluszcz (Hedera) choroby i szkodniki
Re: Bluszcz - szkodniki na lisciach
Talstar jest za delikatny na przędziorki, skuteczna metoda to naprzemiennie Magus 200SC i Actellic 500 EC w dawce 1 ml na 0,75 l wody, co trzy dni oprysk każda chemią trzykrotnie. Po wszystkich opryskach dokładny prysznic i wytarcie wszystkich liści z obu stron wilgotną szmatką.
- karolinab20
- 100p
- Od: 14 lip 2011, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bluszcz brązowienie i więdnięcie dolnych liści
Re: Bluszcz brązowienie i więdnięcie dolnych liści
Nadmierna wilgoć w doniczce i ciepło.Bluszcze zimą najlepiej zimują w nieogrzewanym pomieszczeniu i ważne - skąpo podlewane.U mnie najlepiej zimują w nieogrzewanym, jasnym przedsionku.Próbowałam w ogrzewanym pomieszczeniu na parapecie, pod którym nie ma kaloryfera, ale niestety tam zawsze żółknie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lis 2012, o 11:15
Bluszcz usychające liście
Witajcie,
Nie znalazłam nigdzie podobnego postu, dlatego stworzyłam nowy wątek. Chodzi o bluszcz. Od jakiegoś czasu marnieje. Liście mu jakby schną i opadają. Wsadziłam pałeczki przeciwgrzybicze, ale to nic nie dało, a mam wrażenie, że się jego stan jeszcze pogorszył. Wczoraj zobaczyłam, że jakby"omdlał". Sucho miał, więc stawiłam w doniczce do umywalki, podlałam. Ale chyba przedobrzyłam, dziś zobaczyłam czarne plamki, coś jak grzybki. Macie pomysł, co z nim może być nie tak?
Nie znalazłam nigdzie podobnego postu, dlatego stworzyłam nowy wątek. Chodzi o bluszcz. Od jakiegoś czasu marnieje. Liście mu jakby schną i opadają. Wsadziłam pałeczki przeciwgrzybicze, ale to nic nie dało, a mam wrażenie, że się jego stan jeszcze pogorszył. Wczoraj zobaczyłam, że jakby"omdlał". Sucho miał, więc stawiłam w doniczce do umywalki, podlałam. Ale chyba przedobrzyłam, dziś zobaczyłam czarne plamki, coś jak grzybki. Macie pomysł, co z nim może być nie tak?
Re: Bluszcz schnie - pomocy
Hmm, chyba go trochę zasuszyłaś... Przędziorki też są efektem suchości, a bluszcze lubią wilgoć (ale też nie podtopienie). Pryskaj go codziennie i utrzymuj wilgotność, to może coś wypuści. Na wszelki wypadek spróbuj ukorzenić szczepki, bluszcze ukorzeniają się bezproblemowo w wodzie. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie się wydaje, że go zalałaś, utracił korzenie.
Prawdopodobnie dołączyła się choroba grzybowa no i po bluszczu.
Jeśli są objawy takiej infekcji, to wyrzuć roślinę.
Prawdopodobnie dołączyła się choroba grzybowa no i po bluszczu.
Jeśli są objawy takiej infekcji, to wyrzuć roślinę.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Jakiej wielkości są te czarne plamki?
Z pozostałego opisu tzn. schnące i opadające liści i z tych zdjęć to mi raczej wygląda na przędziorki.
Z pozostałego opisu tzn. schnące i opadające liści i z tych zdjęć to mi raczej wygląda na przędziorki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lis 2012, o 11:15
Plamki są wielkości może 2 mm. Czasami mniejsze. I jest ich niewiele. Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym, kobiety powiedziały, że to może być efekt przelania, magnezoza czy coś takiego. Zrobiłam z tego bluszcza zaszczepki, może się przyjmą, choć szkoda mi kwiatka. Nie widze na nim żadnych insektów.
-- 2 lut 2013, o 21:54 --
źle się wyraziłąm. Liście jakby wiedną i opadają, nie reagują na wodę.
-- 2 lut 2013, o 21:54 --
źle się wyraziłąm. Liście jakby wiedną i opadają, nie reagują na wodę.
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też myślę, że to przelanie korzeni.
No to teraz ja
Dziewczyny, czy macie jakiś pomysł co się dzieje z moim bluszczykiem?
ostatnio opryskałam go na przędziorki.
Dziewczyny, czy macie jakiś pomysł co się dzieje z moim bluszczykiem?
ostatnio opryskałam go na przędziorki.
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam!
Pozdrawiam Alicja
Pozdrawiam Alicja
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Usychające liście bluszcza
U mnie z początku był gościem honorowym obecnie tak się rozrósł i wchodzi wszędzie dlatego zmienił się na szkodnik. Żadne choroby go się nie imają. To nie był Twój wkład z jakimś nawozem??