Ixia, iksja, lepniczka
Re: Ixia, iksja, lepniczka
Jakiś czas temu zakupiłam cebulki roślinki i na paczce jest napisane, żeby sadzić od września do chyba listopada, nie pamiętam dokładnie. Może to jest ten klucz do sukcesu? Czy u kogoś na opakowaniu było, że należy sadzić je wiosną?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja iksje kupiłem jako cebulki do sadzenia wiosną...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Hmm, w takim razie chyba część posadzę teraz a część zostawię na wiosnę i zobaczę co z tego wyjdzie.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie też zainteresowała ta filigranowa roślinka. Jako że w promocji (kupowane pod koniec listopada) to było ich dużo więc postanowiłem zaryzykować i przeprowadzić eksperyment. Posadziłem w sumie około 20 bulwek do szerokich, płaskich doniczek z mieszanką torfu ogrodniczego z worka i dość ciężkiej gliny "spod płota" o proporcjach 1:2. Bulwki były małe, największe miały może 3cm średnicy. Iksja w naturze (czyli w południowej Afryce) kwitnie gdy jest tam zima, podobnie jak jej kuzynka frezja, więc postawiłem je na zachodnim, dość chłodnym (bo niedogrzanym) parapecie, gdzie mają ok 12-15oC i podlewam je sporadycznie. O dziwo, większość z nich ruszyła ze wzrostem (tak z 3/4) i sobie rosną - są bardzo smukłe, jak maleńkie mieczyki. Obecnie zimą mają pewnie mało światła, ale na parapecie tym jest stosunkowo jasno; najwyższe pędy mają już ponad 10 cm. Zaraz zacznę je zasilać nawozem przy podlewaniu żeby wykształciły silniejsze bulwki, nie liczę żeby teraz zakwitły ale kto wie
dzisiaj nie miałem aparatu więc nie zrobiłem zdjęcia, ale jutro wrzucę 

Kuba
- kubus2015
- 200p
A oto obiecane zdjęcia moich obecnych iksji (przepraszam że post pod postem ale nie było możliwości edytowania). Jak myślicie, czy coś z nich będzie, czy nastawić się raczej na podhodowanie samych cebulek by podrosły większe?

Kuba
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
hm, kochani, a ja kupiłam nasiona iksji chińskiej - czy ktoś miał doświadczenia z nasionami?
- kubus2015
- 200p
Wybacz, że z takim opóźnieniem - niestety, z iksją chińską nie miałem do czynienia, ale może ktoś bardziej doświadczony niech się wypowie
natomiast nadmienię tylko, że mój eksperyment z wczesnym sadzeniem spalił na panewce, bo wyrosły pędy, ale dość wątłe z racji na małą ilość światła, wygniatanie przez kota tyłkiem (sic!) oraz atak mszyc. Nie będę więcej tak ich pędził. Natomiast mam pytanie: kiedy zaczynacie sadzić iksję do gruntu? 

Kuba
Kupiłem dzisiaj cebulki z centrymetrowymi kłami.Mogę je już wsadzić?
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Ja też kupiłam cebulki ixie i na razie leżą w woreczku , nie wiem co z nimi teraz zrobić - już wysadzić ?? a jeśli tak to gdzie do gruntu czy do doniczki ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lut 2014, o 10:23
Kupiłam pierwszy raz cebule w biedronce i jedne z nich to właśnie iksie. Na opakowaniu pisze, że sadzić w marcu. Jak się jednak okazało to na każdym opakowaniu tak pisze.
Pisze też że nie zimuje w gruncie. W kwietniowym działkowcu był załączony katalog wysyłkowy, i tam pisze że sadzi się je od kwietnia do maja, i że zimują w gruncie. Chyba bardziej ufam katalogowi z działkowca.
A czy ktoś, zostawił, je w gruncie na zimę?

ANIA
Ja swoje sadziłam w zeszłym roku po raz pierwszy, jesieni? wykopałam i jak się okazało nie dawno, zrobiłam to nie dokładnie -pokazały się liście ,więc z tego wynika ,że zimują.
- Locutus
- Kontakt:
Jeden jedyny ostaniec w nader marnym stanie

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
U Ciebie ostaniec,u mnie daleko w polu 

- Locutus
- Kontakt:
Nowa mieszanka, nowe nadzieje, a kolor taki sam jak co roku... 

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI