Alstromeria (Alstroemeria)
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Alstromeria - lilia peruwianska
Piękna!
Moja przygoda z tym kwiatkiem zakończy się chyba, bo jakoś nie mogę dobrze trafić. Po zeszłorocznej straci już nie odzyskałam tych kolorków, a tegoroczne zakupy zdecydowanie nieudane.
Moja przygoda z tym kwiatkiem zakończy się chyba, bo jakoś nie mogę dobrze trafić. Po zeszłorocznej straci już nie odzyskałam tych kolorków, a tegoroczne zakupy zdecydowanie nieudane.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie alstromeria ponowiła w zeszłym roku kwitnienie, choć nie tak obficie jak wcześniej. Miałam niskie odmiany, które niestety nie przetrwały przymrozków.Hawana pisze:Witam serdecznie!
Moja przygoda z ogrodnictwem dopiero się zaczyna, jestem na etapie "raczkowania"
Okazało się, że mam w ogródku sporo pomarańczowych alstromerii (w ziemi), pięknie kwitły przez większość lipca. Są dosyć wysokie (ok.70-80cm), miały dużo kwiatów, spora część łodyg pod ich ciężarem się połamała i powyginała, dlatego teraz wygląda to dosyć nieporządnie. Powiedzcie mi proszę, czy po przekwitnięciu mogę je skrócić do np. 30cm? (w maju nawet nie wiedziałam, że to alstromerie, bo ledwo co było je widać znad ziemi.....) Jeśli tak, to kiedy powinnam to zrobić? Czy alstromerie kwitną tylko raz w roku? Na tych, które już przekwitły porobiły się takie jakby koszyczki i nie mam pojęcia, co to oznacza.
Będę wdzięczna za każda radę
Pozdrawiam!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Mam mętlik w głowie.
Wykopać czy nie wykopać?
Mam różową, wysoką, z liśćmi długimi przy kwiatach wyhodowaną z nasion.
Wykopać czy nie wykopać?
Mam różową, wysoką, z liśćmi długimi przy kwiatach wyhodowaną z nasion.
Bezwzględnie wykopać .Alstromeria ma korzenie podobne do korzeni dali,nawet bardziej delikatniejsze, podobne też do korzeni storczyków.Nie ma szans na przetrwanie w ziemi nawet podczas slabej zimy.Moje alstromerie rosną w donicach, wysokie w dużych a niskie w małych doniczkach. Pozdrawiam.
Irena
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam pytanie:
czy astromerie rosnące w doniczkach,
które teraz zabieramy z ogrodu do pomieszczenia na zimowanie
- przycinać ich pędy czy raczej je pozostawić aż same zaschną?
czy astromerie rosnące w doniczkach,
które teraz zabieramy z ogrodu do pomieszczenia na zimowanie
- przycinać ich pędy czy raczej je pozostawić aż same zaschną?
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Kochani bo coś doczytać nie mogę, tylko że specyficznie je się z nasion hoduje, specyficznie czyli jak? Stratyfikować? Trzymać w zimnie, ile kiełkują , proszę o jakiekolwiek info
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Bardzo ciekawy wątek. W związku z tym mam pytanie. Dostałam na imieniny ogromną donicę z kwitnącą alstromerią (kupiona w kwiaciarni) . Kwitnie na biało-różowo, czy jest szansa na przetrzymanie jej na następne lata, czy te z kwiaciarni są jednoroczne. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Emilka
Jest szansa. O warunkach przechowywania jest wszystko w tym wątku.
Pozdrawiam, Anka
Pozdrawiam, Anka
Re: Alstromeria (Alstroemeria)
Witam bardzo serdecznie wszystkich miłośników tej pięknej rośliny jaką jest alstromeria. Chciałam zapytać czy ktoś mógłby szczegółowo opisać rozmnażanie tej rośliny z nasion .Dostałam nasiona alstromerii i zupelnie nie wiem jak się zabrać do siania aby uzyskać sadzonki .
4 lata temu bawiłam się z wysiewaniem nasion, które kupiłam w sklepie. Uzyskanie tej roślinki jest proste , siać należy w marcu. Nasiona kiełkują ok.3 -4 tygodni. Potem należy postępować jak z każdym wysianymi kwiatami. W pierwszym roku nie zakwitły , ale w kolejnych bez problemu. Każdą zimę spędzają w doniczce w garażu , w którym temp. nie spada poniżej 0. Podlewanie je wtedy co 3 tygodnie ,żeby korzenie nie wyschły.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak co roku ładnie kwitną:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI