Brzoskwinia - cięcie
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
brzoskwini się teraz nie obcina dopiero później jak będzie cieplej bo brzoskwinia najlepiej owocuje na zeszłorocznych przyrostach pierwsze ciecie wykonuje sie nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia, kiedy można już rozpoznać zbrązowiałe pędy co świadczy o ich uszkodzeniu przez mróz brzoskwinie najlepiej owocują na krótkopędach bo tam zawiązują sie pąki kwiatowe wycina sie najpierw pędy wegetatywne na których nie ma pączków kwiatowych i rosną pionowo do góry tzw. wilki oraz gałązki suche oczywiście ps. jak coś to więcej o cięciu drzew owocowych jest w książce Sadownictwo Praca zbiorowa pod red naukową prof. dr. S.A. Pieniążka Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Cięcie brzoskwini
Witam
a czy teraz po owocowaniu nie przycina się gałęzi, moja brzoskwinia bardzo się rozrosła i z doświadczenia wiem, że jeszcze do końca jesieni sporo urośnie. A skoro owocuje na pędach ubiegłorocznych i podobno na częściach zewnętrznych (na końcu) gałęzi, to jak to zrobić, żeby było dobrze?
a czy teraz po owocowaniu nie przycina się gałęzi, moja brzoskwinia bardzo się rozrosła i z doświadczenia wiem, że jeszcze do końca jesieni sporo urośnie. A skoro owocuje na pędach ubiegłorocznych i podobno na częściach zewnętrznych (na końcu) gałęzi, to jak to zrobić, żeby było dobrze?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie Brzoskwini
A ja nie podzielam Waszego zdania- tu jest temat o moreli; do brzoskwini zapraszam tutaj cięcie brzoskwiniAgula32 pisze:mam posadzone drzewka brzoskwini
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)