Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Post »

Zaczynam również pomalutku zbierać nasionka ze stokrotek. Jakoś tak fusem udało mi się posadzić w tym roku każdy kolorek osobno. I teraz się zastanawiam, czy jest sens dzielić kolorami nasionka czy zrobić mix. Z tego co gdzieś czytałam, one nie powtarzają kolorków i nigdy nie wiadomo jaki wyjdzie. ;:3
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21

Post »

Niestety stokrotki nie dziedziczą kolorów rośliny matecznej. Od kilku lat zbieram tylko fioletowe, a mam 90 % białych..

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Czy stokrotki wysiewają się same jak inne jednoroczne ? Czy ktoś ma z tym doświadczenie ? jak astry, lwie paszcze, czy kosmoski ;:oj
Mam całe mnóstwo stokrotek w tym roku, tylko białych niestety. Mam zamiar sypnąć garść gdzieś w kąciku późną jesienią i zobaczymy co z tego będzie.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
glohal
500p
500p

Post »

Sieję stokrotki od kilku lat. Również ze swoich nasion. Zawsze jednak wysiewam je wiosną, ale w domu :D Niejednokrotnie jesienią nasionka opadały na ziemię, nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby wykiełkowały wiosną na grządkach. A szkoda........ ;:3
Ajjjc
50p
50p
Od: 5 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam

Mam pytanie jak pobierać pędy górne do ukorzenia na przyszły rok?
W jakiej długości , czy te lekko zdrewniałe?
Mam piękny okaz, przed przymrozkiem chcę pobrać pędy, mam też nasionka , ale czytałam że mogą nie powtórzyć cech rośliny matecznej
Proszę o wszystkie informację, od osób którym się to udało, ponieważ jest dużo informacji ogólnych w Google, ale to teoria...
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam tą roślinę, w tym roku miałam ją po raz pierwszy na balkonie, niestety zapylanie kwiatów nie poszło pszczółkom zbyt dobrze i mam tylko 6 nasionek ... :roll:
Mam nadzieję, że coś z nich wzejdzie i roślinki powtórzą cechy rośliny matecznej:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21

Post »

Przed wysiewem nasion osteospermum nie zaszkodzi poddać je stratyfikacji - na 6 tygodni do lodówki.
Pozdrawiam
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Witam serdecznie,

znacie może odmiany, które kwitną nieprzerwanie? Bardzo podobają mi się te kwiaty, niestety nie układa nam się współpraca :? Dwa lata temu 3 sadzonki padły mi po tygodniu, w zeszłym sezonie podeszłam ambitnie do tematu i kwiaty wytrzymały długo, niestety nie cieszyły oczu ponieważ miały długi okres spoczynku. Teoretycznie miałam z nich zrezygnować w tym sezonie, ale już się łamię :)
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ja co roku kupuję stokrotki w Carrefourze i zawsze kwitną prawie nieprzerwalnie. Miałaś kiedyś takie z Carrefouru? Może masz je w zbyt cienistym miejscu?
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Madziu mam południowy balkon, na którym cienia nie uraczysz :D A Carrefoura niestety nie mam w pobliżu.
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Ja się bardzo rozczarowałam po zeszłorocznym sianiu. Wszystkie roślinki wykiełkowały, udało mi się je przytrzymać na parapetach do maja, potem w gruncie ruszyły i... wyrosły na jakieś 70-80 cm. Przy tym wcale się nie rozkrzewiły, takie proste wysokie badylki. Kwiatki były śliczne, ale co z tego, skoro chodziło mi o niższe pięterko...
glohal
500p
500p

Post »

Nie wiem czy to zrobiłaś, ale w trakcie rosniecia sadzonek nalezy obciąć im
czubeczki właśnie celem rozkrzewienia. Tak jak np u pelargoni. Są wtedy
niższe i szersze ;:3
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Zachęcony Waszymi pięknymi stokrotkami kupiłem paczuszkę białych W.Legutko a tydzień temu roślinki wykiełkowały tylko z trzech nasion więc chyba więcej nie będzie... :| Nici z planów ukwiecenia balkonu i ogrodu... Albo może jeszcze dokupię z innej firmy jak znajdę w sklepie... :roll:
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”