Pnącza w różnych kombinacjach
Pnącza w różnych kombinacjach
Witam
Interesują mnie pnącza o róznych docelowych wysokosciach, ale w poszukiwaniu takich trafiłam na ksiązki oraz strony internetowe podające rózne informację dotyczące tych samych roślin, dlatego pytam tutaj.
Pierwsze pnącze.
Niewysokie , do oplecenia starego drzewa, pnia które na wysokości metra rozchodzi się w literę Y i ma ok 2,5 - 3 metrów
Miejsce dośc słoneczne, praktycznie od południa jest cały czas słoneczko, nie może być trujące , szkodliwe , bo tuż obok jest plac zabaw mojego dziecka.
Gleba gliniasta , ale systematycznie ją poprawiam na wiosnę powinna już być lepsza ( kompost, obornik kurzęcy bo mam do niego bezpłatny dostęp, piasek, zwirek)
Drugie pnącze
Też do oplecenia drzewa, ale znacznie większego ok 5-6m, może być pachnące, ponieważ ulokowane będzie tuż obok miejsca wypoczynku.Gleba jak wyżej. Mniej słońca , ale kilka godzin jest wystawiony na słonce mniej więcej miedzy 15-18godz
Myślałam o wiciokrzewie. Ale rożne źródła podają całkiem sprzeczne informacje.
Trzecie pnącze
Do oplecenia pergoli ( tak to się chyba nazywa), na wejściu , w miejscu furtki do góry poprowadzony mam taki wysoki łuk i chcę go ładnie opleść, wiec nie może być bardzo bujny , bo któregoś dnia nie wejdę , gdzieś widziałam ładną róże pnącą ale czy to zda efekt?
Gleba jak wyżej.Tu już jest mniej słoneczka miejsce raczej pół cieniste, cieniste, więc pomysł z różą chyba nie przejdzie.
Proszę o rady
Interesują mnie pnącza o róznych docelowych wysokosciach, ale w poszukiwaniu takich trafiłam na ksiązki oraz strony internetowe podające rózne informację dotyczące tych samych roślin, dlatego pytam tutaj.
Pierwsze pnącze.
Niewysokie , do oplecenia starego drzewa, pnia które na wysokości metra rozchodzi się w literę Y i ma ok 2,5 - 3 metrów
Miejsce dośc słoneczne, praktycznie od południa jest cały czas słoneczko, nie może być trujące , szkodliwe , bo tuż obok jest plac zabaw mojego dziecka.
Gleba gliniasta , ale systematycznie ją poprawiam na wiosnę powinna już być lepsza ( kompost, obornik kurzęcy bo mam do niego bezpłatny dostęp, piasek, zwirek)
Drugie pnącze
Też do oplecenia drzewa, ale znacznie większego ok 5-6m, może być pachnące, ponieważ ulokowane będzie tuż obok miejsca wypoczynku.Gleba jak wyżej. Mniej słońca , ale kilka godzin jest wystawiony na słonce mniej więcej miedzy 15-18godz
Myślałam o wiciokrzewie. Ale rożne źródła podają całkiem sprzeczne informacje.
Trzecie pnącze
Do oplecenia pergoli ( tak to się chyba nazywa), na wejściu , w miejscu furtki do góry poprowadzony mam taki wysoki łuk i chcę go ładnie opleść, wiec nie może być bardzo bujny , bo któregoś dnia nie wejdę , gdzieś widziałam ładną róże pnącą ale czy to zda efekt?
Gleba jak wyżej.Tu już jest mniej słoneczka miejsce raczej pół cieniste, cieniste, więc pomysł z różą chyba nie przejdzie.
Proszę o rady
Re: Jakie Pnącza w różnych kombinacjach o róznym nasłonecznieniu
1.Coś z rodzaju powojników może ? Przejrzyj sekcję
2.Jak pachnący polecam Ci wiciokrzew zaostrzony /jest w moim wątku / albo dławisz okrągłolistny również posiadam, ale to pochłania całe drzewo i z czasem może zadusić
3.Jak pergola to i róża Flammentanz
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3&start=56
forumki mają
istnego potwora wyhodowała Oliwka , ale nie mogę coś zdjęć znaleźć
2.Jak pachnący polecam Ci wiciokrzew zaostrzony /jest w moim wątku / albo dławisz okrągłolistny również posiadam, ale to pochłania całe drzewo i z czasem może zadusić
3.Jak pergola to i róża Flammentanz
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3&start=56
forumki mają
istnego potwora wyhodowała Oliwka , ale nie mogę coś zdjęć znaleźć
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Róża pięknaaaaaa
mam taki łuk jak poniżej i taki efekt rózany chcę uzyskac:)
Czyli drugie pnącze już wybrane , będzie to właśnie wiciokrzew, który podałeś
na pierwsze i trzecie pnącze szukam nadal ....
mam taki łuk jak poniżej i taki efekt rózany chcę uzyskac:)
Czyli drugie pnącze już wybrane , będzie to właśnie wiciokrzew, który podałeś
na pierwsze i trzecie pnącze szukam nadal ....
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pnącze ma być bezpieczne dla dzieci a wiciokrzew ma trujące nasiona. Dławisz i milin po czasie uśmierci każde drzewo, nawet duże. U sąsiadów zadusiły wielometrowe cyprysiki. Myślę że najbardziej godne uwagi to powojniki drobnokwiatowe. Kwiaty małe ale dużo i ładna zieleń. Flamentanz mam, piękna wiosną ale później wymaga ciągłych oprysków.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
dławisz mi się i tak nie podoba,
spodobały mi się te powojniki drobnokwiatowe,
ale znalazłam coś takiego
powojnik clematis JACKMANII najlepszy kwitnie VI-X
ale czy faktycznie kwitnie tak długo i obficie jak opisuje sprzedawca ?
tu poniżej foto rosliny
spodobały mi się te powojniki drobnokwiatowe,
ale znalazłam coś takiego
powojnik clematis JACKMANII najlepszy kwitnie VI-X
ale czy faktycznie kwitnie tak długo i obficie jak opisuje sprzedawca ?
tu poniżej foto rosliny
Re: Pnącza w różnych kombinacjach
szy--- pisze:A może kiwi?
możesz bardziej to rozbudować?
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiwi Aktinidia może być samopylna albo nie mogę podać kilka odmian samopylnych i innych (jej owoce są jadalne)
Jeśli chodzi o pergolę to samo się nasuwa, jak już poprzednicy wspomnieli, róża pnąca albo Clematis! ;)))
A co do drzew ... trudno mi coś wymyśleć ze względu na ryzyko ich zagłuszenia. A może jakieś pnącza jednoroczne??
A co do drzew ... trudno mi coś wymyśleć ze względu na ryzyko ich zagłuszenia. A może jakieś pnącza jednoroczne??