Orlik pospolity ( Aquilegia Vulgaris )
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Orlik pospolity Aquilegia Vulgaris - BAZA
Doczekałem się pierwszego w życiu orlika ? kupionego jako alpejski ? i sądząc po karłowatych rozmiarach, chyba dobrze był opisany:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
I jeszcze jedna fotka:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam mam pytanie jak wygląda rozmnożenie orlików przez podział? Maja one ponoć system korzeniowy palowy co wydaje mi się utrudnia trochę sprawę. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z przesadzaniem i dzieleniem? Chodzi o to ze mam naprane ładną odmianę z której z tego co wyczytałem trudno będzie uzyskać kolejne identyczne egzemplarze stosując wysiew nasion. A nie chciał bym zatracić oryginalnego zabarwienia kwiatów
Jak widzicie kwiatek jest "inny" przynajmniej od tych które ja mam także proszę pomóżcie.
Jak widzicie kwiatek jest "inny" przynajmniej od tych które ja mam także proszę pomóżcie.
- kawa-saki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lip 2011, o 22:07
Witam Wszystkich miłośników tych pięknych kwiatków. Naoglądałam się Waszych piękności i postanowiłam, że też takiego sobie sprawie. Ostatnio będąc na spacerze z psem zebrałam troszkę nasion z pobliskiego ogródka. Czy mogę je tak od razu wysiać do doniczki i za rok cieszyć się z kwiatuszków?
Pozdrawiam, Aga
"Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
"Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Wysiej wprost do gruntu, tylko nie zapomnij, że posiałaś mnie się to często zdarza i potem szukam i najczęściej wysiewam coś jeszcze a potem tłok na grządce
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Fakt faktem, że są to piękne rośliny, ale strasznie ekspansywne, puszczone samopas potrafią zdominować cały ogród.
-
- 500p
Zgodzę sie z yogi60 mam wrażenie ze orliki urosna wszędzie a niewatpliwym atutem rośliny jeśli chodzi o przerwanie i ekspansję jest ilośc nasion, tysiące maleńkiej czarnych blyszczacych 'jajeczek'.
Znalazłam dziś zebrane w sierpniu nasiona orlika, wysiać teraz do gruntu? czy może poczekać do wiosny?
-
- 500p
Jak masz dużo to wysiej trochę teraz i trochę na wiosnę. Przekonasz się co jest lepsze, podzielisz się wrażeniami na forum.
Wysiałam orliki podarowane w czerwcu i na razie cisza, obok są goździki brodate i one mogą je zagłuszać, a część tych zebranych w sierpniu wysieję teraz.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Yogi , orliki ekspansywne Nie za bardzo to określenie pasuje do nich. By nie dopuścić do rozsiewania po ogrodzie po prostu ścinaj nasienniki wraz z łodygami. Zlikwidujesz niezbyt efektowną część rośliny i przez to wzmocni się . Wytwarzanie nasion , nieistotne jakiego gatunku , osłabia ją znacznie. Gdy chcesz zebrać nasiona , wystarczy 3-4 pędy zostawić. Zapewniam , że wystarczy a nawet zostanieyogi60 pisze:Fakt faktem, że są to piękne rośliny, ale strasznie ekspansywne, puszczone samopas potrafią zdominować cały ogród.
Mnie tam one nie przeszkadzają. Jak mam nadmiar to wyrywam i wyrzucam, a tak same z siebie potworzyły różne krzyżówki i kiedyś miałem tylko różowe i fioletowoniebieskie\, a teraz mam i białe i czysto niebieskie i niebieskie z białym obrzeżem i pełne, więc jakoś przez tą ich "samosiejność" bardzo wzbogacił mi się ich wybór. One spokojnie się mnożą, a ja spokojnie wyrzucam ich nadmiar i jest OK.