Mój storczykowy kącik :) cz.II
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Wow, dzieje się u ciebie
Pęd na pędzie, pędem poganiał....
A wełnowiec to przypadek Ale mimo wszystko poobserwuj pomiędzy liśćmi w jakiś szczelinkach bo ńigdy nie wiadomo
Pęd na pędzie, pędem poganiał....
A wełnowiec to przypadek Ale mimo wszystko poobserwuj pomiędzy liśćmi w jakiś szczelinkach bo ńigdy nie wiadomo
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
U Ciebie też się dzieje
Będzie kupa nowych pędzików i korzonków
A na wełnowce jak chcesz dobry oprysk to daj znać na PW to podam Ci nazwe.U mnie się sprawdził rewelacyjnie
Będzie kupa nowych pędzików i korzonków
A na wełnowce jak chcesz dobry oprysk to daj znać na PW to podam Ci nazwe.U mnie się sprawdził rewelacyjnie
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kahim, Kami - dziękuje U mnie dopiero 2/3 pędy więc furrory nie ma co prawda jedna multiflora, Phal. Magical i Phal. Shanghai mają pęknięcia i takie malutkie zawiązki pędów ale to już trwa kilka miesięcy więc raczej nie mam co na nie liczyć Co do wełnowców, przejrzałam roślinę, nic więcej nie znalazłam, więc mam nadzieję, że "to" przyniosłam z dworu ale w razie gdyby (tfu tfu) to poproszę Cię wtedy Kamila o ten oprysk
Gratuluję nowych pędów i korzonków i listka u Thai Peach
Czytałam w innym wątku, jak piszesz o nieskuteczności reanimacji keramzytowej. Musze przyznać, że mam takie same odczucia co do tej metody reanimacji co Ty... Nie potrafię obchodzić się nadal z tym keramzytem. Nie wiem co robię źle, dziewczyny tak się tu zachwycają a ja nie potrafię :/ Chyba za dużo wody leję do podstawki, cały keramzyt jest mokry a reanimki mają non stop mokro i to nie działa im na dobre...
Czytałam w innym wątku, jak piszesz o nieskuteczności reanimacji keramzytowej. Musze przyznać, że mam takie same odczucia co do tej metody reanimacji co Ty... Nie potrafię obchodzić się nadal z tym keramzytem. Nie wiem co robię źle, dziewczyny tak się tu zachwycają a ja nie potrafię :/ Chyba za dużo wody leję do podstawki, cały keramzyt jest mokry a reanimki mają non stop mokro i to nie działa im na dobre...
- Dufin
ja zamiast podstawki po prostu trzymałam keramzyt w szkle gdzie na dno lałam troszkę wody, ale albo mam wrażenie, że ta wilgoć do storczyka nie dociera i ma za sucho, listki więdną, albo chcę to naprawić lejąc za dużo wody i trzon pleśnieje. Mam tylko jednego reanimka teraz w słoiku ale wisi on "w próżni" a tuż pod nim na dnie jest trochę keramzytu zalanego wodą, ale pokrywa się on białym nalotem, jakimś grzybkiem/pleśnią? ech.. za zimno już chyba... ze sphagnum miałam to samo.
Ja nie jestem zwolennikiem zamykania roślin reanimowanych. Obojętnie czy to jest sphagnum czy keramzyt moim zdaniem naczynie powinno być otwarte. Np. szklana kula, czy nawet jakiś słoik bez zakręcania.
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Zamknięcie prowokuje wzrost pleśni. A tak sobie myślę Aniu, że skoro za każdym razem masz problem z pleśnią, to może latają ci jakieś strzępki po mieszkaniu. Może przeszukaj szafki, przewody wentylacyjne itp., bo być może masz gdzieś w mieszkaniu jakiś "punkt zapalny"
- Dufin
Aniu ale słoik jest otwarty, wygląda tak, tylko zamiast sphagnum jest teraz keramzyt bo myślałam, że będzie mi go łatwiej utrzymać:
Kahim myślę, ze powodem jest zbyt niska temperatura u mnie Do tej pory wszystko było super a teraz widzę, ze dużo rzadziej mocze storczyki, sam mech u siewek zdecydowanie dłużej przesycha a od góry tworzą się kłaczki pleśni. Ten sam problem miałam jesienią ubiegłego roku siewkom powymieniałam mech na świeży ale w dalszym ciągu zdarza mi się je za mocno przelać Nawet jak nasypię troszkę keramzytu na dno osłonki to pokrywa się białym nalotem. Po prostu nie grzeję, za oknem chłodniej u mnie okno często uchylone.. Musze co jakiś czas wymieniać wierzchnią warstwę czy to mchu czy keramzytu i to wszystko, innego sposobu nie ma.
A, to źle zrozumiałam , przepraszam. Wiele osób reanimuje w zamkniętych słoikach i wietrzą raz po raz ale ja uważam, że dostęp powietrza musi być stały...
- Dufin
też tak zawsze myślałam, ale akurat w zamkniętym szczelnie słoiku reanimacja mi się powiodła jedna na tysiąc innych czy to w podłożu, czy e keramzycie, czy mchu, czy kamieniach, więc przekonałam się tyle, że to było przy małej roślince, siewce, a tutaj storczyk jest za duży na takie zamknięte szkło. Próbowałam z Liodoro ale za dużo jest starych elementów podatnych na pleśń, jak resztki starych listków, kawałki starego pędu. W przypadku siewki nie miałam tego typu problemów i może dlatego się powiodło.
- adam_g
- 100p
- Od: 5 lis 2012, o 18:50
- Kontakt:
gratuluje przyrostów oraz pędów, niechaj pięknie rosną i ładnie się rozwiną.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=66960" onclick="window.open(this.href);return false;
przekierowanie usunięte
Pozdrawiam
przekierowanie usunięte
Pozdrawiam
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Dufin
bez zmian Kamila ani jednego korzonka. Siedział w mchu ale teraz mech mi słabo przesycha i pokrywa się białym meszkiem więc siedzi w grubszym podłożu. Tak mi go chyba najłatwiej prowadzić. Siedzi w takiej szklanej osłonce gdzie na dnie jest troszkę wody, która paruje. Nie pokładam w nim już żadnych nadziei, skoro przez lato nie odbił to tym bardziej teraz no ale niech sobie stoi i z zazdrością spogląda na "zakorzenionych sąsiadów"