Epiphyllum i jego hybrydy cz.1
Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.
Piękna kolekcja, ładne kwitnienia, super widok różowy i czerwony razem.WIOLETTA011 pisze:EPI.ANGULIGER-
Pięknie utrzymane i zadbane.
BOŻENA
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam coś dla fanów epifitów. Myślę, że Selenicereus wittii z pewnością was zainteresuje. W linku macie ang. artykuł o tej roślinie s. 3-4. Na tym zdjęciu dobrze widać mechanizm czepny, umożliwiający roślinie 'wspinaczkę'. Wiecej zdjęć i informacji: link. Mając na uwadze wymagania rośliny co do temperatury - nie obejdzie się bez ogrzewanej szklarni z termostatem
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2013, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo Was proszę, pokazujcie swoje kwitnące epiki, niech ja sobie trochę oczy nacieszę
Moje w ogóle nie mają zamiaru zakwitnąć, zawet e.Oxy obraził się na mnie w tym roku
Moje w ogóle nie mają zamiaru zakwitnąć, zawet e.Oxy obraził się na mnie w tym roku
- Artur89
E. oxypetalum masz w moim wątku, co prawda jeszcze trochę ma do rozkwitnięcia ale oczy można nacieszyć Jak się rozwinie to na pewno się pochwalę - w końcu to pierwszy kwitnący u mnie epifit.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A ja mam kolejne pytanie z epi, które po raz pierwszy mam u siebie. Całkiem przypadkiem zresztą, ale skoro jest, to chciałabym zapewnić im jak najlepsze warunki. Pierwszy to Epiphyllum hybrida:
Drugi niezidentyfikowany:
Jeśli bardzo Was poproszę - jak je przezimować - czy tak samo jak pozostałe sukulenty, czy raczej jak kaktusy - to pomożecie? Bardzo proszę i z góry dziękuję.
Drugi niezidentyfikowany:
Jeśli bardzo Was poproszę - jak je przezimować - czy tak samo jak pozostałe sukulenty, czy raczej jak kaktusy - to pomożecie? Bardzo proszę i z góry dziękuję.
- WIOLETTA011
- 100p
- Od: 4 wrz 2013, o 23:54
- Kontakt:
Witaj Żaneta-twoim epi. w pierwszej kolejności przydałoby się inne podłoże.To są epifity żyjące w zagłębieniach pni drzew gdzie korzystają z obumarłych liści jako pokarmu.Ziemia powinna być przepuszczalna ,ale żyzna.Ja mieszam keramzyt ziemię kompostowa,seramis i żwir,ale pobuszuj trochę po postach na pewno coś znajdziesz.Zimą podlewaj je tylko tyle żeby nie uschły bo mogą podgnić.Trzymaj w miarę blisko okna ponieważ od niedoboru światła się wyciągają.Od listopada przydała by się niższa temperatura ok.10-15 stopni -przechodzą wtedy okres spoczynku i zawiązują kwiaty na wiosnę-ogólna zasada im zimniej tym mniej podlewasz. Od wiosny-powyżej 10 stopni c. jeśli masz warunki można wystawić w półcień na zewnątrz-to wszystko to duży skrót.Wpisz w google uprawa epiphyllum i znajdziesz wszystko co trzeba.Ogólnie nie są problematyczne a odwdzięczają się pięknymi kwiatami-pozdrawiam
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
Działka
- piasek pustyni
Wiolu - dziękuję za odpowiedź - sukulentami ogólnie rzecz biorąc zajmuję się już dość długo, a więc kwestia podłoża jest mi znana - jest mniej więcej taka jak opisałaś, tyle że wierzchnia warstwa posypana kamyczkami. Zdecydowanie wewnątrz jest żyźniejsza. Wystawa i inne wspomniane rzeczy przez Ciebie też są mi znane, ale w tej chwili konkretnie pytałam o szczegóły zimowania w praktyce i za te bardzo dziękuję.
- WIOLETTA011
- 100p
- Od: 4 wrz 2013, o 23:54
- Kontakt:
Miło mi-przeglądałam twój wątek o sucholubnych-śliczne a futrzaczki przytulaśne
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Działka
Działka
- piasek pustyni
A dziękuję i zapraszam
- Artur89
Żaneta, masz pewność, że pierwsza roślina to hybryda Epiphyllum? Może nie jestem specjalistą od epifitów ale nie jest to czasem coś z Rhipsalis
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, to jest Rhipsalis.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- piasek pustyni
Artur, Tomek - bardzo dziękuję. Nie, nie mam pewności odnośnie tej pierwszej, pod taką nazwą ją nabyłam od konkretnego źródła, ale i oni czasami nie są pewni. Stąd bardzo dziękuję za wskazanie prawidłowej nazwy.
A wiecie może, co z tą drugą? Czy oznaczyć ją po prostu Epiphyllum sp. czy inaczej?
Oczywiście raz jeszcze bardzo dziękuję
A wiecie może, co z tą drugą? Czy oznaczyć ją po prostu Epiphyllum sp. czy inaczej?
Oczywiście raz jeszcze bardzo dziękuję