Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki Piotrek
No to wrzucę choć jeden przepis
Niedawno zrobiłem taki pyszny krem
ZUPA KREM Z KALAFIORA
składniki:
1 kalafior średniej wielkości
śmietana (ilość wedle uznania)
1,5l wywaru (może być z kostki lub wegety)
1łyżka posiekanej naci pietruszki
sól, pieprz
wykonanie:
- kalafior umyty pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wywarze
- całość zmiksować
- rozprowadzić śmietaną
- doprawić
- posypać natką przed podaniem
- można podawać z groszkiem ptysiowym
No to wrzucę choć jeden przepis
Niedawno zrobiłem taki pyszny krem
ZUPA KREM Z KALAFIORA
składniki:
1 kalafior średniej wielkości
śmietana (ilość wedle uznania)
1,5l wywaru (może być z kostki lub wegety)
1łyżka posiekanej naci pietruszki
sól, pieprz
wykonanie:
- kalafior umyty pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wywarze
- całość zmiksować
- rozprowadzić śmietaną
- doprawić
- posypać natką przed podaniem
- można podawać z groszkiem ptysiowym
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ekstra .......takie lubię.
Czekam na następne przepisy.
Czekam na następne przepisy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki Grażynko, że wpadłaś Mam motywację, by coś nowego wstawić. I myślę, że na czasie, bo cukinie teraz są nr 1!
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
składniki:
1 cukinia (50-80dag)
1 cytryna
3 gałązki estragonu
5dag masła
olej do smażenia
szczypta soli, cukru i pieprzu
wykonanie:
- cukinię pociąć na cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor na oleju
- wyjąć i odstawić
- wycisnąć sok z pół cytryny a skórkę spażyć i bardzo drobno posiekać
- drugą połówkę cytryny obrać i drobno pokroić
- do oleju po usmażonej cukini dodać masło i podgrzewać
- jak się stopi, dodać skórkę, kawałki cytryny i posiekany estragon
- doprawić sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami
- polać cukienię albo przed podaniem włożyć cukinię do sosu i zagrzać
rada: ostrożnie dodawać skórkę i sok, bo łatwo przedobrzyć; najlepiej pół porcji a potem ewent. dodać
-
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
składniki:
1 cukinia (50-80dag)
1 cytryna
3 gałązki estragonu
5dag masła
olej do smażenia
szczypta soli, cukru i pieprzu
wykonanie:
- cukinię pociąć na cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor na oleju
- wyjąć i odstawić
- wycisnąć sok z pół cytryny a skórkę spażyć i bardzo drobno posiekać
- drugą połówkę cytryny obrać i drobno pokroić
- do oleju po usmażonej cukini dodać masło i podgrzewać
- jak się stopi, dodać skórkę, kawałki cytryny i posiekany estragon
- doprawić sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami
- polać cukienię albo przed podaniem włożyć cukinię do sosu i zagrzać
rada: ostrożnie dodawać skórkę i sok, bo łatwo przedobrzyć; najlepiej pół porcji a potem ewent. dodać
-
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Przyznam, że z cytryną jeszcze nie jadłam.
A więc trzeba będzie wypróbować.
A więc trzeba będzie wypróbować.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, ten przepis w oryginale był na rybę ale cukinia doskonale się sprawdza zamiast ryby
Z tą cytryną tak jak pisałem - ostrożnie. Już raz przedobrzyłem i było danie zbyt kwaśne.
Z tą cytryną tak jak pisałem - ostrożnie. Już raz przedobrzyłem i było danie zbyt kwaśne.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ryby mi w ogóle nie smakują, więc cukinia w tym wydaniu będzie w sam raz.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku a masz jakiś fajny przepis na grzyby ?
Z chęcią wypróbuję coś nowego.
Z chęcią wypróbuję coś nowego.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Grażynko Generalnie to za grzybami nie przepadam i takich typowo grzybowych przepisów nie mam. Ale czasem jednym ze składników potrawy są grzyby i wtedy robię wyjątek. Zatem dziś wrzucę taki przepis. Jednym ze składników są pieczarki, które śmiało można zastąpić grzybami zebranymi w lesie
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)
Danie pracochłonne ale pyszne i jest jedzenia na kilka dni (dla jednej osoby oczywiście )
W zależności od potrzeb można któreś warzywo wyelimonować albo zmienić proporcje
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)
Danie pracochłonne ale pyszne i jest jedzenia na kilka dni (dla jednej osoby oczywiście )
W zależności od potrzeb można któreś warzywo wyelimonować albo zmienić proporcje
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
No nie mogę.......
Ślinka mi pociekła i głodna się zrobiłam.
Ale przepis bardzo ciekawy.
Wielkie za inwencję twórczą i wykonanie.
Wypróbuję na pewno.
Napisz jeszcze jaki makaron do tego kupić.
Ślinka mi pociekła i głodna się zrobiłam.
Ale przepis bardzo ciekawy.
Wielkie za inwencję twórczą i wykonanie.
Wypróbuję na pewno.
Napisz jeszcze jaki makaron do tego kupić.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, wielkie dzięki Ten przepis to w zasadzie nic nowego - zapiekanka z makaronu ale w gąszczu przepisów i pomysłów mogą się takie tradycyjne potrawy zagubić. Tak jak u mnie zupa pomidorowa (w tym roku nie robiłem).
Makaron - świderki, rurki, muszelki. Chyba świderki najlepszy.
Makaron - świderki, rurki, muszelki. Chyba świderki najlepszy.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki, na pewno wypróbuję bo świderki mam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, wypróbuj, bo ta zapiekanka naprawdę pyszna Świderki mniej się zbijają pod ciężarem warzyw.
A skoro już tu jestem - podam kolejny przepis i sposób na dynię:
SURÓWKA Z DYNI
składniki:
30-40dag dyni
1-2 marchewki
1 jabłko
1łyżka soku z cyryny
2-3łyżki śmietany
szczypta soli i cukru
sposób wyk.:
- warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- wymieszać wszystkie składniki
Łatwe i proste jak drut, a zawsze to jakieś urozmaicenie Można surówkę ubogacić orzechami i/lub rodzynkami.
A skoro już tu jestem - podam kolejny przepis i sposób na dynię:
SURÓWKA Z DYNI
składniki:
30-40dag dyni
1-2 marchewki
1 jabłko
1łyżka soku z cyryny
2-3łyżki śmietany
szczypta soli i cukru
sposób wyk.:
- warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- wymieszać wszystkie składniki
Łatwe i proste jak drut, a zawsze to jakieś urozmaicenie Można surówkę ubogacić orzechami i/lub rodzynkami.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku niesamowicie zaintrygowałeś mnie tą sałatką z dyni..... pierwszy raz spotykam się z takim sposobem podania jej....zawsze w postaci gotowanej.... w zupkach, kremach, zapiekankach..... na bank wypróbuję ....dzięki wielkie za przepis....
Pomysł na zapiekankę też bardzo fajny.... w tym tygodniu zrobię.... ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki i dosyć często robię, jednak zawsze z mięchem, bo moja rodzinka to typowi mięsożercy..... tym razem dla odmiany zrobię warzywną
Pomysł na zapiekankę też bardzo fajny.... w tym tygodniu zrobię.... ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki i dosyć często robię, jednak zawsze z mięchem, bo moja rodzinka to typowi mięsożercy..... tym razem dla odmiany zrobię warzywną