W.o...Grzybach
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To przykre co piszesz o mamie. Ale takie jest życie. U mnie cała rodzina była zawsze grzybiarska a potrawy z grzybami należały do tradycji stołu.
Też przejęłam pałeczkę i wcale nie żałuję, bo to zdrowe i smaczne zajęcie.
Też przejęłam pałeczkę i wcale nie żałuję, bo to zdrowe i smaczne zajęcie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Witaj Maniu.
Otóż chodzimy, chodzimy tylko jakoś grzybów brak.
Byłam dzisiaj na targowisku a tam stoły uginały się od grzybów wszelkiej maści i koloru. Zaniemówiłam.
We wtorek jadę na grzyby.
Otóż chodzimy, chodzimy tylko jakoś grzybów brak.
Byłam dzisiaj na targowisku a tam stoły uginały się od grzybów wszelkiej maści i koloru. Zaniemówiłam.
We wtorek jadę na grzyby.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
no to i ja siępochwalę:
grzybobranie R i Kurczaków sprzed kilku dni. Głównie ceglastospore, ale też trochę zajączków i prawdziwków ładne parę sztuk. R np, znalazł taki oto:
a to co na podłodze leży, to w sumie Magdy (5lat) znaleziska, plus raptem kilka prawdziwków od R:
a to większość prawdziwków, plus kilka ceglastosporych:
a to rośnie sobie u nas na pasie zieleni przy samej ulicy. Słabo widać, ale to borowik ponury
grzybobranie R i Kurczaków sprzed kilku dni. Głównie ceglastospore, ale też trochę zajączków i prawdziwków ładne parę sztuk. R np, znalazł taki oto:
a to co na podłodze leży, to w sumie Magdy (5lat) znaleziska, plus raptem kilka prawdziwków od R:
a to większość prawdziwków, plus kilka ceglastosporych:
a to rośnie sobie u nas na pasie zieleni przy samej ulicy. Słabo widać, ale to borowik ponury
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Syn mojego sąsiada znalazł dziś pod "moją" brzozą (rośnie naprzeciw mojego balkonu, jedna jedyna) dwa czerwone koźlarze. A z "przodu" bloku od strony klatki, na trawniku 10x10m, gdzie rośnie także 1 brzoza, lipa, cis i parę jałowców - jednego podgrzybka zajączka. Grzybki nie były duże ale zdrowe i do jajecznicy w sam raz. Dodam, że u nas na Śląsku nie padało już chyba ze 3-4 tygodnie a grzybki jednak rosną. Więc - w sobotę na grzyby !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- kogra
- Przyjaciel Forum
A ja byłam wczoraj na grzybach i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że w Beskidach nie rosną.
Zrobiłam chyba 20 km i zaledwie 2 kg grzybów znalazłam z czego 1/3 robaczywe.
Sucho niemiłosiernie i wszystko chrzęści pod nogami.
Może dopiero po jakichś dłuższych opadach coś wyrośnie - oby.
Zrobiłam chyba 20 km i zaledwie 2 kg grzybów znalazłam z czego 1/3 robaczywe.
Sucho niemiłosiernie i wszystko chrzęści pod nogami.
Może dopiero po jakichś dłuższych opadach coś wyrośnie - oby.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
A ja właśnie skończyłam zabawę z grzybami... Dziś z zachłanności znów się wybrałam do lasu (Puszcza Notecka). Efekt po 3 godzinach ... 5 wiader grzybów. Do zbierania każdy chętny (tu akurat 2 osoby), ale coś z tymi grzybami trzeba później zrobić (tylko jeden - i to niechętny - czyli ja). Najwcześniej zjem grzyby chyba na Wigilię
A tak przy okazji - jaką robicię marynatę do grzybków?
I jak je mrozicie (surowe czy obgotowane)?
Pozdrawiam
Grzybiara
A tak przy okazji - jaką robicię marynatę do grzybków?
I jak je mrozicie (surowe czy obgotowane)?
Pozdrawiam
Grzybiara
- kogra
- Przyjaciel Forum
Maniu ja mrożę surowe i oczyszczone z wyjątkiem ceglastoporych, które sparzam a potem przetwarzam.
Co do marynaty to woda i ocet winny w proporcjach wg gustu a do tego sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyca. Do słoika cebulka w paski i marchewka dla złagodzenia smaku.
Co do marynaty to woda i ocet winny w proporcjach wg gustu a do tego sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyca. Do słoika cebulka w paski i marchewka dla złagodzenia smaku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.