Magnolia - owocniki
Magnolia - owocniki
Witam!
Od wiosny śliczne maleństwo magnolii wypuściło liście i kwiatki. Sielanka, dopóki nie zobaczyłem tego czegoś:
http://imageshack.us/photo/my-images/42/namagnolii.jpg/
Co to jest i co z tym zrobić?
Przy okazji - najmłodsze listki zaczęły od końca robić się różowe i teraz są w 1/3 różowe, a w 2/3 zielonkawe. Woła o nawóz?
Od wiosny śliczne maleństwo magnolii wypuściło liście i kwiatki. Sielanka, dopóki nie zobaczyłem tego czegoś:
http://imageshack.us/photo/my-images/42/namagnolii.jpg/
Co to jest i co z tym zrobić?
Przy okazji - najmłodsze listki zaczęły od końca robić się różowe i teraz są w 1/3 różowe, a w 2/3 zielonkawe. Woła o nawóz?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: magnolia i szyszkowate coś
Witaj - ta szyszka skrywa w sobie owoc magnolii - nie jest to nic szkodliwego.
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
Re: magnolia i szyszkowate coś
Pierwszy rok, w którym moja magnolia wypuściła te "szyszki" okazał się jej ostatnim. Wprawdzie przesadziłem ją po chyba 2 latach pobytu na poprzednim stanowisku, ale nic nie zapowiadało katastrofy - liście zdrowe, i do tego te owoce... Ale niestety - po zimie się już nie ocknęła. Teraz żałuję, że nie poodcinałem od razu tych pie... szyszek, bo podejrzewam, że ich wyprodukowanie kosztowało mój krzaczek po prostu zbyt wiele - zwłaszcza w sytuacji osłabienia związanego z przesadzeniem, czego magnolie nie znoszą.
gruubas
co z tą magnolią
Witam.Na mojej magnolii w miejscu gdzie zawsze były pąki kwiatowe pojawiły się jakieś dziwne narośla.Pierwszy raz coś takiego widzę.Może ktoś coś podpowie?
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: co z tą magnolią
To są nasienniki, czyli zawiązała nasiona Proponuje oberwać nie będa osłabiać rośliny.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Co to za krzew/drzewko?
Potwierdzam. U mnie na magnoliach jest takich owoców bardzo dużo.
Być może uda się wykiełkować ale na kwitnienie trzeba czekać o wiele dłużej niż przy sadzonce szczepionej.
Być może uda się wykiełkować ale na kwitnienie trzeba czekać o wiele dłużej niż przy sadzonce szczepionej.
Pozdrawiam Piotr
Pseudoekologom i ekoterrorystom NIE!
Pseudoekologom i ekoterrorystom NIE!
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Re: Co to za krzew/drzewko?
Tak zgadzam się to jest magnolia i jej owoce. Możliwe że o Magnolia Japońska
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to takiego ?
To nie jest jej choroba, są to owoce magnolii
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Re: Co to takiego ?
I bardzo dobrze, że oberwałeś.
Teraz oberwanie, a raczej wyłamanie owocników jest łatwe, potem, gdy wyrosną nowe przyrosty i pąki, można je pouszkadzać.
Uważam, że powinno się obrywać owocniki magnolii, szczególnie gdy jest ona młoda. Po co ma niepotrzebnie wysilać się na zawiązywanie owoców? Lepiej, niech przeznaczy całą siłę do zawiązywania pąków na przyszły rok.
W każdym razie - ja obrywam. Coraz mi trudniej, bo magnolia coraz większa Ale kwitnie pięknie co roku.
Teraz oberwanie, a raczej wyłamanie owocników jest łatwe, potem, gdy wyrosną nowe przyrosty i pąki, można je pouszkadzać.
Uważam, że powinno się obrywać owocniki magnolii, szczególnie gdy jest ona młoda. Po co ma niepotrzebnie wysilać się na zawiązywanie owoców? Lepiej, niech przeznaczy całą siłę do zawiązywania pąków na przyszły rok.
W każdym razie - ja obrywam. Coraz mi trudniej, bo magnolia coraz większa Ale kwitnie pięknie co roku.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Narośla na pąkach magnolii - czy mam się martwić?
Nie, to sa owocostany. Lepiej je usunąć, bo osłabiają magnolię. Krzew powinien gromadzić siłę na zawiązanie paków kwiatowych, a nie nasion.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Narośla na pąkach magnolii - czy mam się martwić?
Dzięki Ci stokrotnie, skorzystam z Twojej rady. A już myślałam, że to jakiś grzyb