Paphiopedilum, sabotek - uprawa i pielęgnacja
Chciałam się pochwalić bo mój Paphiopedilum znowu kwitnie, więc dziękuje z dobre rad ;:12
Tak dzisiaj przegadałam zdjęcia na forum i bardzo nurtuje mnie jedno pytanie. Co robić żeby tak pięknie kwitły. Moje mają zwykle jeden pęd więc mam wrażenie że wszystko idzie w korzenie i liście. A u innych rozgałęzienia kwiat na kwiacie Jutro postaram się dodać zdjęcie storczyka którego liście wydają się mi zbyt duże jak na ten gatunek.
Tak dzisiaj przegadałam zdjęcia na forum i bardzo nurtuje mnie jedno pytanie. Co robić żeby tak pięknie kwitły. Moje mają zwykle jeden pęd więc mam wrażenie że wszystko idzie w korzenie i liście. A u innych rozgałęzienia kwiat na kwiacie Jutro postaram się dodać zdjęcie storczyka którego liście wydają się mi zbyt duże jak na ten gatunek.
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To paphipedilum Pinocchio może na jednej łodyżce mieć do 15 kwiatów. Jeden kwiat utrzymuje się około miesiąca więc będzie kwitł długo. Powodzenia
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
Re: Paphiopedilum insigne
Te storczyki "powaliły mnie na kolana" dwa tygodnie temu.
Co trzy dni doglądałam je w OBI... i dzisiaj nie wytrzymałam, kupiłam dwa
Czytałam, że są chłodnolubne, to dobrze bo w sypialni staram się utrzymywać umiarkowaną temperaturę.
Teraz już wiem, że zostałam "zainfekowana" tą chorobą
Mój mąż medyk, powiedział, że woli tę chorobę niż jakąś inną
Co trzy dni doglądałam je w OBI... i dzisiaj nie wytrzymałam, kupiłam dwa
Czytałam, że są chłodnolubne, to dobrze bo w sypialni staram się utrzymywać umiarkowaną temperaturę.
Teraz już wiem, że zostałam "zainfekowana" tą chorobą
Mój mąż medyk, powiedział, że woli tę chorobę niż jakąś inną
Serdecznie pozdrawiam Iwona
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Paphiopedilum dianthum - uprawa
Czy ktoś może mi poradzić jak zajmować się Paphiopedilum dianthum? Niebawem powinnam go mieć i nie chciałabym popełnić błędu w uprawie.
Re: Paphiopedilum dianthum - uprawa
Storczyk wapnolubny,wiec woda z kranu do podlewania(przegotowana i odstana) jak najbardziej,mozesz dorzucic na wierzch substratu pokruszone skorupki od jajka.Stanowisko pol-cieniste ,nigdy w pelnym sloncu.Latem podlewac obficiej(nie przelewac!) ,zima ograniczyc podlewanie.To chyba tyle co moge Ci poradzic aha ,bardzo ,bardzo oszczednie z nawozem.Raz na dwa tygodnie w dawce rozcienczonej.
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Paphiopedilum dianthum - uprawa
źródło http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/s ... .php5?r=32Podrodzaj: Polyantha
Synonimy: Paphiopedilum dianthum f. album O.Gruss 2003; Paphiopedilum parishii var dianthum [Tang & Wang] Karasawa & Saito 1982
Gatunek znaleziony w południowo-zachodnich Chinach oraz północnym Wietnamie. Rośnie jako litofit pod szczytami, na wapiennych skałach na wysokości około 2000 metrów (wg innych źródeł - 600 do 1450 m), wśród korzeni krzewów lub mchów. Bywa spotykany również jako epifit na niższych gałężiach drzew. Temperatury sięgają od 12 do 23 stopni. Bywa spotykany w towarzystwie Paph. micranthum, Paph. hirsutissimum var. esquirolei, Paph malipoense, P. henryanum. Nazwa pochodzi z greckiego i oznacza "podwójnie kwitnący", przeważnie bowiem na pędzie kwiatowym znajdują się właśnie dwa kwiaty.
Paph. dianthum należy do raczej większych roślin. Gładkie zielone liście osiągają długość do 45 cm, podobnie długi jest pęd kwiatowy z dwoma kwiatami, rzadko zdarza się, aby było ich więcej. Petale są skręcone. Gatunek ten jest nieco podobny do Paph. parishii i przez niektórych botaników jest klasyfikowany jako jego forma, a nie oddzielny gatunek (Cribb i Tang).
Roślina rzadko spotykana w kolekcjach.
Można się tym sugerować przy domowym podlewaniu?
źródło http://www.slipperorchids.info/paphdata ... /dianthum/Water (D-drier, M-moderate, W-wetter) -
Month Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Water ..D.. D.. M.. M... M... W.. W.. W.. W.. M... D .. D
Sabotek - czy to może być pączek?
Dzisiaj zauważyłem że nowy liść jakoś trochę inaczej wygląda. Patrząc pod światło coś jakby w środku jest. Nigdy mi jeszcze nie kwitł, więc nie wiem.
Jak myślicie?
Jak myślicie?
- dorota1007
- 200p
- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sabotek - czy to może być pączek?
Tak, z pewnością jest to zapowiedź kwitnienia Gratulacje
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Pozdrawiam- Dorota
Re: Sabotek - czy to może być pączek?
Z przyjemnością wstawię fotki
Kiedyś w sieci znalazłem informację, że sabotka nie powinno się podlewać w trakcie wychodzenia pączka. Ktoś coś wie na ten temat?
Kiedyś w sieci znalazłem informację, że sabotka nie powinno się podlewać w trakcie wychodzenia pączka. Ktoś coś wie na ten temat?