Pomoc w identyfikacji dwóch jabłoni

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
tomek911
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2013, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc w identyfikacji dwóch jabłoni

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów :)
Wątki na forum śledzę od ponad dwóch lat, czyli od momentu kiedy razem z żoną staliśmy się posiadaczami niewielkiej działeczki którą staramy się doprowadzić do stanu używalności:)
Na naszej działeczce posiadamy dwie jabłonki. Pierwsza z nich (Jabłonka nr 1) ma owoce dość duże o smaku słodkim, lekko kwaśnym, po przekrojeniu miąższ jest różowo-biały. Jabłka dojrzewają wrzesień-październik.
Obrazek Obrazek
Druga jabłoń (Jabłonka nr 2) posiada stosunkowo małe owoce o czerwonym wybarwieniu. Miąższ jest biały, twardy i słodki. Jabłka idealnie nadają się na sok z sokowirówki:) Jabłka robią się słodkie późną jesienią- druga połowa października.
Obrazek Obrazek
Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji obu jabłoni? Jeśli chodzi o jabłoń nr 1 czy może być to jabłoń champion?
grzesiek1209
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 08:34

Re: Pomoc w identyfikacji dwóch jabłoni

Post »

Witaj,
żadne z tych jabłek nie jest Sampion-em. Pierwsze wygląda mi na Fantazję a drugie na Idared-a. Czarne plamy na tym drugim jabłku to tzw. czekolada która baaaardzo lubi właśnie Idared-a.
Pozdrawiam,
GP
tomek911
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje za pomoc.
jagusia111

Post »

Napisz proszę w jakim mniej więcej wieku mogą być jabłonie bo mnie dwójka wygląda na rzadko spotykaną już raczej odmianę jonatan. Jabłka raczej średnie lub małe, ładnie wybarwione, dojrzewające jako jedne z ostatnich.
tomek911
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Co do wieku obu jabłonek to ciężko mi jest powiedzieć, na moje oko jedynka może mieć ok 5 lat a dwójka pewnie ponad 10. Są to moje przypuszczenia. Działkę kupiłem dwa lata temu już z tymi drzewkami. Zamieszczam poglądowe zdjęcia jabłonki nr 2. JAbłka dojrzewają późno, jeszcze wiszą na jabłonce i myślę, że za 1-2 tygodnie będę je zbierał.
Obrazek Obrazek Obrazek
karolawogrodzie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2015, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam te same odmiany w sadzie i już chyba od 5 lata usiłuje je zidentyfikować.

Dziś na jednej ze stron chyba archiwum allegro znalazłam, że pierwszą pokazaną odmianę tą z różowiejącym miąższem, sprzedawca opisuje jako 'Miodzianka', wygląd pasuje ale jest to jedyna informacja. Nigdy nie słyszałam o takiej jabłoni.
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

odmiana 1 to chyba grafsztynek, tylko ten październikowy termin dojrzałości????
odmiana 2 to na pewno nie jest ani Idaret ani Jonatan. Jonatan nie ma plamek na skórce, ma inny kształt owocu. Inny kształt i wybarwienie owocu ma też Idaret. Jabłka na zdjęciach fragmentów drzewka mają wyraźny nalot woskowy.
Pozdrawiam Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”