Termin sadzenia cebul tulipanów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
wykopuję dopiero kiedy zasychają liście i układam pod zadaszeniem.qrystyna216 pisze:Ja ...sadzę w koszyczkach.
wykopuję
cały koszyczek i odstawiam w zacienione miejsce.
Na to miejsce wysadzam canny.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Cebulki tulipanów
witajcie jestem młodym ogrodnikiem i mam pewien problem. wyczytałam na różnych forach internetowych, aby tulipany w drugim roku kwitnienia były piękne należy wyjąć cebulki z ziemi osuszyć i posadzić na jesień, i tak eż zrobiłam tylko ze moje cebulki jak je wyciągałam z ziemi miały już cebulki przybyszowe i były białe zdrowe i miały swoje brązowe kubraczki jak je wyjełam z ziemi i włożyłam do pudełka tekturowego wystawiłam do słońca i wiatru tak wszystkie mi z brazowiały, zrobiły sie miękkie i troszkę śmierdzą powiedzcie mi jak prawidłowo należy osuszać cebulki tulipanów i czy to jest konieczne bo szkoda mi bardzo tych cebulek. Posiadam tulipany wielokolorowe, również papuzi ;) proszę o radę
- Monika76
- Od: 10 wrz 2007, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu, źle zrobiłaś, że wystawiłaś cebulki na słońce.
Cebule tulipanów po wykopaniu, oddzieleniu "maluchów" od cebuli matecznej, oczyszczeniu najlepiej umieścić w ażurowych koszyczkach, w miejscu suchym, zacienionym i przewiewnym.Miejsce, w którym będą przechowywane cebulki nie powinno być zbyt gorące, ponieważ temperatura jest istotnym czynnikiem w uprawie tulipanów.
Cebule tulipanów po wykopaniu, oddzieleniu "maluchów" od cebuli matecznej, oczyszczeniu najlepiej umieścić w ażurowych koszyczkach, w miejscu suchym, zacienionym i przewiewnym.Miejsce, w którym będą przechowywane cebulki nie powinno być zbyt gorące, ponieważ temperatura jest istotnym czynnikiem w uprawie tulipanów.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu
Być może jeszcze nie wszystko stracone obserwuj teraz bardzo dokładnie swoje cebulki
oczywiście zabierz je ze słońca Myślę ,że okres 2-tygodniowej obserwacji im wystarczy. W tym czasie rozsyp cebulki cienką warstwą gdzieś w zacienionym ,przewiewnym miejscu usuwaj systematycznie te które wcześniej się"ugotowały"i teraz gniją. Po dwóch [mniej więcej] tygodniach wsadż je do ziemi i czekaj do wiosny.Ufam ,że wiosną znów będziesz cieszyła się pięknym widokiem kwiatów tulipanów
Być może jeszcze nie wszystko stracone obserwuj teraz bardzo dokładnie swoje cebulki
oczywiście zabierz je ze słońca Myślę ,że okres 2-tygodniowej obserwacji im wystarczy. W tym czasie rozsyp cebulki cienką warstwą gdzieś w zacienionym ,przewiewnym miejscu usuwaj systematycznie te które wcześniej się"ugotowały"i teraz gniją. Po dwóch [mniej więcej] tygodniach wsadż je do ziemi i czekaj do wiosny.Ufam ,że wiosną znów będziesz cieszyła się pięknym widokiem kwiatów tulipanów
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Kupiłam cebulki tulipanów, sporządziłam roztwór do ich zaprawienia "Kapatan", włozyłam cebulki, z myslą, ze zostawię je na 1/2 h (zgodnie z informacjami , które przeczytałam na forum o zaprawianiu), i co ......? dzwonek do drzwi: GOŚCIE, i zapomniałam o moich cebulkach, które w tym rozwtowrze przeleleżały całą noc - czy jeszcze cos z nich będzie ? czy muszę kupic nowe cebulki ? proszę o radę co mam teraz zrobić ?
Tego na co za późno, tego szkoda...
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58