Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

;:180
Aniu Galadriela- nie wiem, niestety, jak się nazywa ten przetacznik, ale musi jakiś zwykły :wink: , bo bardzo szybko się rozrasta, poprzedniej jesieni sadzony po parę badylków z podziału jednej kępy, a po sezonie obdzieliłam sąsiadki i kompost zasiliłam i jeszcze kwitnie niektóry,chociaż rabata już łysa, ale niech tam, pokażę :;230
Obrazek
robertP2 - Dziękuję za dobre słowa o moich kwiatuszkach :)
W czerwcu to miejsce wyglądało tak:
Obrazek
W sierpniu ujęcie z drugiej strony:
Obrazek
A obecnie jak na pierwszym foto ;:145
;:7
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Przypominam, że jest to wątek o liliach a nie autorski ogrodowy.
Kochani nie merytoryczne posty będą usuwane. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3804614
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! W takim razie posadzę lilie między piwoniami.

Ebabka!
Piękne są te Twoje kolorowe rabaty. Widać, że lilie dobrze czują w towarzystwie innych roślin.

Galadrielo!
Zanm dobrze Twoje lilie. Gdzie lilie tam i ja :D Moje azjatki posadzone 2 lata temu osiądnęły 180 cm. Nie należę do niskich .ok 167 cm wzrostu a musiałam wspinać się na palcach,żeby zajrzeć do kielicha kwiatu.To najzwyklejsze azjatki - taki miszung kolorów. Dlatego pytałam o jakieś niższe odmiany. Chciałabym żeby nieznacznie górowały nad kępą liści piwoni.
Nie wiedziałm, że Regale jest taka wysoka. Mam dwie sztuki posadzone w tym roku i były niskie (ok 70 cm) i miały tylko po 3 kwiaty.
Moje piwonie sa niziutke.Nie wiem co za odmiana ale nie są tak wysokie jak dwa moje krzewy, które rosną na rabacie z liliami.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Pierwsze przymrozki ścięły już niektóre roślinki. Moje orientpety i orientalne mają cały czas zielone liście.
Czekać aż uschną czy lepiej ściąc je teraz?
Jak na razie przymrozki nie wyrządziły większych szkód w liliach ale obawiam się czy jak ostro przymrozi to nie zaszkodzi cebulom.Co radzicie?
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Swoje ścięłam w poniedziałek. Chociaż OT też były zielone, ale chyba już nie nie rosną. Z Lilypolu dostałam nowe cebulki OT - to znaczy koniec wegetacji ?
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

U mnie pół na pół żółte i zielone :). Ze dwa/trzy tygodnie sobie jeszcze porosną. :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
dancik31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 wrz 2013, o 06:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też wczoraj dostałam cebulki z Lilypolu ( znalazłam ten sklep wysyłkowy dzięki Wam ;:196 ) od razu je posadziłam. Cebulki przyszły duże i zdrowe ;:138.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

chciałam tylko napisać że nie wykopuję lilii i jakoś rosną co roku ( 3 rok) , dla mnie to wygodniejsze niż przechowywanie , suszenie itp.
duduś
anet
50p
50p
Od: 13 mar 2009, o 10:45

Post »

Witam
Ja dzisiaj wsadziłam do ziemi około 150 malucieńkich cebulek przybyszowych, ponadto tydzień temu około 50 cebulek które zakwitną w przyszłym roku.
W ziemi mam około 200 cebulek które kwitły w tym roku. Bardzo lubię te kwiaty.
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

200 kwitnących cebulek lili :shock: to musiało być coś!
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Nooo :roll:
U mnie było tylko 150... Już zaczynają okres zimowego spoczynku. "Wypatroszyłam" już 10 sztuk, oddzielając cebulki przybyszowe i po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły :(
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Galadriela pisze: po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły :(
Dokładnie. Mi kilka cebul wgl nie przyrosło, a nawet niektóre się dosłownie rozpadły.. A na przykład moje białe lilie LO bardzo ładnie się rozrosły. ;:108 :roll: (tym byłem dość zaskoczony)
Aktualnie czekam na przesyłkę od Rozanki. A jest na co czekać ;:131 ;:224
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

U mnie tak samo - zdecydowanie mniej cebulek przybyszowych niż w zeszłym roku. Dziś je wykopywałam, rozsadzałam i dosadzałam nowe nabytki z Lilypolu.
Do piwnicy trafiły orientalne i LO, reszta zimuje w gruncie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”