Mój ogród przy lesie cz.9
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie cz.9
Teresko śliczne fotki .
A te kupy liści wyglądają bardzo malowniczo
U mnie też liście lecą na potęgę , jednak nic nie mozna na to poradzić . Tylko grabić .
Miłego wieczoru życzę
A te kupy liści wyglądają bardzo malowniczo
U mnie też liście lecą na potęgę , jednak nic nie mozna na to poradzić . Tylko grabić .
Miłego wieczoru życzę
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko dzięki za odwiedziny.
U nas były duże przymrozki- 5*, więc przyspieszyły opadanie liści.
Jednak trwa to etapami, więc będę czekała, aż wszystkie oblecą. Tylko jesion zgubił wszystkie, a to taka drobnica, że przez grabie przelatują .
Tobie także miłego wieczoru życzę.
U nas były duże przymrozki- 5*, więc przyspieszyły opadanie liści.
Jednak trwa to etapami, więc będę czekała, aż wszystkie oblecą. Tylko jesion zgubił wszystkie, a to taka drobnica, że przez grabie przelatują .
Tobie także miłego wieczoru życzę.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Teresko, jesień maluje w Twoim ogrodzie piękne pejzaże! Aż miło podziwiać ogród wciąż taki optymistyczny i kolorowy.
Masz piękny okaz Hatfieldii Ostatnio mam zajawkę cisową
Pozdrawiam serdecznie!
Masz piękny okaz Hatfieldii Ostatnio mam zajawkę cisową
Pozdrawiam serdecznie!
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Tajeczko, ja z rabat liści nie zbieram, a z trawnika kosiarka doskonale zbiera. Ale każdy ma inny sposób na porządek w ogrodzie.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Faktycznie malowniczo, ale wiem ile pracy kosztuje takie grabienie, więc nie zazdroszczę. I u mnie słonko świeciło, a góry wyglądały cudownie
Co do grabienia u mnie... Z przodu działki z orzecha sąsiada "przez drogę" już liście opadły. U siebie w ogrodzie mam już pograbione, ale na drodze - nadal się łamię... Ile razy można to robić za niego??? Gdyby był starszy bym odpuściła, ale jest kilka lat młodszy ode mnie. Jemu te liście nie przeszkadzają i nie poczuwa ani odrobinę do tego obowiązku. Podobnie jest z koszeniem koło jego ogrodzenia. Z tyłu na buku i klonie dopiero co zaczęły spadać. To też nie moje drzewa, ale czy ja mam wybór? Tak jakoś wyszło, że własnych liści mam niewiele, a i tak latam na grabiach całą jesień.
Co do grabienia u mnie... Z przodu działki z orzecha sąsiada "przez drogę" już liście opadły. U siebie w ogrodzie mam już pograbione, ale na drodze - nadal się łamię... Ile razy można to robić za niego??? Gdyby był starszy bym odpuściła, ale jest kilka lat młodszy ode mnie. Jemu te liście nie przeszkadzają i nie poczuwa ani odrobinę do tego obowiązku. Podobnie jest z koszeniem koło jego ogrodzenia. Z tyłu na buku i klonie dopiero co zaczęły spadać. To też nie moje drzewa, ale czy ja mam wybór? Tak jakoś wyszło, że własnych liści mam niewiele, a i tak latam na grabiach całą jesień.
Dziewczyny a ja od pamiętnej zimy bez śniegu .....
Nie sprzątam na zimę , wiem że to kiepsko wygląda ale służy jako forma ochrony ...
Nie sprzątam na zimę , wiem że to kiepsko wygląda ale służy jako forma ochrony ...
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Tereniu cudownie wyglądają opadłe liście
Ja na zimę zostawiam wszystkie na rabatach a wiosną szaleję i zbieram
Ja na zimę zostawiam wszystkie na rabatach a wiosną szaleję i zbieram
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Kasiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Cieszę się, że mój cis podoba się Tobie.
Pomimo piaszczystej ziemi, w miarę dobrze i zdrowo rosną, a mam ich trzy szt .
Są warte posadzenia, gdyż na zimę nie zmieniają koloru i nie gubią igieł .
Iguniu ja także zbieram liście kosiarką, ale pod warunkiem, że jest ich mało, ale z jesionu po przymrozkach tworzyły grubą kołderkę na trawie, więc grabiłam, a z rabat wybieram tylko po łebkach, żeby odsłonić rośliny, takie jak rojniki, poduszki goździków, a reszta leży do wiosny, które przysypuję korą i są nie widoczne.
Aniu w pięknym miejscu mieszkasz, więc widoki z pewnością malownicze .
Współczuję Ci bardzo robienie porządków z liśćmi za sąsiada, trudne takie sąsiedztwo zapewne.
Przecież Tobie pracy we własnym ogrodzie nie brakuje, czy on tego nie rozumie?
Myślę, że jesteś zbyt ugodowa. Ja bardzo lubię być w przyjaźni z innymi ludźmi, ale nie można dać się wykorzystywać .
Renatko ja także sprzątam tylko z trawy, a na rabatach aż kipi od suchych pędów i resztek liści, w dodatku mam ściółkowane korą. Dobrze robisz, że nie sprzątasz na zimę, ziemia nie może być goła pod roślinami.
Na śnieżną zimę nie możemy zawsze liczyć.
Marysiu świeżo opadłe liście z drzew rzeczywiście ładnie wyglądają, ale jak przyjdą pluchy, mróz, to już nie koniecznie, ale z rabat i tak dokładnie nie sprzątam. A wiosną takie na pół przegniłe przesypuję korą zebraną z kopczyków.
Zobaczcie, czy jesień nie jest piękna i malownicza?
trzmielina pospolita
tamaryszek
borówki
kalina koralowa
Pomimo piaszczystej ziemi, w miarę dobrze i zdrowo rosną, a mam ich trzy szt .
Są warte posadzenia, gdyż na zimę nie zmieniają koloru i nie gubią igieł .
Iguniu ja także zbieram liście kosiarką, ale pod warunkiem, że jest ich mało, ale z jesionu po przymrozkach tworzyły grubą kołderkę na trawie, więc grabiłam, a z rabat wybieram tylko po łebkach, żeby odsłonić rośliny, takie jak rojniki, poduszki goździków, a reszta leży do wiosny, które przysypuję korą i są nie widoczne.
Aniu w pięknym miejscu mieszkasz, więc widoki z pewnością malownicze .
Współczuję Ci bardzo robienie porządków z liśćmi za sąsiada, trudne takie sąsiedztwo zapewne.
Przecież Tobie pracy we własnym ogrodzie nie brakuje, czy on tego nie rozumie?
Myślę, że jesteś zbyt ugodowa. Ja bardzo lubię być w przyjaźni z innymi ludźmi, ale nie można dać się wykorzystywać .
Renatko ja także sprzątam tylko z trawy, a na rabatach aż kipi od suchych pędów i resztek liści, w dodatku mam ściółkowane korą. Dobrze robisz, że nie sprzątasz na zimę, ziemia nie może być goła pod roślinami.
Na śnieżną zimę nie możemy zawsze liczyć.
Marysiu świeżo opadłe liście z drzew rzeczywiście ładnie wyglądają, ale jak przyjdą pluchy, mróz, to już nie koniecznie, ale z rabat i tak dokładnie nie sprzątam. A wiosną takie na pół przegniłe przesypuję korą zebraną z kopczyków.
Zobaczcie, czy jesień nie jest piękna i malownicza?
trzmielina pospolita
tamaryszek
borówki
kalina koralowa
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Tajeczko, Twoja jesień jest bajeczna. Podziwiam wiele ogrodów na FO, ale Twój jest mi wyjątkowo bliski estetycznie. Ja jestem z Roztocza, a że mam sporo miejsca na ogród, nie wyobrażam go sobie bez drzew i krzewów. Gdy rozwijają się młode listki i pierwsze kwiaty - wiosna to moja ulubiona pora roku, ale gdy nadejdzie słoneczna, złota jesień - nie jestem już taka pewna . Patrząc na Twój ogród widzę trochę wizualizację moich marzeń, więc przyjemność podwójna.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Taju cudownie jest teraz w Twoim ogrodzie...krzewy pięknie wyglądają w takich barwach. Liści dużo wygrabiłaś, na kompostownik poszły U mnie tylko tulipanowiec i jeden klon zgubiły liście...pozostałe jeszcze się trzymają.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Jesień maluje u Ciebie bajkowe krajobrazy...wszystko w tak intensywnych, moich ulubionych kolor...siedzę i podziwiam.
Nie wiem czemu na liście jak spadają zawsze się złoszczę ale w takich ładnie pograbionych kupkach podobają mi się bardzo
Co do wnuczka, najważniejsze że już wiecie czego się wystrzegać...szkoda tylko że jest uczulone na pyłki który unoszą się przecież bez warunkowo w powietrzu. Dobrze że teraz są takie testy i można wszystko wykryć. Z kotem jakoś musicie mu przetłumaczyć a może z wiekiem wyrośnie z tej alergicznej przypadłości.
Ja nigdy nie miałam robionych testów alergicznych (kiedyś nie preferowano) a po dziś dzień jestem uczulona na kurz. Trzeba z tym żyć.
Ściskam mocno
Nie wiem czemu na liście jak spadają zawsze się złoszczę ale w takich ładnie pograbionych kupkach podobają mi się bardzo
Co do wnuczka, najważniejsze że już wiecie czego się wystrzegać...szkoda tylko że jest uczulone na pyłki który unoszą się przecież bez warunkowo w powietrzu. Dobrze że teraz są takie testy i można wszystko wykryć. Z kotem jakoś musicie mu przetłumaczyć a może z wiekiem wyrośnie z tej alergicznej przypadłości.
Ja nigdy nie miałam robionych testów alergicznych (kiedyś nie preferowano) a po dziś dzień jestem uczulona na kurz. Trzeba z tym żyć.
Ściskam mocno
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Tajeczko jesień w Twoim ogrodzie jest po prostu piękna....przez te intensywne kolorki wszystko aż płonie..... cudnie przebarwione drzewa i krzewy..... przepiękne bogate korale..... ogarnia czysty zachwyt
Ja też nie sprzątam liści z rabat, to świetna ochrona przed mrozami a i po rozłożeniu się wspaniała odżywka dla roślinek
Ja też nie sprzątam liści z rabat, to świetna ochrona przed mrozami a i po rozłożeniu się wspaniała odżywka dla roślinek
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Patrząc na Twoje poczynania, przypomniało mi się, że czeka mnie zgrabienie trawnika już całkowicie zakrytego liśćmi wierzb. Pod takim korzuchem trawa popsułaby się więc to żadna ochrona i trzeba zgrabić.
Piękne korale na trzmielinie!
Piękne korale na trzmielinie!