Choroby storczyków
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
Mi te plamy wyglądają na poparzenie, ale szczerze mówiąc, pewności nie mam
mam pytanie, jakie zastosować stężenie Topsinu do wymoczenia korzeni? Nigdy wcześniej nie musiałem tego robić, a teraz dwa miltoniopsisy z odzysku zaczęły marnieć. Po wyciągnięciu z doniczek okazało się że korzenie zaczynają podgniwać. Pójdą do lżejszego podłoża, ale przede wszystkim chcę je odkazić i usunąć wszystko co złe.
Stosuję takie stężenie jak pisze na opakowaniu.
Witam i pytam....
dlaczego nie korzystacie z wyszukiwarki i całej treści tego wątku.. ..
Przykre ,gdy trzeba komuś aż tak podpowiadać gdzie o tym rozmawiano.
Po to jest zblokowany temat, aby z niego korzystać i w jednym miejscu były potrzebne informacje.I są.
-radzę poczytać ....choćby-----> T U
Takie pytajnikowe posty, są nieregulaminowe i będą usuwane .
Powodują , zaśmiecanie zasadniczej treści i niepotrzebne wywoływanie pogadanek...o tym ,co juz dawno zostało powiedziane.
Trudno sobie wyobrazić,ze od 2007 roku zagadnienia uprawy i ochrony storczyków nie były poruszane.....
Proszę o poszanowanie regulaminu i ogólnie przestrzeganie zasad pracy w Internecie z wykorzystaniem funkcji wyszukiwarek....
moder.JOVANKA
dlaczego nie korzystacie z wyszukiwarki i całej treści tego wątku.. ..
Przykre ,gdy trzeba komuś aż tak podpowiadać gdzie o tym rozmawiano.
Po to jest zblokowany temat, aby z niego korzystać i w jednym miejscu były potrzebne informacje.I są.
-radzę poczytać ....choćby-----> T U
Takie pytajnikowe posty, są nieregulaminowe i będą usuwane .
Powodują , zaśmiecanie zasadniczej treści i niepotrzebne wywoływanie pogadanek...o tym ,co juz dawno zostało powiedziane.
Trudno sobie wyobrazić,ze od 2007 roku zagadnienia uprawy i ochrony storczyków nie były poruszane.....
Proszę o poszanowanie regulaminu i ogólnie przestrzeganie zasad pracy w Internecie z wykorzystaniem funkcji wyszukiwarek....
moder.JOVANKA
Korzystam. Ale nie znalazłem i dlatego zapytałem.
Nie chcę być złośliwy i zaśmiecać wątku zrzutami z ekranu, (na życzenie mogę wkleić), ale wyszukiwarka na forum pod hasłem topsin dała lakoniczne "Wyszukiwarka nic nie znalazła" !!!
Wydawało mi się, że forum jest też od tego żebym w razie wątpliwości mógł zapytać. Jeśli jest inaczej to wszystkich przepraszam, a pomocy będę szukał gdzieś indziej.
Nie chcę być złośliwy i zaśmiecać wątku zrzutami z ekranu, (na życzenie mogę wkleić), ale wyszukiwarka na forum pod hasłem topsin dała lakoniczne "Wyszukiwarka nic nie znalazła" !!!
Wydawało mi się, że forum jest też od tego żebym w razie wątpliwości mógł zapytać. Jeśli jest inaczej to wszystkich przepraszam, a pomocy będę szukał gdzieś indziej.
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Kasja, jak wyszukujesz, na dole masz opcje gdzie szukać. Z założenia szuka w tytułach wątków, a jak zmienisz na " treść postów" wyskakuje mnóóóstwo odnośników. Powodzenia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2013, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
Zgłaszam się ponownie z miniaturką z tego posta. Przychyliłam się do opinii, że pomarszczone, przebarwione na brzegach liście to efekt kiepskiej pielęgnacji, jakiej roślinka doznawałam w warunkach sklepowych, jednak ostatnio wygląda na to, że było to zbyt optymistyczne podejście. Większość starych liści i owszem, uschła i odpadła (zostały jeszcze dwa), natomiast dzisiaj zauważyłam początki przebarwień na pierwszym liściu, który maluch wypuścił już u mnie:
Dwa stare natomiast prezentują się tak:
Ich podstawa całkiem zmieniła kolor:
Dodam tylko, że roślinka jak szalona uzupełnia braki w bryle korzeniowej, którą musiałam kompletnie przerzedzić po zakupie z powodu przegnicia.
Czy ktoś spotkał się już z czymś podobnym i jest w stanie mi doradzić? Aktualnie zamierzam potraktować malucha jakimś środkiem przeciwgrzybicznym o szerokim spektrum działania.
Zgłaszam się ponownie z miniaturką z tego posta. Przychyliłam się do opinii, że pomarszczone, przebarwione na brzegach liście to efekt kiepskiej pielęgnacji, jakiej roślinka doznawałam w warunkach sklepowych, jednak ostatnio wygląda na to, że było to zbyt optymistyczne podejście. Większość starych liści i owszem, uschła i odpadła (zostały jeszcze dwa), natomiast dzisiaj zauważyłam początki przebarwień na pierwszym liściu, który maluch wypuścił już u mnie:
Dwa stare natomiast prezentują się tak:
Ich podstawa całkiem zmieniła kolor:
Dodam tylko, że roślinka jak szalona uzupełnia braki w bryle korzeniowej, którą musiałam kompletnie przerzedzić po zakupie z powodu przegnicia.
Czy ktoś spotkał się już z czymś podobnym i jest w stanie mi doradzić? Aktualnie zamierzam potraktować malucha jakimś środkiem przeciwgrzybicznym o szerokim spektrum działania.
Żółkną liście
Witam,
mam storczyka od około 6 tygodni. Kupiłam go w kwiaciarni, z kilkoma zasuszonymi pąkami i żółtym liściem. Pąki odpadły, liść też, ale pięknie rozkwitały kwiatki. Zakupiłam nawóz, podlewam od spodu wodą przegotowaną i odstałą. Zauważyłam, że znów liść żółknie i są jakieś plamki. Oto fotki:
Co jest z moim storczykiem? Jestem amatorem kwiatów, mam tylko jego i nie bardzo znam się na kwiatkach. Prosze o pomoc co zrobić z moim storczykiem?
mam storczyka od około 6 tygodni. Kupiłam go w kwiaciarni, z kilkoma zasuszonymi pąkami i żółtym liściem. Pąki odpadły, liść też, ale pięknie rozkwitały kwiatki. Zakupiłam nawóz, podlewam od spodu wodą przegotowaną i odstałą. Zauważyłam, że znów liść żółknie i są jakieś plamki. Oto fotki:
Co jest z moim storczykiem? Jestem amatorem kwiatów, mam tylko jego i nie bardzo znam się na kwiatkach. Prosze o pomoc co zrobić z moim storczykiem?
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Re: Żółkną liście
nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu ale trzon storczyka chyba gnije? Żółkniecie liści, które nie są najstarszymi nie jest dobrym znakiem, a zwłaszcza, gdy żółknięcie postępuje od trzonu. Spróbuj interweniować jakimś środkiem przeciwgrzybowym i przeciwbakteryjnym typu miedzian, ale jeśli stożek gnije to chyba pozostaje Ci czekać na basal keiki
A nie można jakoś tego powycinać? Nie przelałam go raczej, czytałam jak postępować, kupiłam nawóz i stosowałam zgodnie z etykietą. A może go przesadzić? Spryskać korzonki i oczyścić? Smutno mi
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na pierwszym zdjęciu (prawy, górny róg) i na drugim (centralnie) te ciemne wypustki na liściu czy przypadkiem nie jest tarcznik
Daj powiększenie tego fragmentu.
Daj powiększenie tego fragmentu.
Michał
To jest taka czarna maź z przeźroczystą powłoką
Jak go kupiłam to już było, myślałam, że to brudne.
Jak go kupiłam to już było, myślałam, że to brudne.