Miskant - zdjęcia,opis,dyskusje

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
AxaJanusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2012, o 20:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miskant olbrzymi -- Miskant zebrinus zdjęcia i opis .

Post »

Wasze miskanty są zielone, a mój strasznie żółty czy coś go boli? w zeszłym roku był cały zielony no prawie cały :cry: Obrazek
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

AxaJanusz . Musiałeś mieć tam bardzo sucho dlatego już podsechł . Widzę moją ulubioną roślinę --- BANANOWIEC- ;)
Musa basjo czy musa acuminata :D ??
Maniak roślin egzotycznych :)
AxaJanusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2012, o 20:25

Post »

No fakt, za dużo nie podlewałem, a bananowiec to musa basjo, osiem mniejszych już wykopałem a ten ma ponad 2,5m i kombinuję w czym go przezimować. Co roku ścinałem i solidnie okrywałem - zawsze wschodziły ale nigdy nie wyrosły większe jak ten na zdjęciu. Może w przyszłym roku dorobię się 4-ro metrowego :D
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No niestety ale miskant jak ma za sucho to szybciej schnie , No to czekam na 4 metry ;) Mój tez ma około 2 ,5 metra w szklarni a w gruncie około 2 :)
tomek911
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2013, o 09:36

Post »

Witam Wszystkich serdecznie,
W tym roku zainteresowałem się miskantem olbrzymim i chciałbym go posadzić na swojej działeczce. Planuje zrobić z niego osłonę oddzielającą ścieżkę. Ile roślin powinien posadzić na długości 4 m żeby w przyszłości uzyskać gęsty szpaler? Kiedy według Was jest najlepsza pora na jego sadzenie?
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Tomku . Najlepiej z korzonków w marcu badz sadzonek w kwietniu . Jeśli chcesz aby było gęsto to korzonek od korzonka co 5 cm . Z czasem bardzo się zagęsci ;)

Obrazek

Można dać i co 10 cm
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Wlazłem dziś na drabinę i oto efekty. Widać jak nieśmiało zaczyna kwitnąc pewnie się nie doczekam tym roku, ale nie przeszkadza mi to te kolory rekompensują wszystko.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

A tu miskant chiński już w wazonie. Kępa jest ogromna nie widać nawet że cokolwiek ściąłem. Jakieś 4-5 lat temu wsadziłem 3 małe sadzonki jedną po 2 wydałem ale 2 nadal są i rozrosły się konkretnie.

Obrazek Obrazek
tomek911
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2013, o 09:36

Post »

stalewiak pisze:Witaj Tomku . Najlepiej z korzonków w marcu badz sadzonek w kwietniu . Jeśli chcesz aby było gęsto to korzonek od korzonka co 5 cm . Z czasem bardzo się zagęsci ;)Można dać i co 10 cm

Stalewiak widziałem Twój ogród i płot z miskantów i jestem pod wrażeniem. Mam do Ciebie jeszcze pytanie, w centrum ogrdniczym można kupić sadzonki miskantów w doniczkach po ok 12zł za sztuke. Czy taką sadzonkę można od razu podzielić na mniejsze i wysadzic do gruntu czy posadzić sadzonkę w całości i czekać aż się rozrośnie i wówczas dzielić ją na mniejsze. Bo chodzi mi o to, żeby zasadzić misaknty wzdłuż tej ścieki (co 5-10cm) to bym potrzebował bardzo dużo sadzonek a przy cenie 12zł za sadzonke to wychodzi na dość drogi płotek:)
Altera
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2013, o 14:57

Post »

Jak chcesz szybciej mieć parawan to moim zdaniem z sadzonek, jak rok w tę czy w tamtę... ;) to z rizomów (sadzi się jak kartofle). Ja mam z rizomów (kupowałam po 1 zł) sadzonych wiosną dorodne (wysokie, duże liście) ale rzadziiuśkie jeszcze trawki, musza się dopiero rozkrzewić czy jak to nazwać :). Wydaje mi się, że to jakiś rok do tyłu w porównaniu do sadzonek. Sadzonki juz mają kilka kiełków, odrostów a rizom to rizom ;) jeden, 2, 3 kiełki... czyli 1-2-3 źdźbła.
Jak będziesz miał od KOGO ;) to załatwiaj wiosną sadzonki :). Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To wam napiszę co zrobiłem w tym roku . Musiałem wykopać miskant na długości z 7 metrów i szerokości średnio 50 cm ... - 70 cm . Kroiłem to szpadlem naokoło dł 30 - 40 cm szer szpadla i robiłem na długości z 20 - 25 metrów płot . Mimo że tak ciachałem tego miskantusa to prawie nic nie zmarniał mimo że był wysokości około 1 metra . Masakra jak on ma korzenie twarde jak rośnie 3 lata .... Kto kopał to wie ;)

Ale spokojnie wykopać 100 sztuk to pestka :D

Słuchajcie jak chcecie to mogę i teraz wykopać ale czy się wam przyjmie to już nie wiem bo nie sadziłem na zimę . Pogooglujcie w google czy można

To ten płot co przesadziłem na całej długości w maju albo na początku czerwca

W powiększeniu

http://2.bp.blogspot.com/-pHEwlzvH4UU/U ... larnia.jpg
Altera
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2013, o 14:57

Post »

Piękny :) i zielony od dołu do góry, teraz też jest taki zielony jeszcze?
Ja muszę, czekać do wiosny, u mnie jeszcze sporo roboty budowlanej ( https://www.dropbox.com/s/f39vp9azg07qysw/DSC01265.JPG ) i dopiero na wiosnę będę mogła zająć się wstępnie ogrodem. Na razie muszę pomyśleć czy zrobić kępy czy zwarty szereg. To będzie praca od podstaw, zacznę od ogrodzeń i miskantów. :) Ale to potem, teraz za dużo innych spraw na głowie, trza czekać do wiosny i myśleć nad planem ogrodu.
Edit
Szukając inspiracji w necie trafiłam na takie zdjęcie
http://img3.stylowi.pl//images/items/o/ ... 153185.jpg
Ciekawe co to za trawa i ile czasu zajęło osiągnięcie takiego efektu (o ile nie jest to komputerowy twór).
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piekne foto tej trawy a z budowa współczuje :)

Ta trawa to niezły retusz z dodatkiem koloru zielonego ..

Co do miskanta to jeszcze wygląda podobnie jak na foto co dałem ale na dole gdzie nie gdzie już schnie . Niestety ale było sucho ale dziś była burza okolo 20ej i dolało ostro więc może jeszcze nadrobi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”