Miskant - zdjęcia,opis,dyskusje
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miskant olbrzymi -- Miskant zebrinus zdjęcia i opis .
AxaJanusz . Musiałeś mieć tam bardzo sucho dlatego już podsechł . Widzę moją ulubioną roślinę --- BANANOWIEC- ;)
Musa basjo czy musa acuminata ??
Musa basjo czy musa acuminata ??
Maniak roślin egzotycznych
No fakt, za dużo nie podlewałem, a bananowiec to musa basjo, osiem mniejszych już wykopałem a ten ma ponad 2,5m i kombinuję w czym go przezimować. Co roku ścinałem i solidnie okrywałem - zawsze wschodziły ale nigdy nie wyrosły większe jak ten na zdjęciu. Może w przyszłym roku dorobię się 4-ro metrowego
- stalewiak
- Kontakt:
No niestety ale miskant jak ma za sucho to szybciej schnie , No to czekam na 4 metry ;) Mój tez ma około 2 ,5 metra w szklarni a w gruncie około 2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2013, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich serdecznie,
W tym roku zainteresowałem się miskantem olbrzymim i chciałbym go posadzić na swojej działeczce. Planuje zrobić z niego osłonę oddzielającą ścieżkę. Ile roślin powinien posadzić na długości 4 m żeby w przyszłości uzyskać gęsty szpaler? Kiedy według Was jest najlepsza pora na jego sadzenie?
W tym roku zainteresowałem się miskantem olbrzymim i chciałbym go posadzić na swojej działeczce. Planuje zrobić z niego osłonę oddzielającą ścieżkę. Ile roślin powinien posadzić na długości 4 m żeby w przyszłości uzyskać gęsty szpaler? Kiedy według Was jest najlepsza pora na jego sadzenie?
- stalewiak
- Kontakt:
Witaj Tomku . Najlepiej z korzonków w marcu badz sadzonek w kwietniu . Jeśli chcesz aby było gęsto to korzonek od korzonka co 5 cm . Z czasem bardzo się zagęsci ;)
Można dać i co 10 cm
Można dać i co 10 cm
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2013, o 09:36
stalewiak pisze:Witaj Tomku . Najlepiej z korzonków w marcu badz sadzonek w kwietniu . Jeśli chcesz aby było gęsto to korzonek od korzonka co 5 cm . Z czasem bardzo się zagęsci ;)Można dać i co 10 cm
Stalewiak widziałem Twój ogród i płot z miskantów i jestem pod wrażeniem. Mam do Ciebie jeszcze pytanie, w centrum ogrdniczym można kupić sadzonki miskantów w doniczkach po ok 12zł za sztuke. Czy taką sadzonkę można od razu podzielić na mniejsze i wysadzic do gruntu czy posadzić sadzonkę w całości i czekać aż się rozrośnie i wówczas dzielić ją na mniejsze. Bo chodzi mi o to, żeby zasadzić misaknty wzdłuż tej ścieki (co 5-10cm) to bym potrzebował bardzo dużo sadzonek a przy cenie 12zł za sadzonke to wychodzi na dość drogi płotek:)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2013, o 14:57
Jak chcesz szybciej mieć parawan to moim zdaniem z sadzonek, jak rok w tę czy w tamtę... ;) to z rizomów (sadzi się jak kartofle). Ja mam z rizomów (kupowałam po 1 zł) sadzonych wiosną dorodne (wysokie, duże liście) ale rzadziiuśkie jeszcze trawki, musza się dopiero rozkrzewić czy jak to nazwać . Wydaje mi się, że to jakiś rok do tyłu w porównaniu do sadzonek. Sadzonki juz mają kilka kiełków, odrostów a rizom to rizom ;) jeden, 2, 3 kiełki... czyli 1-2-3 źdźbła.
Jak będziesz miał od KOGO ;) to załatwiaj wiosną sadzonki . Takie jest moje zdanie.
Jak będziesz miał od KOGO ;) to załatwiaj wiosną sadzonki . Takie jest moje zdanie.
- stalewiak
- Kontakt:
To wam napiszę co zrobiłem w tym roku . Musiałem wykopać miskant na długości z 7 metrów i szerokości średnio 50 cm ... - 70 cm . Kroiłem to szpadlem naokoło dł 30 - 40 cm szer szpadla i robiłem na długości z 20 - 25 metrów płot . Mimo że tak ciachałem tego miskantusa to prawie nic nie zmarniał mimo że był wysokości około 1 metra . Masakra jak on ma korzenie twarde jak rośnie 3 lata .... Kto kopał to wie ;)
Ale spokojnie wykopać 100 sztuk to pestka
Słuchajcie jak chcecie to mogę i teraz wykopać ale czy się wam przyjmie to już nie wiem bo nie sadziłem na zimę . Pogooglujcie w google czy można
To ten płot co przesadziłem na całej długości w maju albo na początku czerwca
W powiększeniu
http://2.bp.blogspot.com/-pHEwlzvH4UU/U ... larnia.jpg
Ale spokojnie wykopać 100 sztuk to pestka
Słuchajcie jak chcecie to mogę i teraz wykopać ale czy się wam przyjmie to już nie wiem bo nie sadziłem na zimę . Pogooglujcie w google czy można
To ten płot co przesadziłem na całej długości w maju albo na początku czerwca
W powiększeniu
http://2.bp.blogspot.com/-pHEwlzvH4UU/U ... larnia.jpg
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2013, o 14:57
Piękny i zielony od dołu do góry, teraz też jest taki zielony jeszcze?
Ja muszę, czekać do wiosny, u mnie jeszcze sporo roboty budowlanej ( https://www.dropbox.com/s/f39vp9azg07qysw/DSC01265.JPG ) i dopiero na wiosnę będę mogła zająć się wstępnie ogrodem. Na razie muszę pomyśleć czy zrobić kępy czy zwarty szereg. To będzie praca od podstaw, zacznę od ogrodzeń i miskantów. Ale to potem, teraz za dużo innych spraw na głowie, trza czekać do wiosny i myśleć nad planem ogrodu.
Edit
Szukając inspiracji w necie trafiłam na takie zdjęcie
http://img3.stylowi.pl//images/items/o/ ... 153185.jpg
Ciekawe co to za trawa i ile czasu zajęło osiągnięcie takiego efektu (o ile nie jest to komputerowy twór).
Ja muszę, czekać do wiosny, u mnie jeszcze sporo roboty budowlanej ( https://www.dropbox.com/s/f39vp9azg07qysw/DSC01265.JPG ) i dopiero na wiosnę będę mogła zająć się wstępnie ogrodem. Na razie muszę pomyśleć czy zrobić kępy czy zwarty szereg. To będzie praca od podstaw, zacznę od ogrodzeń i miskantów. Ale to potem, teraz za dużo innych spraw na głowie, trza czekać do wiosny i myśleć nad planem ogrodu.
Edit
Szukając inspiracji w necie trafiłam na takie zdjęcie
http://img3.stylowi.pl//images/items/o/ ... 153185.jpg
Ciekawe co to za trawa i ile czasu zajęło osiągnięcie takiego efektu (o ile nie jest to komputerowy twór).
- stalewiak
- Kontakt:
Piekne foto tej trawy a z budowa współczuje
Ta trawa to niezły retusz z dodatkiem koloru zielonego ..
Co do miskanta to jeszcze wygląda podobnie jak na foto co dałem ale na dole gdzie nie gdzie już schnie . Niestety ale było sucho ale dziś była burza okolo 20ej i dolało ostro więc może jeszcze nadrobi ;)
Ta trawa to niezły retusz z dodatkiem koloru zielonego ..
Co do miskanta to jeszcze wygląda podobnie jak na foto co dałem ale na dole gdzie nie gdzie już schnie . Niestety ale było sucho ale dziś była burza okolo 20ej i dolało ostro więc może jeszcze nadrobi ;)