Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Re: Adenium (róża pustyni) cz.6
Najlepiej koleżanko przejrzeć cały temat od początku ( nie zazdroszczę czytania) a tak w skrócie , wystarczy nasionka położyć na płatkach kosmetycznych lub ręczniku papierowym przykryć je jedną warstwą tegoż papieru , delikatnie zraszać podtrzymując wilgoć i zakryć folią ,najlepiej ustawić w jasnym miejscu . Jak papier przeschnie ponownie zrosić - ja tak zrobiłam i nasionka się otworzyły już w następny dniu. Jak pojawi się " dupka" można delikatnie owłoczkę zdjąć i posadzić - lekko przykrywając ziemią. Znam tylko taki sposób
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co też Ty mówisz!! Nie strasz koleżanki - czytanie tego wątku (i pięciu poprzednich ) to ogromna frajda przecież!!! Mnóstwo przeciekawych informacji i odpowiedzi na pytania, o których jeszcze nawet nie wie, że chciałaby je zadać! Wioletta - POLECAM GORĄCO lekturę wątków i założę się, że nie będziesz żałować zainwestowanego czasu ani energiikafforka pisze:Najlepiej koleżanko przejrzeć cały temat od początku ( nie zazdroszczę czytania)
- WIOLETTA011
- 100p
- Od: 4 wrz 2013, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź -najbardziej zależało mi na składzie podłoża i wysokości kołderki na nasionkach-moją silną stroną są epiphyllum ,ceropgie i storczyki.Adenium obserwowałam od jakiegoś czasu i znalazłam na ebay-u nasiona żółtego-będę miała tylko 5 sztuk więc nie chcę niczego sknocić-jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
Działka
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Zgadzam się z Tobą onectica, sama radość z czytania. Dla tej roślinki warto się poświęcić, zwłaszcza że masz Wiolu tydzień na czekanie a ta lektura umili czas czekania.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
sorrki kochani , nie chciałam nikogo zniechęcić no co wy ja??? taka... , chciałam tylko pożartować. Przyznam się że sama czytałam wątki od początku przez kilka dni i wiedzę miałam że hooo . Niestety trzeba mieć czas aby to przejrzeć a koleżanka chciała szybciutko i na skróty. Pozdrawiam , zdrówka Wam życzę i roślinkom - kochani
- WIOLETTA011
- 100p
- Od: 4 wrz 2013, o 23:54
- Kontakt:
spokojnie Kafforka ja się tak szybko nie zniechęcam na temat roślinek łykam wszystko im więcej tym lepiej-to maja choroba i nie mam zamiaru się leczyć
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Działka
Działka
Super widok. Tyle kwitnie naraz. Gratulacje.
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Tylko pozazdrościć takich jesiennych widoków i słoneczko pieści nas już kilka dni. Super pogoda i taki widok na parapecie to szczyt marzeń na jesień.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
- Ren0
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2012, o 11:42
daszka piękne (!) i nie będę ukrywać ze zazdroszczę
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
daszka, cudnie!!
Moje mają już rok, do kwitnienia jeszcze chwilka. Z tych mam Fresh Morrocan, Black Swan, Siam Fire Opal, Beautiful Quinn - mam nadzieję, że coś z tego będzie ;)
Moje mają już rok, do kwitnienia jeszcze chwilka. Z tych mam Fresh Morrocan, Black Swan, Siam Fire Opal, Beautiful Quinn - mam nadzieję, że coś z tego będzie ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
daszka wspaniała gromadka Ja mam z nasion ale niestety nie pamiętam kolorów ale moim do kwitnienia jeszcze daleko
emi_ska
Moje ma same liście.... Zastanawiam się kiedy będzie kwitnac. Kupiłam je jako paro miesięczna roslinke. Może w przyszłym roku Albo, czego nie dopuszczam do siebie, za 2 lata...
Ewa