Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
Witam, chciałbym dowiedzieć się na początek jak należy rozmnażać chryzantemy?
Kiedy? Jak przygotować matecznik?
W jakiej temperaturze ten matecznik przez zimę przechowywać, a i w jakiej temperaturze powinny być młode sadzonki?
Kiedy? Jak przygotować matecznik?
W jakiej temperaturze ten matecznik przez zimę przechowywać, a i w jakiej temperaturze powinny być młode sadzonki?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chryzantemy - od rozsady do kwitnącej rośliny
Jak rozmnażać chryzantemy:
1. Mieć chryzantemę
2. Uciąć jej wierzchołek wzrostu (około 7cm)
3. Dół odciętego wierzchołka można umoczyć w ukorzeniaczu
4. Wsadzić patyk w ziemię robiąc dziurę
5. w dziurę wsadzić koniec naszego wierzchołka, docisnąć palcami ziemię dookoła
5. jak zacznie rosnąć to znaczy, że sadzonka się przyjęła
1. Mieć chryzantemę
2. Uciąć jej wierzchołek wzrostu (około 7cm)
3. Dół odciętego wierzchołka można umoczyć w ukorzeniaczu
4. Wsadzić patyk w ziemię robiąc dziurę
5. w dziurę wsadzić koniec naszego wierzchołka, docisnąć palcami ziemię dookoła
5. jak zacznie rosnąć to znaczy, że sadzonka się przyjęła
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chryzantemy - od rozsady do kwitnącej rośliny
Ja rozmnażam z sadzonek ciętych - najlepiej od późnej wiosny się ukorzeniają. Maj, czerwiec - miałam 100% przyjęć.
I nie w gruncie, bo ślimaki lubią młode chryzantemy.
Ja sadzę w doniczkach, trzymam w pojemnikach mnożarkach przez 2,3 tygodnie. Jak puszczą korzenie - to wysadzam do gruntu.
Dbam, jak o dorosłe okazy. Trzeba przycinać, żeby ładnie się rozkrzewiły.
I nie w gruncie, bo ślimaki lubią młode chryzantemy.
Ja sadzę w doniczkach, trzymam w pojemnikach mnożarkach przez 2,3 tygodnie. Jak puszczą korzenie - to wysadzam do gruntu.
Dbam, jak o dorosłe okazy. Trzeba przycinać, żeby ładnie się rozkrzewiły.
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
Żółknięcie Liści chryzantem
Witam
Mam ok 100 szt. chryzantem, od dołu im żółkną liście i później brązowieją i opadają.Zżółknienie liści przemieszcza się od spodku do górnej części rośliny. Nie wiem co mam zrobić Proszę o Pomoc.
Chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić aby z sadzonki chryzantemy rozrosła się duża ładna kulka tzw. kopka
do tej pory zawsze mi urosły chryzantemy wysokie i nie były rozkrzewiane na całą doniczkę .
Mam ok 100 szt. chryzantem, od dołu im żółkną liście i później brązowieją i opadają.Zżółknienie liści przemieszcza się od spodku do górnej części rośliny. Nie wiem co mam zrobić Proszę o Pomoc.
Chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić aby z sadzonki chryzantemy rozrosła się duża ładna kulka tzw. kopka
do tej pory zawsze mi urosły chryzantemy wysokie i nie były rozkrzewiane na całą doniczkę .
-
- 200p
-
- 200p
Chryzantemy :)
Witam
Chciałbym się zapytać czy ktoś wie może, co mam zrobić żeby nie usychały mi aż tak bardzo chryzantemy od dołu ? może jest to jakaś choroba albo brakuje im czegoś; jakiś nawóz lub oprysk ? Bardo ładnie prezentują się od górnej części ponieważ ładnie zakwitły. Bardzo proszę o pomoc aby na następny rok nie usychały mi
Chciałbym się zapytać czy ktoś wie może, co mam zrobić żeby nie usychały mi aż tak bardzo chryzantemy od dołu ? może jest to jakaś choroba albo brakuje im czegoś; jakiś nawóz lub oprysk ? Bardo ładnie prezentują się od górnej części ponieważ ładnie zakwitły. Bardzo proszę o pomoc aby na następny rok nie usychały mi
Pozdrawiam-Dawid
-
- 200p
Re: Dąbki czyli chryzantemy
Ja chciałbym się zapytać od kiedy sterować chryzantemy aby zakwitnęły na 1 listopada. Mam odmianę 40-41 tydzień oraz 42 tydzień. Czy mogę je sterować czarną agrowłókniną ??
Z Góry Dziękuje za Pomoc
Z Góry Dziękuje za Pomoc
Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Do sterowania służy specjalna folia , z jednej strony czarna , z drugiej biała , by się nie nagrzewała w słońcu. Włókniną nigdy nie próbowałem Możesz podać nazwy odmian W moich katalogach nie ma oznaczeń w tygodniach roku , tylko reakcja fotoperiodyczna.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
Moje odmiany to Avalon Orange ,Voilactee, Tanilin oraz wielkokwiatowa Passionament.
Wszystkie odmiany drobnokwiatowe były uszczyknięte ostatni drugi raz 20 czerwca.
Niestety odmiana Tanilin- fioletowa jest źle rozkrzewiona nie wiem dlaczego - a była uszczykiwana 2 razy tak jak odmiana Avalon Orange czy Voilactee ( tylko przy zakupie sadzonek były one wysokie ) one są bardzo krzywe i nie urosła w formie tzw kopki. A w dodatku zaczęła wypuszczać pączki i nie wiem czy je mam teraz obrywać. Czy da się jakość wyrównać czy cokolwiek zrobić z tą odmiana, aby nadawała sie w listopadzie do sprzedaży ?
Natomiast odmiana Voilactee dobrze się krzewi, ale teraz zaczęła wypuszczać również małe paczki.
A Odmiana wielkokwiatowa wyrosła też nie równo jedne gałązki ma wyżej a drugie niżej, czy przy sterowaniu na 1 listopada mogę ściąć ją na równej wysokości?
Uprawa chryzantem zajmuje się od 4 lat , ale niestety sam do tego dochodzę, co roku dowiaduje sie czegoś nowego. A nie mam nikogo w rodzinie czy znajomego kto mógłby mi coś doradzić.
Z Góry Dziękuje za pomoc
Odmiana Avalon Orange:
Odmiana Tanilin
Odmiana Voilactee
Odmiana wielkokwiatowa Passionament
Wszystkie odmiany drobnokwiatowe były uszczyknięte ostatni drugi raz 20 czerwca.
Niestety odmiana Tanilin- fioletowa jest źle rozkrzewiona nie wiem dlaczego - a była uszczykiwana 2 razy tak jak odmiana Avalon Orange czy Voilactee ( tylko przy zakupie sadzonek były one wysokie ) one są bardzo krzywe i nie urosła w formie tzw kopki. A w dodatku zaczęła wypuszczać pączki i nie wiem czy je mam teraz obrywać. Czy da się jakość wyrównać czy cokolwiek zrobić z tą odmiana, aby nadawała sie w listopadzie do sprzedaży ?
Natomiast odmiana Voilactee dobrze się krzewi, ale teraz zaczęła wypuszczać również małe paczki.
A Odmiana wielkokwiatowa wyrosła też nie równo jedne gałązki ma wyżej a drugie niżej, czy przy sterowaniu na 1 listopada mogę ściąć ją na równej wysokości?
Uprawa chryzantem zajmuje się od 4 lat , ale niestety sam do tego dochodzę, co roku dowiaduje sie czegoś nowego. A nie mam nikogo w rodzinie czy znajomego kto mógłby mi coś doradzić.
Z Góry Dziękuje za pomoc
Odmiana Avalon Orange:
Odmiana Tanilin
Odmiana Voilactee
Odmiana wielkokwiatowa Passionament
Pozdrawiam-Dawid
-
- 200p
Przez pomyłke napisałem ze to jest odmiana Tanilin -- a miało być ze jest to Erina
Z Góry Dziękuje za pomoc
Z Góry Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Avalon Orange to drobnokwiatowa jesienna , wymaga cieniowania od 25.08. Odmiany Erina nie znam
Pasionament od 15 - 17.08. Nie wiem , gdzie zaopatrujesz się w rozsadę , ale to dostawca powinien zapewnić Ci wsparcie technologiczne w uprawie. Troch.e możesz podpatrzeć w moim wątku OD UGORU w stopce
Jeśli niczego nie zepsujesz , powinieneś mieć naprawdę ładne okazy , pączki , które widzisz , tzw. letnie nie przeszkadzają we wzroście , gdyby zakwitły , możesz je usunąć. Pomoże im jednorazowe nawożenie mocznikiem w stosunku 1,5 kg / 1000 l wody.
Pasionament od 15 - 17.08. Nie wiem , gdzie zaopatrujesz się w rozsadę , ale to dostawca powinien zapewnić Ci wsparcie technologiczne w uprawie. Troch.e możesz podpatrzeć w moim wątku OD UGORU w stopce
Jeśli niczego nie zepsujesz , powinieneś mieć naprawdę ładne okazy , pączki , które widzisz , tzw. letnie nie przeszkadzają we wzroście , gdyby zakwitły , możesz je usunąć. Pomoże im jednorazowe nawożenie mocznikiem w stosunku 1,5 kg / 1000 l wody.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
-
- 200p
Dziękuje bardzo za porady.
Ja dotychczas stosuje nawóz kristalon co 6-7 dni + saletra wapniowa co 14 dni.
A mogę przed cieniowaniem ściąć je na równej wysokości - czy wtedy mogą mi nie zakwitnąć na 1 listopada ? Ponieważ odmiana Erina - bardzo nie równo rośnie.
Czyli nawóz mącznik - pomoże zaprzestać wytwarzaniu letnim pączkom ? czy daje inne efekty?:)
Ja dotychczas stosuje nawóz kristalon co 6-7 dni + saletra wapniowa co 14 dni.
A mogę przed cieniowaniem ściąć je na równej wysokości - czy wtedy mogą mi nie zakwitnąć na 1 listopada ? Ponieważ odmiana Erina - bardzo nie równo rośnie.
Czyli nawóz mącznik - pomoże zaprzestać wytwarzaniu letnim pączkom ? czy daje inne efekty?:)
Pozdrawiam-Dawid